Ο τυφώνας Μίλτον θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφές ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, δημιουργώντας μια άνοδο στις τιμές των αντασφαλίσεων το 2025 που θα μπορούσε να ενισχύσει τις μετοχές ορισμένων ασφαλιστικών εταιρειών, δήλωσαν αναλυτές την Τετάρτη.

ΗΠΑ: Πάνω από 34 δισ. δολ. το κόστος του τυφώνα Helene

Ο τυφώνας της κατηγορίας 5 αναμένεται να φτάσει στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα αργά την Τετάρτη ή νωρίς την Πέμπτη. Είναι δυνητικά ένα από τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την περιοχή, η οποία προσπαθεί μόλις να ανακάμψει από την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Helene πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι ασφαλισμένες απώλειες που μπορεί να προκαλέσει ο τυφώνας Μίλτον ίσως κυμανθούν μεταξύ 60 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι ασφαλισμένες απώλειες που μπορεί να προκαλέσει ο τυφώνας Μίλτον ίσως κυμανθούν μεταξύ 60 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν ο τυφώνας φτάσει απευθείας στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τάμπα, σύμφωνα με αναλυτές της Morningstar DBRS.

Μια απώλεια 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα έφερνε τον Μίλτον στο ίδιο επίπεδο με την Κατρίνα το 2005, πρόσθεσαν, λέγοντας ότι οι ασφαλισμένες ζημίες θα ήταν πιθανότατα «σημαντικές αλλά όχι καταστροφικές».

Η Κατρίνα προκάλεσε τη μεγαλύτερη ασφαλιστική απώλεια από τυφώνα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια προήλθε από τον Ian, ο οποίος έπληξε τη Φλόριντα το 2022 και οδήγησε σε απώλειες περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αναλυτές της RBC εκτίμησαν ότι ο Μίλτον θα οδηγούσε σε παρόμοιες απώλειες με τον Ian που θα ήταν «πολύ διαχειρίσιμες» για τον ασφαλιστικό τομέα.

Οι αναλυτές της Jefferies υπολόγισαν ότι μια μεσαία διψήφια ασφαλιστική ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να επέλθει εφόσον ο τυφώνας Μίλτον χτυπήσει μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Φλόριντα.

«Ένα γεγονός που συμβαίνει 1 στα 100 χρόνια υπολογίζεται από ορισμένους ότι θα οδηγήσει σε απώλειες 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ξηρά στην περιοχή της Τάμπα και 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες στην περιοχή Ft Myers», έγραψαν σε σημείωμα.

Τυφώνας Μίλτον: H απάντηση της ασφαλιστικής βιομηχανίας

Οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές – οι εταιρείες που ασφαλίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες – έχουν ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ζημίες από φυσικές καταστροφές, οι οποίες, κατά τους επιστήμονες, επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας τα επιτόκια και αποκλείοντας τις επιχειρήσεις υψηλότερου κινδύνου.

«Καλύτεροι όροι αντασφαλιστικών συμβολαίων, ευρύτερη διαφοροποίηση κερδών και μεγαλύτερα αποθεματικά θα φέρουν τον κλάδο σε καλύτερη θέση από πριν», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της RBC.

Οι μετοχές παγκόσμιων αντασφαλιστών όπως Swiss Re και Munich Re και οι Beazley, Hiscox και Lancashire έχουν σημειώσει πτώση αυτήν την εβδομάδα. Η Swiss Re, η Munich Re και η Beazley διαπραγματεύονται σε υψηλά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες μετά από ισχυρά κέρδη.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου οι μετοχές να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος καθώς προκύπτουν προοπτικές δυσκολότερης τιμολόγησης στις επόμενες ανανεώσεις (πολιτικής)», πρόσθεσε η RBC.

Οι αντασφαλιστές καθορίζουν τις τιμές για πολλά ασφαλιστικά συμβόλαια την 1η Ιανουαρίου.

Αναλυτές στο Peel Hunt δήλωσαν την Τετάρτη ότι ένας μεγάλος τυφώνας που θα φτάσει στην ξηρά στον κόλπο της Τάμπα και θα ταξιδέψει δυτικά σε όλη τη χερσόνησο της Φλόριντα θα ήταν παρόμοιος με ένα ρεαλιστικό σενάριο καταστροφής που παρουσιάστηκε από την Lloyd’s νωρίτερα φέτος, το οποίο προέβλεπε ζημιά 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον ασφαλιστικό τομέα.

Η Lloyd’s διατηρεί ένα σύνολο υποχρεωτικών Ρεαλιστικών Σεναρίων Καταστροφών για να δοκιμάζει ακραίες καταστάσεις τόσο μεμονωμένα για κλάδους όσο και για την αγορά στο σύνολό της. Τα σενάρια συμβάντων επανεξετάζονται τακτικά για να διασφαλιστεί ότι αντιπροσωπεύουν υλικούς κινδύνους καταστροφής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή