
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του κανονισμού συγχωνεύσεων της ΕΕ, η εξαγορά ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από την Masdar. Η συναλλαγή αφορά κυρίως τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινοποιηθείσα συναλλαγή δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της περιορισμένης θέσης των εταιρειών στην αγορά που προκύπτει από την προτεινόμενη συναλλαγή. Η κοινοποιηθείσα συναλλαγή εξετάστηκε στο πλαίσιο της απλοποιημένης διαδικασίας επανεξέτασης της συγχώνευσης.
Κατόπιν αυτού η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία για τα ελληνικά δεδομένα ύψους 3,2 δισ. ευρώ παίρνει την τελική ευθεία ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, με τη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.
Οι αποφάσεις για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Οι μέτοχοι καλούνται να λάβουν απόφαση για:
1. Την πώληση και μεταβίβαση προς την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Masdar Hellas Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» (η «Αγοράστρια») του συνόλου των μετοχών εκδόσεως της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» που κατέχει η Εταιρεία και
2. Τη σύναψη της σχετικής από 20 Ιουνίου 2024 σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και δεσμεύσεων (Share Purchase and Covenants Agreement – η «Σύμβαση») μεταξύ της Εταιρείας, της Αγοράστριας και της εταιρείας “MASDAR TRIDENT HOLDING RSC LIMITED” (ως εγγυήτριας υπέρ της Εταιρείας) και των λοιπών συμφωνιών που περιλαμβάνονται στη Σύμβαση.
Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποκτά μία υπεροπλία 3 δισ. ευρώ.
Η ισχύς της Σύμβασης και οι σχετικές συναλλαγές τελούν υπό την αίρεση της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων και των λοιπών αιρέσεων που περιλαμβάνονται στη σύμβαση.
Με υπεροπλία 3 δισ. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το deal της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποκτά μία υπεροπλία 3 δισ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα (1,1 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου) θα αυξηθούν κατά 864 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την επενδυτική ισχύ του ομίλου, ενώ παράλληλα θα αφαιρεθούν από τον ενοποιημένο ισολογισμό του Ομίλου δανειακές υποχρεώσεις σχετιζόμενες με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Με αυτήν την ισχύ ο όμιλος συνεχίζει αδιάλειπτα την προετοιμασία και συμμετοχή του σε σημαντικό αριθμό νέων διαγωνισμών στην Ελλάδα αλλά και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων 18-24 μηνών νέα έργα παραχωρήσεων/ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού ύψους 8-10 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοπρατηθούν στην Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά διαθέτοντας σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, δεδομένης της καθετοποίησης που έχει και της δυνατότητάς του να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.
Ποια είναι η Masdar
Η Masdar, επίσης γνωστή ως Abu Dhabi Future Energy Company, είναι μια κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Ιδρύθηκε το 2006 ως θυγατρική της Mubadala Investment Company υλοποιώντας το «πράσινο όραμα» του Σουλτάν αλ Τζαμπέρ για διαφοροποίηση της πετρελαϊκής οικονομίας.
Με μετόχους τους τρεις κορυφαίους πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), Mubadala Investment Company και Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) – η Masdar υποστηρίζει τη μετάβαση των ΗΑΕ προς μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Καταλύτης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αραβικό κόσμο την τελευταία δεκαετία, η Masdar δείχνει πώς η επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ατζέντα βιωσιμότητας.


Latest News

«Εξέγερση» επενδυτών στην BP μετά την στροφή για το κλίμα - «Κόκκινο πανί» ο πρόεδρος
Περισσότερο από το 10% των μετόχων της BP ψήφισαν κατά της επανεκλογής του προέδρου Χελγκ Λουντ

Γαλλικό δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για κατάσχεση ρωσικών assets από την Naftogaz
Rωσικό δικαστήριο αύξησε σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια από περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια το πρόστιμο κατά της Naftogaz

«Βγάλτε τα φωτοβολταϊκά από την πρίζα…» - Ο συναγερμός ΑΔΜΗΕ για πιθανό μπλακ αουτ το Πάσχα
Σε ετοιμότητα θέτει από τις 18 έως τις 21 Απριλίου ο ΑΔΜΗΕ τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών για να βγάλουν εκτός λειτουργίας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να αποφευχθεί μπλακ άουτ το Πάσχα

Διαγωνισμός fast track για τα blocks της Chevron
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου δημοσιοποιεί τις επόμενες μέρες το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για τις παραχωρήσεις της Chevron

Παπασταύρου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Παρακαταθήκη για το μέλλον
Ο ΥΠΕΝ Σταύρος Παπασταύρου είπε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά έναν χάρτη που θέτει ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς κανόνες

«Ήρθε η στιγμή για την κατάργηση του πλαφόν στα καύσιμα» - Τι ζητούν οι βενζινοπώλες
Τέλη Απριλίου εκπνέει η εξάμηνη παράταση του μέτρου για το πλαφόν - Έκρηξη παραβατικότητας στα καύσιμα καταγγέλουν οι βενζινοπώλες - Τι ζητούν από το υπουργείο Ανάπτυξης

Συναγερμός για αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τα φωτοβολταϊκά και τα πρόστιμα
Νέα συνάντηση της task force στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρύθμιση της ενεργειακής παραγωγής εν όψει Πάσχα

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;