
Τέσσερα κριτήρια θα καθορίζουν την αυτόματη αναπροσαρμογή – αύξηση του κατώτατου μισθού, μετά την κύρωση της από την χώρα μας ευρωπαϊκής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς.
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής την οποία συνέστησε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να προετοιμάσει τη διαδικασία εφαρμογής της οδηγίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από τους εξής δείκτες:
Δείτε εδώ ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής
Πρώτον, την αγοραστική δύναμη των μισθών, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος διαβίωσης.
Δεύτερον, το γενικό επίπεδο και η κατανομή των μισθών.
Τρίτον, τον ρυθμό αύξησης των μισθών.
Και τέταρτον, τα μακροπρόθεσμα τα επίπεδα παραγωγικότητας.
Κατώτατος μισθός: Αυτόματη η αναπροσαρμογή του στον ιδιωτικό τομέα
Το πόρισμα παραδόθηκε χθες στην υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως από την επιστημονική επιτροπή και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να ενημερωθούν και να ακολουθήσει διάλογος πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Σύμφωνα με το πόρισμα θα υπάρξει σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας.
Πώς προκύπτει
Ειδικότερα, η αυτόματη αναπροσαρμογή προτείνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το εξής άθροισμα:
Του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών
Και του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Εφόσον ο συντελεστής αυτός οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου, δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή.
Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να μην γίνει ανωτέρω αυτόματη αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου σε περίπτωση που η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση.
Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Οδηγίας με βάση έκθεση που υποβάλλει κάθε κράτος μέλος.
Η έκθεση παρέχει πληροφορίες για τα εξής στοιχεία:
1. Mε το ποσοστό και την εξέλιξη της κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.
2. Το επίπεδο του νομοθετικά καθοριζόμενου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται.
3. Περιγραφή των διαφοροποιήσεων του επιπέδου του νομοθετικά καθοριζόμενου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου (για να ελεγχθεί το θεμιτό των διαφοροποιήσεων και της τήρησης των αρχών της μη διάκρισης και της αναλογικότητας) και των κρατήσεων στις οποίες υπόκεινται (για να ελεγχθεί η διασφάλιση της επάρκειας αυτών).
Οι συλλογικές συμβάσεις
Ταυτοχρόνως, η υπό κύρωση οδηγία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, στην αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με στόχο το 80%. Το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό. Η Οδηγία επιβάλλει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, ιδίως σε κλαδικό ή διακλαδικό επίπεδο.
Το σχέδιο δράσης πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον ανά πενταετία και, αν απαιτείται, να αναθεωρείται πριν από την πάροδο αυτής.
Η κατάρτιση, επικαιροποίηση και αναθεώρηση του σχεδίου δράσης γίνεται κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους ή σε συμφωνία με αυτούς ή κατόπιν αιτήματος των κοινωνικών εταίρων, ως προϊόν συμφωνίας τους.
Το σχέδιο δράσης κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιοποιείται. Το περιεχόμενο του σχεδίου δράσης αποτελεί μεν εθνική αρμοδιότητα, αλλά τα κράτη μέλη υπόκεινται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς το αν εφαρμόζουν ορθά την υποχρέωσή τους για ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς.


Latest News

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X