Ένα απρόσμενο πρόβλημα αντιμετωπίζει η μάρκα ανθρακούχου μεταλλικού νερού Perrier. Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν ίχνη περιττωμάτων σε μία από τις επτά πηγές που χρησιμοποιούνται για την άντληση του νερού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του τον Απρίλιο και την καταστροφή περισσότερων από δύο εκατομμυρίων φιαλών.

Νωρίτερα τον ίδιο μήνα, μια αυστηρά επεξεργασμένη έκθεση του 2023 από μια ρυθμιστική αρχή που διέρρευσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης την οποία είδε το Bloomberg έδειξε ότι στο νερό από το οποίο προέρχεται το Perrier βρέθηκαν ίχνη φυτοφαρμάκων που απαγορεύτηκαν πριν από δύο δεκαετίες και συνδέονται με τον καρκίνο.

Η κρίση του νερού – Το επόμενο μεγάλο στοίχημα

Τον Σεπτέμβριο, η Nestlé SA, συμφώνησε να καταβάλει 2 εκατομμύρια ευρώ για να διευθετήσει την υπόθεση, σύμφωνα με την οποία είχε διαπράξει απάτη φιλτράροντας το νερό της, χρησιμοποιώντας μεθόδους που είναι παράνομες στη Γαλλία για μεταλλικά νερά που υποτίθεται ότι είναι φυσικά. Η εταιρεία έχει τώρα μηνυθεί από την ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών Foodwatch, η οποία λέει ότι ο διακανονισμός της επιτρέπει να «θάψει την υπόθεση».

Ένα ακόμα σκάνδαλο για το Perrier

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά την περιβόητη ανάκληση του Perrier το 1990, όταν η ανίχνευση πολύ μικρών ποσοτήτων βενζολίου είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από τα ράφια 160 εκατομμύρια φιάλες του μεταλλικού νερού σε 120 χώρες – μία από τις μεγαλύτερες τέτοιες ενέργειες στον κόσμο – το Perrier βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο με ένα σκάνδαλο.

Αυτή τη φορά, τα προβλήματά της μπορεί να είναι πιο δυσεπίλυτα, αφήνοντάς την αντιμέτωπη με μια απειλή που πλήττει επίσης βαθιά την καρδιά της Γαλλίας. Η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα εμφιαλωμένου νερού στον κόσμο έχει δώσει σκληρή μάχη για να διατηρήσει την ακεραιότητα και την ταυτότητα του νερού της με γνώμονα την απασχόληση και την ανάπτυξη: ο κλάδος συμβάλλει με 1 δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο στο εξωτερικό εμπόριο της Γαλλίας και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 38.000 άτομα.

Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι το Perrier δεν είναι ασφαλές, και η Nestlé, ενώ παραδέχεται ότι φιλτράρει το νερό «για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ότι όλες οι μάρκες της συμμορφώνονται πλέον με τους γαλλικούς κανόνες. Το πρόβλημα είναι ότι οι χημικές ουσίες που μπορεί να προκάλεσαν τη διήθηση του Perrier είναι πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιά στους υδροφόρους ορίζοντες στη Γαλλία, έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες φυτοφαρμάκων στον κόσμο. Η κατάσταση περιπλέκεται από τις συνεχώς αυξανόμενες περιπτώσεις καταρρακτωδών βροχών που μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες των υπόγειων υδάτινων ροών, συνδέοντας ρηχότερα υδάτινα συστήματα με τον βαθύ υδροφόρο ορίζοντα και μολύνοντάς τον.

SOS από την παγκόσμια βιομηχανία νερού

Παρόλα αυτά, ο αυξημένος έλεγχος έθεσε ένα πιο θεμελιώδες ερώτημα όχι μόνο για την Perrier αλλά και για την παγκόσμια βιομηχανία νερού αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων: Έχει οικολογικό νόημα η μεταφορά εκατομμυρίων μπουκαλιών νερού – περίπου το 97% από τα οποία είναι κατασκευασμένα από πλαστικό – σε όλο τον κόσμο αντί για την προμήθειά του σε τοπικό επίπεδο; Ενώ η αγορά εμφιαλωμένου νερού αναμένεται από τη Euromonitor ότι θα αυξάνεται κατά 4% ετησίως έως το 2026, οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και ακόμη και τα επεισόδια που γίνονται για το νερό καθιστούν τη βιομηχανία όλο και πιο προβληματική.

«Αυτό είναι σαφές ότι δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο», δήλωσε η Τερέσε Κάρλσον, τεχνική σύμβουλος στο IPEN, ένα δίκτυο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα χημικά και τα απόβλητα. «Η Nestlé παίρνει νερό από περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και το συσκευάζει σε πλαστικά μπουκάλια που κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα, μπουκάλια που μπορεί από μόνα τους να περιέχουν ένα ευρύ φάσμα τοξικών χημικών ουσιών, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρει σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερα ορυκτά καύσιμα».

Παρόλο που η ανταγωνίστρια Danone SA, στην οποία ανήκουν μάρκες όπως η Evian και η Volvic, προμηθεύεται το νερό της στις Άλπεις και στην περιοχή Οβέρν της Γαλλίας, όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο έντονες, έχει αντιμετωπίσει αγωγές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που την κατηγορούν για ρύπανση από πλαστικά και για «πράσινο ξέπλυμα».

Η μονάδα νερού της Nestlé έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 4% των εσόδων της μεγαλύτερης εταιρείας τροφίμων στον κόσμο. Το 2021, η Nestlé πούλησε την επιχείρηση εμφιαλωμένου νερού στις ΗΠΑ έναντι 4,3 δισ. δολαρίων για να επικεντρωθεί σε υψηλότερου περιθωρίου κέρδους premium μάρκες όπως η Perrier και η San Pellegrino. Αλλά η μονάδα εξακολουθεί να είναι πολύ λιγότερο κερδοφόρα από τη Nestlé στο σύνολό της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή