Τα θερμοκήπια

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς σήμερα στη Λάρισα. Για τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.

Στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος Γιώργος Χατζηνικολάου και ο CEO Χρήστος Μεγάλου, της τράπεζας.

Εκεί θα βρεθεί και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αφού γνωρίζει καλά τον χώρο, από την πρότερη θητεία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Και ο ρόλος του θα είναι καταλυτικός, αφού, όπως μαθαίνω, θα αναλάβει τον άχαρο ρόλο του «πυροσβέστη», ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά στην εκδήλωση.

Αναβρασμός

Διότι πίσω από τα φώτα της εκδήλωσης, ο κόσμος εκεί «βράζει». Όχι για την Πειραιώς, φυσικά.

Αλλά για την κυβέρνηση. Και κυρίως για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει ζητήσει πίσω πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε 190.000 αγρότες. Δηλαδή από επιδοτήσεις που δόθηκαν.

Χώρια που τα κονδύλια που θα πλέον προορίζονται για τα μεγάλα θερμοκήπια τα παίρνει από εκείνα που είχαν διατεθεί για τα σχέδια βελτίωσης (αρδευτικά, υποδομών, κλπ).

Θα κόψει δηλαδή από τα βελτιωτικά και θα τα δώσει στα θερμοκήπια.

Αντιδράσεις και από τους συμβούλους

Οι αντιδράσεις βέβαια δεν είναι μόνο μεταξύ των αγροτών, αλλά και από τους συμβούλους που τρέχουν τα βελτιωτικά έργα. Ήταν μεγάλη η πηγή εσόδων γι’ αυτούς που λειτουργούν ως μεσάζοντες για τις ανάγκες της περιοχής και όχι μόνο.

Εκτός αν βρει ο κ. Βορίδης τη χρυσή τομή, καθώς είναι αυτός που ουσιαστικά τρέχει και τα μεγάλα project. Γνώστης και της τέχνης της διπλωματίας, γαρ.

Αρκεί να ενημερώσει και τον «κανονικό» Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα πραγματικότητα, καθώς μαθαίνω ότι δεν έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ότι ουσιαστικά δεν θα δώσει επιδοτήσεις φέτος. Έχει χάσει την πιστοποίηση λόγω προβληματικής λειτουργίας. Ας τον ενημερώσει έστω ο κ. Βορίδης…

———————————

Όχι άλλες επενδύσεις

Σε κάθε περίπτωση όμως, το πεδίο των επενδύσεων επί πρωτογενούς τομέα είναι ανοιχτό και καθόλα υποσχόμενο.

Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει σε άλλο μέτωπο, εκείνο της ενέργειας. Και το λυπηρό είναι ότι δεν το έχει καταλάβει καν το αρμόδιο υπουργείο.

Αλλά, ο κλάδος της ενέργειας το λέει πλέον ανοιχτά… δεν θέλει νέους επενδυτές.

Υπάρχουν τόσα έργα στα σκαριά, που όχι απλώς επαρκούν για τις ανάγκες της χώρας, αλλά τις καλύπτουν ενδεχομένως και δύο φορές.

Οι σκέψεις…

Το θέμα είναι ότι παρά τις μουρμούρες που υπάρχουν στον κλάδο, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να μάθουν να ζουν με το επιχειρηματικό ρίσκο.

Διότι μαθαίνω ότι στο Υπουργείο Ενέργειας, έχουν αρχίσει να σκέφτονται σταδιακή κατάργηση κάθε μορφής ενίσχυσης.

Με απλά λόγια δηλαδή χωρίς καμία συμμετοχή από πλευράς επιδότησης του κράτους.

———————————

Άλλα μέτωπα

Πέραν τώρα των γνωστών θεμάτων, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί πρέπει να ετοιμάσουν και τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα χρέη των 119 εκατ. ευρώ (!) των δήμων Κοζάνης και Πτολεμαϊδας προς την ΔΕΗ, που συσσωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η ρύθμιση που προωθείται, όπως πληροφορούμαι, προβλέπει συνδυασμό «κουρέματος» από την ΔΕΗ, επιδότησης από το ΥΠΕΝ και αποπληρωμής του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις.

Βέβαια ακόμη τίποτα δεν είναι σίγουρο, καθώς οι τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν την παρελκυστική τους τακτική.

Εκτιμώ ότι θα σταματήσουν τις κορώνες μόλις θα καταλάβουν ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς τηλεθέρμανση μια περιοχή με χαμηλές θερμοκρασίες.

———————————

Ο επιμένων νικά…

Στο μότο ότι ο «επιμένων νικά» φαίνεται ότι παραμένει η κυβέρνηση. Και το λέω με αφορμή την παρέμβασή του Υπουργού Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, στο Eurogroup.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην καταστροφή της υποδομής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις των τιμών ηλεκτρισμού σε ορισμένες χώρες της ΕΕ το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Το ίδιο είχε υποστηρίξει και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

Για να πάρει την απάντηση τότε από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ότι χρειάζονται επενδύσεις για να μειωθούν οι τιμές ηλεκτρισμού…

Ίσως αν επιμείνουν, κάτι να πετύχουν.

Χατζηδάκης

Ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης

———————————

Αλλού γίνονται πραματάκια…

Αλλά όσο η ελληνική κυβέρνηση παραμένει στη γραμμή των επιστολών, από σήμερα συμβαίνουν «πραγματάκια» στη γείτονα χώρα.

Διότι εκεί βρίσκεται ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιατ. Είχε περάσει και από την Αθήνα, όπου συναντήθηκε μόνο με κυβερνητικούς.

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα και αύριο όμως το πρόγραμμα του θα είναι… διευρυμένο.

Εκεί ο κ. Πάιατ θα συμμετάσχει στην Περιφερειακή Διάσκεψη Καθαρής και Ασφαλούς Ενέργειας της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council.

Εκεί όμως θα μετέχουν και αξιωματούχοι από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία.

Ο κόσμος της γειτονιάς δηλαδή…

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση άφησε μια ακόμη ευκαιρία να πάει χαμένη. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε τη δύναμη που έχει ο Πάιατ στην περιοχή. Και όχι μόνο.

———————————

Οι Αμερικανοί ξέρουν…

Το ίδιο βέβαια δεν συνέβη με την Cenergy. Τώρα θα μου πείτε πως σχετίζονται τα δύο. Φυσικά εννοώ το εργοστάσιο της εισηγμένης στο Μέριλαντ. Και το πώς το χειρίστηκαν οι Αμερικανοί.

Διότι τόσο ο CEO, Αλέξης Αλεξίου, όσο και ο CFO, Αλέξανδρος Μπένος, της εισηγμένης, επιβεβαίωσαν ότι στην Αμερική τους έχουν υποδεχτεί θερμά. Ότι πρόβλημα υπάρχει σπεύδουν να το λύσουν για να προχωρήσει το εργοστάσιο.

Καμία σχέση με την Ευρώπη…

Η διαφορά άλλωστε είναι χαοτική, με το κόστος και το χρόνο αδειοδότησης να είναι στο 1/3 περίπου σε σχέση με την Ευρώπη…

Γι’ αυτό και η διοίκηση “τρέχει”. Μόνο να κερδίσει έχει.

———————————

Υπάρχει ενδιαφέρον

Υπάρχουν διοικήσεις που απλά κάνουν “θόρυβο” στην αγορά και υπάρχουν και αυτές που μιλούν με τις κινήσεις στρατηγικής τους.

Και μία από αυτές είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δύο 24ωρα από την ώρα που πέρασε σε αυτήν η Αττική Οδός εμφανίστηκε επενδυτής.

Μιλάω φυσικά για το family office της Λάτση. Έδειξε το πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη στη στρατηγική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο κομμάτι των παραχωρήσεων.

Τώρα δεν αποκλείεται δούμε κι άλλους να χτυπούν την πόρτα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κι άλλοι… αν με ρωτάτε… εγώ πάντως θα το «έπαιζα».

Άλλωστε ο νόμος το προβλέπει, ότι ο παραχωρησιούχος υποχρεώνεται να κρατήσει τουλάχιστον το 34% στην πρώτη πενταετία.

Άρα περιθώρια υπάρχουν… για να κόψουν κι άλλοι διόδια!

Αττική Οδός

———————————

Η «προίκα» του Δανιηλίδη

Μέχρι τέλους του έτους θα κρατά και τα ηνία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής του ομίλου Heineken για 9 χώρες στην Ευρώπη.

Τότε εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί και επίσημα ο μάνατζερ που θα τον διαδεχθεί στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής της ολλανδικής ζυθοποιίας.

Ο κ. Δανιηλίδης παραδίδει τη σκυτάλη σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία, ωστόσο με επιδόσεις πάνω από το μέσο όρο της αγοράς.

Πληροφορίες θέλουν την εταιρεία να «τρέχει» με υψηλούς μονοψήφιους ρυθμούς, εκμεταλλευόμενη την άνοδο του τουριστικού ρεύματος στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Επιπλέον, η γεμάτη γκάμα και οι διάφορες επιλογές τιμών που μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές διατηρούν το θετικό μομέντουμ στις πωλήσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories