Ο τυφώνας Milton θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο ασφαλιστικό κλάδο, εκτινάσσοντας το κόστος αντασφάλισης το 2025, ανέφεραν αναλυτές της RBC Capital.

Ο τυφώνας της κατηγορίας 5 πρόκειται να φτάσει στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα αργά την Τετάρτη ή νωρίς την Πέμπτη και είναι δυνητικά ένας από τους πιο καταστροφικούς που έχουν πλήξει ποτέ την περιοχή, η οποία εξακολουθεί να ανακάμπτει από την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Helene λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε παράκτιες περιοχές τελούν υπό διαταγές εκκένωσης.

Τυφώνας Milton: Παγώνει η αγορά στη Φλόριντα – Κατεβάζουν ρολά οι επιχειρήσεις

Μια απώλεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν παρόμοια με τις απώλειες από τον τυφώνα Ian, που έπληξε τη Φλόριντα το 2022, είπαν οι αναλυτές της RBC την Τετάρτη.

«Η αγορά φαίνεται να υπολογίζεται ένα παρόμοιο αντίκτυπο με αυτό του τυφώνα Ίαν, που στοίχισε στη βιομηχανία 60 δισ. δολ. το 2022», ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

Ο Ίαν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια για τις ασφαλιστικές από τυφώνα, μετά τον Κατρίνα το 2005, σύμφωνα με το Swiss Re Institute.

Οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές – που ασφαλίζουν τους ασφαλιστές – έχουν ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ζημίες από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια αυξάνοντας τα κόστη και αποκλείοντας τις επιχειρήσεις υψηλότερου κινδύνου.

«Καλύτεροι όροι αντασφαλιστικών συμβολαίων, ευρύτερη διαφοροποίηση κερδών και μεγαλύτερα αποθεματικά φέρνουν φέρουν τον κλάδο σε καλύτερη θέση από πριν», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της RBC.

Οι αναλυτές της Barclays αυτή την εβδομάδα υπολόγισαν ότι οι ασφαλισμένες ζημίες από τον τυφώνα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο τυφώνας Milton

Αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες ενέργειας και το θεματικό πάρκο Universal Studios είναι μεταξύ των εταιρειών που άρχισαν να σταματούν δραστηριότητες στη Φλόριντα καθώς προετοιμάζονται για τον ερχομό του τυφώνα Milton που αναμένεται να φτάσει στην ξηρά τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο τυφώνας έχει ενταθεί γρήγορα μεταλλασσόμενος σε έναν από τους ισχυρότερους που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή, απειλώντας ένα τμήμα της πυκνοκατοικημένης δυτικής ακτής της Φλόριντα που δίνει ακόμη τη μάχη με τις επιπτώσεις από τον καταστροφικό τυφώνα Helene πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Πτήσεις καθυστερούν και ακυρώνονται

Από το απόγευμα της Τρίτης, 1.311 πτήσεις εντός, προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθυστέρησαν και 701 ακυρώθηκαν, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.

Η Southwest, μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, δήλωσε ότι προσαρμόζει το πρόγραμμά της σε πολλά αεροδρόμια που σταματούσαν τη λειτουργία τους, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τάμπα και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ορλάντο.

Το Orlando International, ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του στις 8 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπό του. Η Tampa International είπε ότι ήταν κλειστή την Τρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή