Ο ισχυρός άντρας της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές ανησυχίες του και τις απόψεις του. Οι μέτοχοι της Jp Morgan Chase έχουν συνηθίσει τα πολιτικά σχόλια για την κυβέρνηση μέχρι και την υγειονομική περίθαλψη που συνοδεύουν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο ισχυρός άντρας της Wall Street, ο οποίος κρατά το πηδάλιο της αμερικανικής τράπεζας εδώ και σχεδόν 18 χρόνια, – κάτι που τον καθιστά τον μακροβιότερο CEO στον τραπεζικό χώρο- μιλάει σε τακτά χρονικά διαστήματα με τα επιτελεία και των δύο υποψήφιων προέδρων δημιουργώντας το ερώτημα ποιον από τους δύο υποψήφιους θα ψηφίσει αλλά και αν θα αναλάβει μια κυβερνητική θέση.

Ντίμον: Το πολιτικό μανιφέστο – Το όραμα του για το ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή

Ο ίδιος, αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το κάνει στο μέλλον. «Θα αποφασίσω και θα ψηφίσω» είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Διατηρώ το δικαίωμα να κάνω ό,τι θέλω. Είμαι πολίτης. Μπορώ να ψηφίσω. Μπορώ να πω ό,τι θέλω. Ποτέ δεν συνήθιζα να υποστηρίζω υποψηφίους. Αλλά σκέφτομαι τι θέλω να πω ή να κάνω ή κάτι τέτοιο».

Την στήριξη Ντίμον διεκδικούν Τραμπ και Χάρις

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το yahoo!finnace o Ντίμον μιλάει με τα δύο επιτελεία σε εβδομαδιαία βάση. Στις συζητήσεις έχουν λάβει μέρος άτυποι και επίσημοι συμβούλοι και των δύο εκστρατειών, δήλωσε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει τόσο νυν όσο και πρώην μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Με το επιτελείο του Τραμπ η συζήτηση επικεντρώνεται στην διαμόρφωση πολιτικών φιλικές προς τις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας. Τόσο ο Ντίμον όσο και ο πρόεδρος Τραμπ «μοιράζονται την υποστήριξη πολιτικών κοινής λογικής, όπως μια επιτροπή κυβερνητικής αποτελεσματικότητας που θα εξαλείψει την απάτη και θα εξοικονομήσει τα δολάρια των φορολογουμένων», ανέφερε σε δήλωσή του ο ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ, Μπράιαν Χιουζ.

Τα δύο επιτελεία θα ήθελαν να κερδίσουν τη δημόσια υποστήριξη του Ντίμον

Αλλά ο Ντίμον έχει επίσης προσφέρει δημόσια υποστήριξη σε βασικές προτεραιότητες της Χάρις, συμπεριλαμβανομένων των νέων φορολογικών πιστώσεων για Αμερικανούς με χαμηλά εισοδήματα.

Ο Ντίμον έχει μεγαλύτερη εμπλοκή αυτή τη στιγμή στην εκστρατεία της Χάρις, τονίζει μια πηγή, και συμπληρώνει ότι μίλησε απευθείας με την Χάρις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τα δύο επιτελεία θα ήθελαν να κερδίσουν τη δημόσια υποστήριξη του 68χρονου διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού πρόεδρου της JPMorgan  που έχει τεράστια επιρροή στη Wall Street.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε μάλιστα ψευδή ισχυρισμό περί υποστήριξης του Ντίμον, τον οποίο διέψευσε η τράπεζα. «Ο Τζέιμι δεν έχει υποστηρίξει κάποιον υποψήφιο», είπε ο Τζο Ευαγγελιστί, εκπρόσωπος της JPMorgan, με γραπτή δήλωσή του στο Bloomberg. Αμερικανικές εκλογές

Ντίμον – Τραμπ: Μια μακρά και περίπλοκη σχέση

Ο Τραμπ και ο Ντίμον έχουν  μια σχέση «σκωτσέζικου ντους» που διαρκεί εδώ και χρόνια. Ο Τραμπ φέρεται να τον προσέγγισε το 2016 προσφέροντας μια θέση υπουργού. Ωστόσο η άρνηση Ντίμον οδήγησε τον πρώην πρόεδρο να ισχυριστεί ότι ο τραπεζίτης «είναι κακός δημόσιος ομιλητής  και νευρικό χάος».

Ο πρόεδρος Τραμπ συζητά συχνά για το μέλλον του έθνους μας με τους καλύτερους και εξυπνότερους ανθρώπους και μαζί με ηγέτες όπως ο Ντίμον

Ο Τραμπ επανήλθε φέτος το καλοκαίρι αναφέροντας τον τραπεζίτη ως πιθανό υπουργό Οικονομικών αλλά ανακάλεσε μετά από ένα μήνα.

Από την πλευρά του ο CEO της JPMorgan στήριξε μεν την αντιπολίτευση στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων αλλά σε συνέντευξη τον Ιανουάριο στο CNBC μίλησε θετικά για τον πρώην πρόεδρο.

«Κάντε ένα βήμα πίσω, να είστε ειλικρινείς. Είχε κάπως δίκιο για το ΝΑΤΟ, κάπως δίκιο για τη μετανάστευση» είπε. «Μεγάλωσε την οικονομία αρκετά καλά», πρόσθεσε.

«Ο πρόεδρος Τραμπ συζητά συχνά για το μέλλον του έθνους μας με τους καλύτερους και εξυπνότερους ανθρώπους και μαζί με ηγέτες όπως ο Ντίμον, θα αποκαταστήσει την οικονομία της Αμερικής για να κάνει τη ζωή και πάλι προσιτή σε μια δεύτερη θητεία» εξηγεί ο Χιούζ.

Η σχέση του Ντίμον με την Χάρις – Από τον καβγά στο δείπνο

Στην αυτοβιογραφία της το 2019, η Χάρις αφηγείται την τεταμένη ανταλλαγή απόψεων όταν η ίδια, τότε γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, συμμετείχε στη διαπραγμάτευση του  διακανονισμού μεταξύ τραπεζών και ιδιοκτητών κατοικιών που αντιμετώπιζαν κατασχέσεις κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

«Ήμασταν σαν δύο σκυλιά σε καυγά», αφηγήθηκε η Χάρις για το τηλεφώνημα με τον Ντίμον.

Η Τζούντι, σύζυγος του Ντίμον, έχει κάνει δωρεά που ξεπέρασε τα 250.000 δολάρια στην εκστρατεία των Δημοκρατικών

Η διαμάχη αφορούσε την προσφορά της τράπεζας αποζημίωσης ύψους 2-4 δισ. δολαρίων για την Καλιφόρνια, η οποία τελικά αυξήθηκε στα 20 δισ. δολάρια.

Τώρα όμως η  Χάρις και ο Ντίμον έχουν αναπτύξει πιο εγκάρδιες σχέσεις.Τον Μάρτιο γευμάτισαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της τακτικής προσέγγισης της Χάρις με επιχειρηματίες, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το yahoo!finance.

Η αντιπρόεδρος έχει καταστήσει την επέκταση της πίστωσης φόρου εισοδήματος για εργαζόμενους και οικογένειες με χαμηλό έως μέτριο εισόδημα κεντρικό σημείο του οικονομικού της προγράμματος. Ο Ντίμον επίσης προβάλλει συχνά την πίστωση και έχει χαρακτηρίσει τη μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτήν ως «μια εύκολη λύση».

Έχει επίσης υποστηρίξει υπό όρους την αύξηση της φορολογίας για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον αποκαλούμενο «κανόνα Buffett», σύμφωνα με τον οποίο οι πλουσιότεροι Αμερικανοί δεν πρέπει να έχουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από αυτόν της μεσαίας τάξης.

Η Τζούντι, σύζυγος του Ντίμον, έχει κάνει δωρεά που ξεπέρασε τα 250.000 δολάρια στην εκστρατεία των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τα κυβερνητικά αρχεία, ενώ έχει καταγραφεί ως υποστηρίκτρια της Χάρις. Ο Ντίμον έχει μοιράσει τα χρήματά του μεταξύ μετριοπαθών Δημοκρατικών όπως ο  Τζον Τέστερ από τη Μοντάνα και συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων όπως ο Τζόνι Έρνστ από την Αϊόβα.

Θα γίνει υπουργός ο Ντίμον;

Η ενδεχόμενη αποχώρηση του τραπεζίτη από την ηγεσία της JPMorgan προσθέτει άλλη μια πτυχή στην έντονη εστίαση στις ενέργειές του, καθώς η τράπεζα προετοιμάζει πιθανούς διαδόχους μόλις ο Ντίμον είναι έτοιμος να αποχωρήσει.  Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον θα ενδιαφερόταν για έναν ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.

Νωρίτερα φέτος, έδωσε κάποιες ενδείξεις ότι το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρησή του μπορεί να πλησιάζει. «Δεν είναι πέντε χρόνια πια» είχε πει τον Μάιο μιλώντας στην ετήσια ημέρα επενδυτών της τράπεζάς του στη Νέα Υόρκη.

Τα προηγούμενα χρόνια, όταν τον ρωτούσαν για το θέμα, η προκαθορισμένη απάντησή του ήταν να πει ότι θα παραμείνει στη δουλειά του άλλα πέντε χρόνια.

Το όνομα του εδώ και χρόνια έχει συνδεθεί με κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις.

Ήδη από την εποχή της θητείας του προέδρου Ομπάμα  αναφέρθηκε ως πιθανός υπουργός Οικονομικών. Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ προσέφερε ακόμη και την υποστήριξή του το 2012.

Θεωρεί τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ως πρότυπο προέδρου

Φέτος, ο Ντίμον έχει προσφέρει μια σειρά από σχόλια σχετικά με την κατεύθυνση που θα ήθελε να δει να πηγαίνει η προεδρική εκστρατεία, αλλά απέφυγε τις λεπτομέρειες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με το Bloomberg αυτή την εβδομάδα, ο Dimon δήλωσε ότι «θέλω απλώς να βοηθήσω την κυβέρνησή μας να κάνει τα σωστά πράγματα». Θεωρεί τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ως πρότυπο προέδρου.

«Έβαλε τους σωστούς ανθρώπους εκεί… Ποτέ δεν κατηγόρησε τους ανθρώπους, ποτέ δεν προσέβαλε τους ανθρώπους» είπε προσθέτοντας ότι «είναι μια πιο ενοποιητική ηγεσία από το να φωνάζει ή να ουρλιάζει ο ένας στον άλλο».

Το πολιτικό μανιφέστο του Ντίμον

Τον Αύγουστο δημοσίευσε  άρθρο στην Washington Post, περιγράφοντας με ασαφείς όρους πώς ελπίζει ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα αγκαλιάσει την έννοια της ενότητας.

«Ζούμε σε μια επικίνδυνη εποχή», έγραψε. «Αν πρόκειται να ενώσουμε πραγματικά τη χώρα μας, πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις αντίθετες απόψεις, τα παράπονα και τις κριτικές ως ευκαιρίες για να βρούμε κοινό έδαφος και να γίνουμε καλύτεροι».

Κατέληξε ότι αν ο επόμενος πρόεδρος ακολουθήσει τις συμβουλές του -ανεξάρτητα από το ποιος είναι- «θα μπορούσε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή