Ενα ακόμη νησί «πρασινίζει» ο ΔΕΔΔΗΕ, καθιστώντας το ενεργειακά αυτόνομο. Πρόκειται για τον Άη Στράτη, όπου η αποκλειστική χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα επιτρέπει την ενεργειακή αυτονομία.

Το έργο

Το Ειδικό Πιλοτικό Έργο «Άη Στράτης Πράσινο Νησί» έχει στόχο να καλύψει ανάγκες σε ηλεκτρισμό και θέρμανση, αξιοποιώντας τον άνεμο και τον ήλιο, δηλαδή την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)  και ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις εργασίες σύνδεσης προκειμένου να τεθεί το έργο σε λειτουργία.

Η δοκιμή του προγράμματος πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με αποτέλεσμα για 2,5 ώρες ο Άη Στράτης να καταστεί το πρώτο πράσινο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Η παραγωγή ενέργειας πραγματοποιείται από μία ανεμογεννήτρια, έναν φωτοβολταϊκό σταθμό και συσσωρευτές, ενώ επιπλέον περιλαμβάνει κεντρικό σύστημα τηλεθέρμανσης. Για την τηλεθέρμανση προβλέπεται η αποθήκευση θερμότητας σε δεξαμενές θερμού νερού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης σε όλο τον οικισμό του Άη Στράτη.

Σημείο αναφοράς

Το εν λόγω έργο, εκτός από τα οφέλη για το περιβάλλον και τους κατοίκους του νησιού, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για μια σειρά έργων υψηλής διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, όπως είναι ο Άη Στράτης.

Τήλος και Ικαρία

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που σηματοδοτούν τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Τήλο και την Ικαρία, με θετικό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο υβριδικός σταθμός της Ικαρίας βρίσκεται σε λειτουργία από το 2019 και συνδυάζει αιολική και υδραυλική ενέργεια, καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό των ενεργειακών αναγκών του νησιού.

Ο υβριδικός σταθμός στην Τήλο λειτουργεί από το τέλος του 2018, και περιλαμβάνει μπαταρίες ως μέσο αποθήκευσης. Δεδομένου ότι η Τήλος είναι ένα νησί στο σύμπλεγμα της Κω – Καλύμνου, χωρίς τοπικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε έκτακτες καταστάσεις, ο υβριδικός σταθμός μαζί με μια μικρή γεννήτρια ντίζελ που βρίσκεται στο νησί, παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για την κάλυψη της τοπικής ζήτησης.

Αντίστοιχο Ειδικό Πιλοτικό Έργο είναι σε πορεία υλοποίησης και στην Αστυπάλαια, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει στη μετατροπή του Ηλεκτρικού Συστήματος της σε «πράσινο», ενώ η υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτροκίνησης έχει ωθήσει την ενεργειακή μετάβαση του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, αρωγός της εθνικής στρατηγικής μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη, υλοποιεί καινοτόμα έργα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά στηρίζοντας και επιτυγχάνοντας την ενεργειακή τους αυτονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green