Δριμείες κατηγορίες εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας εξαπέλυσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας, κάνοντας λόγο για «διαρκή αποστολή» να προκαλέσει χάος στη Βρετανία και στην Ευρώπη.

Σε μια σπάνια δημόσια ομιλία από το κέντρο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της MI5 στο Λονδίνο, ο γενικός διευθυντής της MI5 Ken McCallum είπε ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες από αυταρχικά κράτη να βλάψουν την ασφάλεια της Βρετανίας αντιπροσωπεύουν «το πιο περίπλοκο περιβάλλον απειλής που έχουμε δει ποτέ».

Πούτιν: Τριγμοί στην πολεμική οικονομία της Ρωσίας – Το ηχηρό καμπανάκι αναλυτή

Ο ίδιος είπε, σύμφωνα με το CNBC, ότι συνολικά 43 σχέδια επίθεσης είχαν αποτραπεί στο τελευταίο στάδιο από την MI5 και την αστυνομία από το 2017, σημειώνοντας ότι ορισμένοι συνωμότες προσπαθούσαν να αποσπάσουν πυροβόλα όπλα και εκρηκτικά «τις τελευταίες ημέρες του σχεδιασμού μαζικής δολοφονίας».

Ο αρχηγός κατασκοπείας είπε ότι η υπηρεσία πρέπει να αντιμετωπίσει πεποιθήσεις και ιδεολογίες, επικαλούμενος κινδύνους προερχόμενους από τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και αλλού.

Ο McCallum είπε ακόμη ότι ο αριθμός των ερευνών για κρατικές απειλές που διεξάγει η MI5 έχει αυξηθεί κατά 48% τον τελευταίο χρόνο.

«Ο ηγετικός ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου στην υποστήριξη της Ουκρανίας σημαίνει ότι είμαστε μεγάλοι στη φαντασία του καθεστώτος του [Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε συνεχείς επιθετικές ενέργειες εδώ στη χώρα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η GRU -η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών- βρίσκεται σε «μια διαρκή αποστολή να δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους: έχουμε δει εμπρησμούς, δολιοφθορές και άλλα».

Ο γενικός διευθυντής της MI5 είπε ακόμη ότι περισσότεροι από 750 Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, «η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς κατασκόπους».

«Αυτό ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο – και έχει αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην ικανότητα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών να προκαλούν ζημιά στη Δύση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα