Η Thyssenkrupp πρέπει να διορθώσει γρήγορα την κρίση που περιβάλλει τη μονάδα χάλυβα, και αυτο περιλαμβανει και διευκρινήσεις  γύρω από ένα έργο πράσινου χάλυβα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που συγχρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Η Thyssenkrupp έχει θέσει υπό επανεξέταση ένα προτεινόμενο εργοστάσιο άμεσης μείωσης στο χαλυβουργείο της στο Duesburg – τα δύο τρίτα του οποίου θα χρηματοδοτηθούν με δημόσιο χρήμα – τροφοδοτώντας τους φόβους σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του ομίλου.

Γερμανία: Και η Thyssenkrupp προειδοποιεί για περικοπές

«Αυτό πρέπει να έχει ένα καλό τέλος γρήγορα», δήλωσε ο Ρ.Χάμπεκ προσθέτοντας ότι η διοίκηση της Thyssenkrupp έχει δηλώσει ότι θέλει να παράγει πιο φιλικό προς το περιβάλλον χάλυβα και ότι το έργο είναι απαραίτητο για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της περιοχής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι ο πράσινος χάλυβας, που παράγεται μέσω υδρογόνου από καθαρές πηγές ενέργειας, θα αντιπροσωπεύει πιθανώς το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγοράς το 2040 και το σύνολο της μέχρι το 2050, προσθέτοντας ότι διαφορετικά δεν θα τηρηθούν οι παγκόσμιες δεσμεύσεις για το κλίμα.

Αυτό, είπε, σήμαινε ότι η Thyssenkrupp είχε συμφέρον να διασφαλίσει ότι η παραγωγή πράσινου χάλυβα θα γινόταν στη Γερμανία.

Υπέρβαση κόστους

Το ζήτημα ανέκυψε μετα τις πληροφοριες που ήθελαν τη γερμανική εταιρεία παραγωγής χάλυβα (Thyssenkrupp Steel Europ)  να αντιμετωπίζει το ζήτημα του έργου με σκεπτικισμό καθώς δημοσιοποιήθηκαν  εκτιμήσεις για αύξηση του κόστους.

Η παραγωγή χάλυβα συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα και η βιομηχανία προσπαθεί να στραφεί προς την πράσινη παραγωγή που δεν βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, σημειώνει το Reuters.

Επί του παρόντος η Thyssenkrupp Steel Europ (TKSE)  βρίσκεται σε διαμάχη με τη μητρική της Thyssenkrupp για το πόσα χρήματα χρειάζεται η χαλυβουργία για να επιβιώσει μόνη της, μια διαμάχη που προκάλεσε την παραίτηση της ηγεσίας του τμήματος στα τέλη Αυγούστου.

Εκπρόσωπος της εταιρείας την ίδια περίοδο είχε ανακοινωσει ότι η εταιρεία θα εκτιμήσει, στις αρχές του νέου έτους, τις μελλοντικές της κινήσεις αξιολογώντας δυο εξωτερικές μελέτες που ανατεθηκαν σχετικά με τις ανάγκες της χαλυβουργικής μονάδας και η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία της  TKSE .

Tο φιλόδοξο σχέδιό της Thyssenkrupp ,για την παραγωγή «πράσινου χάλυβα»,  στις εγκαταστάσεις της στο Ντούισμπουργκ θα λειτουργεί με υδρογόνο αντί για άνθρακα.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καθώς και η πολιτεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έχουν δεσμευτεί να παράσχουν 2 δισ. ευρώ για το έργο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη καταβληθεί κρατικές επιχορηγήσεις 500 εκατ. ευρώ. Εάν το έργο ακυρωθεί, η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει αυτά τα κεφάλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή