Ρεκόρ παραγωγής εν μέσω εντάσεων με τον ΟΠΕΚ+,  σημειώνει  το κορυφαίο κοίτασμα πετρελαίου του Καζακστάν λένε πηγές, οπως αναφέρει το Reuters.

Το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο Tengiz του Καζακστάν, το οποίο διαχειρίζεται η μεγάλη αμερικανική Chevron αύξησε την παραγωγή σε επίπεδο ρεκόρ τον Οκτώβριο, δήλωσαν πηγές στο Reuters, περιπλέκοντας ενδεχομένως τις μελλοντικές προσπάθειες της χώρας να συμμορφωθεί με την ποσόστωση του ΟΠΕΚ+.

Τραμπ: Η βιομηχανία του πετρελαίου συσπειρώνεται στην υποψηφιότητά του

Ο ΟΠΕΚ+ έχει κατονομάσει το Καζακστάν, τον δέκατο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, μαζί με το Ιράκ και τη Ρωσία, ως τις χώρες που έχουν επανειλημμένα αποτύχει να συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις του Οργανισμού για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου φέτος.

Η ημερήσια παραγωγή στο Tengiz αύξηθηκε  στα 699.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στις αρχές Οκτωβρίου από 687.000 bpd τον Σεπτέμβριο, όταν η παραγωγή αυξήθηκε κατά 30% από τον Αύγουστο μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, δήλωσαν δύο πηγές του κλάδου που γνωρίζουν τα στοιχεία.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος Tengizchevroil, η οποία έχει επενδύσει περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του έργου το 1993, δήλωσε ότι οι δραστηριότητές της συνεχίζονται κανονικά και αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

Η Chevron κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του εγχειρήματος. Η Exxon Mobil ελέγχει το 25%, η KazMunayGaz έχει μερίδιο 20% και η ρωσική Lukoil  κατέχει το 5%.

Η ποσόστωση του OPEC+

Το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τα σχέδια παραγωγής πετρελαίου για το 2024 και το 2025.
Το Καζακστάν – το οποίο βασίζεται στο Tengiz και σε δύο άλλα μεγάλα κοιτάσματα, το Karachaganak και το Kashagan, για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του – υπόκειται σε στόχους παραγωγής ως μέλος του OPEC+, μιας συμμαχίας του OPEC και άλλων κορυφαίων παραγωγών με επικεφαλής τη Ρωσία

Η ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΠΕΚ+ ανέρχεται σε 1,468 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναν στόχο που υπερέβη τον Σεπτέμβριο κατά περίπου 170.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.

Είναι πιθανό να παραμείνει εντός των στόχων της αυτόν τον μήνα, επειδή θα κλείσει το κοίτασμα Kashagan για συντήρηση, ανέφεραν πηγές.
Τα συνολικά στοιχεία για την παραγωγή του Οκτωβρίου από το Καζακστάν δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, αλλά πηγές ανέφεραν ότι το Karachaganak θα παράγει τις κανονικές του ποσότητες των 228.000 bpd, ενώ η συντήρηση στο Kashagan θα συνεπάγεται πλήρη διακοπή της λειτουργίας της εγκατάστασης των 400.000 bpd.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή