Σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες κατόχους κρυπτονομισμάτων, καθώς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισαν, μετά τα μπρος πίσω του καλοκαιριού όπου καταργήθηκε η σχετική ομάδα εργασίας που είχε δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο του 2024, να βάλουν «μπροστά τις μηχανές» και να συσταθεί εκ νέου.
Βασικός στόχος της νέας αναβαπτισμένης ομάδας εργασίας θα είναι η φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων αλλά και των διαφόρων αγορών που γίνονται με χρήματα που προέρχονται από αγοραπωλησίες αυτών των σύγχρονων άυλων μέσων συναλλαγών.
Κρυπτονομίσματα: Θα επηρεαστούν από τις αμερικανικές εκλογές;
Ένα από τα βασικά σενάρια που καλείται να επεξεργαστεί η νέα ομάδα εργασίας είναι η δυνατότητα φορολόγησης της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση κρυπτονομισμάτων με συντελεστή 15%.
Η νέα ομάδα εργασίας το πιθανότερο είναι πως θα ανακοινωθεί και θα συσταθεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου και αυτή τη φορά στην Καραγεώργη Σερβίας σκοπεύουν να την αφήσουν να ολοκληρώσει το έργο της και να μην την καταργήσουν εν μία νυκτή όπως έγινε με την ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί αρχές του έτους και καταργήθηκε τέλη Αυγούστου.
Επικεφαλής της νέας επιτροπής αναμένεται να είναι η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής κυρία Μαίρη Ψύλλα και στόχος τόσο της ίδιας όσο και των μελών που θα την απαρτίζουν είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου αυτά τα σύγχρονα αλλά και με πολλά ερωτηματικά χρηματοοικονομικά προϊόντα να γίνονται αποδεκτά από την εφορία. Σημειώνεται ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η εφορία δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τα χρήματα που είναι αποτέλεσμα αγοραπωλησιών «κρύπτο».
Όσον αφορά στο «κυνήγι» των κρυπτονομισμάτων, η επιτροπή που είχε συσταθεί τον Φεβρουάριο του 2024 και αποτελούνταν από δεκαοχτώ μέλη καταργήθηκε έξι μήνες μετά, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους βασικούς λόγους που καταργήθηκε η προηγούμενη επιτροπή ήταν το γεγονός ότι πρόεδρος της δεν ήταν πολιτικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αλλά υπηρεσιακός υπάλληλος.
Στη νέα απόφαση, που θα υπογράψει άμεσα ο αρμόδιος υπουργός, θα προβλέπεται η σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets). Ο αριθμός και τα ονόματα των μελών που θα την απαρτίζουν θα καθοριστεί μέσα στην εβδομάδα, ενώ η νέα ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει τακτικά στο κτήριο όπου στεγάζεται το Γραφείο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρίστου Δήμα ή μέσω τηλεδιάσκεψης και στον Πρόεδρο, τα μέλη και τον εκτελούντα χρέη Γραμματέα της Ομάδας Εργασίας δεν θα καταβληθεί αποζημίωση.
Από την ημέρα που συστάθηκε η επιτροπή, που στη συνέχεια καταργήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και τώρα ετοιμάζεται να αναστηθεί και πάλι, η παγκόσμια ζήτηση για αγορά κρυπτονομισμάτων έχει θεριέψει, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να διατηρείται ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων το bitcoin καθώς ανέρχεται σε περίπου 56.800 ευρώ, δηλαδή περίπου 14.840 ευρώ κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 71.638 που είχε πιάσει τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Η τεράστια ζήτηση για κρυπτονομίσματα δείχνει ότι ο νέος αυτός τρόπος επένδυσης είναι υπαρκτός και διαρκώς αυξανόμενος και οι αποφάσεις πρέπει άμεσα να ληφθούν για τον έλεγχο και τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων μέσω της ειδικής ομάδας εργασίας που πρόκειται άμεσα να συσταθεί. Στην εν λόγω ομάδα θα συμμετέχουν εκτός από στελέχη – εφοριακούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, νομικοί, φορολογικοί σύμβουλοι της Ελληνικής Ένωση Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος, στελέχη της Αρχής Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, συνεργάτες του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών, ορκωτοί ελεγκτές κτλ..
Αξίζει να τονιστεί ότι καθημερινά στις εφορίες εμφανίζονται κάτοχοι κρυπτονομισμάτων, που τα είχαν αποκτήσει σε πολύ χαμηλές τιμές και τώρα τα ρευστοποιούν αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και ζητούν να φορολογηθούν στην υπεραξία που προκύπτει ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να αγοράσουν με αυτά τα χρήματα ένα ακίνητο ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, η απάντηση που λαμβάνουν από την εφορία είναι ότι τα ποσά αυτά ούτε να δηλωθούν μπορούν, ούτε τα αναγνωρίζει και κατ΄ επέκταση δεν μπορεί να τα φορολογήσει με το καθεστώς της υπεραξίας, δηλαδή στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε.
Αγορά ακινήτου με έσοδα από crypto
Την ίδια στιγμή, όποιος προχωρήσει σε απόκτηση ακινήτου με κέρδη που έχουν προκύψει από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων και δεν μπορεί να καλύψει το «πόθεν έσχες» με δηλωμένα εισοδήματα παλαιοτέρων ετών, η εφορία μπορεί να του επιβάλει φόρο εισοδήματος με υψηλότατο φορολογικό συντελεστή έως και 42%. Παράλληλα, μπορούν να του επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις καθώς η εφορία θα επικαλεστεί ότι τα εισοδήματα αυτά είναι προϊόν φοροδιαφυγής και δεν έχουν δηλωθεί νόμιμα στις αρχές.
Από την άλλη όταν φθάσει το ελληνικό κράτος να αναγνωρίζει τα κρυπτονομίσματα ως επενδυτικά προϊόντα θα πρέπει την ίδια στιγμή να δώσει λύσει στο ζήτημα να μπορεί ο κάτοχος τούς να δικαιολογήσει το πως τα απέκτησε, δηλαδή με τι εισοδήματα. Αυτό ισχύει για την αγορά οποιοδήποτε περιουσιακού στοιχείου και άρα το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων.
Πάντως, η φορολόγηση και η αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων δεν είναι ζήτημα που απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά το σύνολο της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ στις ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πως φορολογούνται εισοδήματα που προκύπτουν από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων.
Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν τα έχει εντάξει στα αποδεκτά νομίσματα, δεν υπάρχουν νομικοί κανόνες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει νομική προστασία ή εγγύηση και φυσικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απάτης.
Latest News
Από το μηδέν στα... 100.000 δολ. - Το Bitcoin ευδοκιμεί στις συγκρούσεις
Στα δέκα έξι χρόνια της ιστορίας του η τιμή του Bitcoin έχει ανέβει από τα μηδέν δολάρια κοντά στα 100.000
Φρενίτιδα με τα crypto - Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά τους
Συνεχίζουν να διαγράφουν ανοδική πορεία τα κρυπτονομίσματα, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ
Το Bitcoin σε ρόλο σταθεροποιητή στην αγορά ενέργειας - Το παράδειγμα της Βέρνης
Η μελέτη θα αναλύσει τη συμβατότητα της εξόρυξης Bitcoin με τις ενεργειακές πολιτικές της Βέρνης
Ο Τραμπ γέμισε με ελπίδες τους επενδυτές crypto - Πόσο βάσιμες είναι;
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια