Ο Satoshi Nakamoto έδωσε το Bitcoin στον κόσμο στις αρχές του 2009. Το δημιούργημά του έχει έκτοτε πυροδοτήσει μια παγκόσμια εξέγερση κατά των τραπεζών και των κυβερνήσεων, ενώ η αξία του έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια – ή όσο η συνολική χρηματιστηριακή αξία της Tesla και της JPMorgan.

Ο Satoshi άφησε επίσης πίσω του ένα μυστήριο, σχετικά με την αληθινή του ταυτότητα και την τεράστια περιουσία του σε Bitcoin. Σε αυτό το μυστήριο την απάντηση προσπάθησε να δώσει ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO, το «Money Electric», που  ταυτίζει τον Καναδό προγραμματιστή Peter Todd με τον Satoshi Nakamoto. Είναι όμως έτσι;

Bitcoin: Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια του μυστηριώδους δημιουργού του

Bitcoin: Ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto

Ο Cullen Hoback, ο βραβευμένος κινηματογραφιστής πίσω από το ντοκιμαντέρ, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό συνδυάζοντας παλιά στοιχεία με νέα και στη συνέχεια φέρνοντας αντιμέτωπους με τα στοιχεία τόσο τον Todd όσο και τον ιδρυτή της Blockstream Adam Back, έναν άλλο βασικό ύποπτο για τον Satoshi.

«Φαίνεται ότι είχατε αυτές τις βαθιές γνώσεις για το bitcoin εκείνη την εποχή;» θέτει ο Hoback στον Todd στο φινάλε της ταινίας. «Λοιπόν, ναι, είμαι ο Satoshi Nakamoto», απαντά ο Todd.

Όπως επισημαίνει το Politico, η παραδοχή δεν είναι απαραίτητα και αντικειμενική. Ο Todd, ο οποίος υποστηρίζει ένθερμα την Ουκρανία και το Ισραήλ στο X feed του, είναι γνωστό ότι επικαλείται τον ισχυρισμό «Είμαι ο Satoshi» ως έκφραση αλληλεγγύης στην προσπάθεια του δημιουργού για προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το CoinDesk πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, ο Todd φέρεται να αρνήθηκε ότι ήταν ο δημιουργός του bitcoin: «Φυσικά και δεν είμαι ο Satoshi», είπε.

Πολυετής αναζήτηση

Η αναζήτηση του Satoshi συνεχίζεται για περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα με το Fortune έχει προκαλέσει θεαματικές… αποτυχίες, όπως το περιβόητο εξώφυλλο του Newsweek το 2014, το οποίο ισχυριζόταν ότι ο Satoshi κρυβόταν σε κοινή θέα στο Λος Άντζελες.

Η ανακάλυψη ήταν εντελώς λανθασμένη -το Newsweek είχε βρει έναν μπερδεμένο ηλικιωμένο άνδρα του οποίου το επώνυμο έτυχε να είναι Nakamoto- αλλά το επεισόδιο θα γινόταν ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας του Bitcoin. Χρησίμευσε επίσης ως παράδειγμα εγχειριδίου για τους κινδύνους της προκατάληψης επιβεβαίωσης.

Ο Todd είναι πολύ νεότερος από τα άλλα πρόσωπα που έχουν εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως πιθανοί υποψήφιοι και θα ήταν 19 ή 20 ετών την εποχή που ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε τη λευκή βίβλο του Bitcoin. Για να υποστηρίξει την άποψή του ότι ο Todd είναι ο Satoshi, ο Hoback εκμεταλλεύεται την ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 2013 με ένα άγνωστο πρόσωπο που ονομάζεται «John Dillon» σχετικά με μια τεχνική αναβάθμιση του Bitcoin.

Πόλεμος αποκαλύψεων

Αν ο Todd γίνει ευρέως αποδεκτός ως ο δημιουργός του bitcoin, η αποκάλυψη θα τερματίσει πάνω από μια δεκαετία εικασιών σχετικά με την ταυτότητα ενός ατόμου του οποίου το έργο γέννησε μια παγκόσμια, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τρέλα για τα ψηφιακά νομίσματα: μια μανία που έσπρωξε πίσω τα σύνορα της οικονομίας, αλλά επέτρεψε επίσης την εκτεταμένη απάτη και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Ο Todd δεν είναι άγνωστος στους λάτρεις του συστήματος του crypto. Ως μακροχρόνιος προγραμματιστής του πυρήνα του bitcoin, γνωστός για τη δημόσια επικοινωνία του με τον «Satoshi» πριν από την εξαφάνισή του από τα φόρουμ κρυπτογράφησης το 2010, το όνομά του είχε πάντα βαρύτητα στην κοινότητα. Αλλά σπάνια θεωρούνταν βασικός ύποπτος.

«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς bitcoiners, από τεχνική άποψη», δήλωσε ο ιδρυτικός εταίρος της Castle Island Ventures, Nic Carter, ο οποίος πρόσθεσε ότι γνωρίζει τον Todd από το 2017. «Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος θεωρεί τις απόψεις του για το bitcoin πολύ σημαντικές».

Ο 39χρονος Todd, απόφοιτος του Ontario College of Art and Design στο Τορόντο, θα ήταν 23 ετών όταν ολοκληρωνόταν η περίφημη λευκή βίβλος για το bitcoin, στην οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το όραμα για το αποκεντρωμένο χρηματικό σύστημα.

Ο Todd δήλωσε προηγουμένως σε ένα podcast ότι ήταν περίπου 15 ετών όταν άρχισε να επικοινωνεί για πρώτη φορά με σημαντικούς παράγοντες της κρυπτογράφησης, γνωστούς ως cypherpunks.

Bitcoin: Θεωρία παιγνίων

«Σε έρευνες όπως αυτές, η ψηφιακή εγκληματολογία μπορεί να σε οδηγήσει μέχρι ένα σημείο, είναι σαν πυξίδα», δήλωσε ο Hoback στο Politico πριν από την προβολή του ντοκιμαντέρ. «Οι πραγματικές απαντήσεις μπορούν να βρεθούν μόνο εκτός σύνδεσης».

«Η θεωρία παιγνίων του Todd είναι άλλου επιπέδου», δήλωσε ο Hoback. «Απλά σκεφτείτε, στην πορεία προς την κυκλοφορία: Είναι στο τρέιλερ, υπάρχει ένα στοίχημα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, εκατοντάδες χιλιάδες tweets για την ταινία και δεν είδα κανέναν να προτείνει αυτή την πιθανότητα».

Η Blockstream

Την ίδια στιγμή το Fortune επικαλείται ότι οι κεντρικοί χαρακτήρες του «Money Electric» είναι αυτοί που συνδέονται με την Blockstream, μια εταιρεία που προωθεί την υιοθέτηση του Bitcoin από ιδιώτες, εταιρείες, ακόμη και χώρες. Στην αρχή της ταινίας, συναντάμε τον Samson Mow, έναν αυτοαποκαλούμενο πρεσβευτή του Bitcoin, ο οποίος βοηθά να πείσει τον πρίγκιπα της Σερβίας και τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ να «αγκαλιάσουν» το νόμισμα.

Υπάρχει επίσης ο Adam Back, ο ιδρυτής της Blockstream, ο οποίος είναι διάσημος για τη δημιουργία του Hash Cash, ενός προδρόμου του Bitcoin. Συναντάμε επίσης προσωπικότητες όπως ο Peter Todd, ένας ακόλουθος του Back και βασικός προγραμματιστής του Bitcoin, καθώς και ο Roger «Bitcoin Jesus» Ver, μια άλλη σημαίνουσα προσωπικότητα των πρώτων χρόνων της κρυπτογράφησης που αντιμετωπίζει σήμερα κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Υπάρχουν επίσης cameos από προσωπικότητες υψηλού προφίλ από τον επιχειρηματικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Jack Dorsey, του συνιδρυτή του Twitter, ο οποίος μετονόμασε την άλλη εταιρεία του από Square σε Block ως μέρος της αφοσίωσής του στην κρυπτογράφηση.

Οι συνεντεύξεις του ντοκιμαντέρ με αυτή τη λίστα μακροχρόνιων Bitcoiners του προσδίδουν κύρος, όπως και ο συνοπτικός χειρισμός των σημαντικών γεγονότων στην εξέλιξη της κρυπτογράφησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι λεγόμενοι πόλεμοι για το μέγεθος των μπλοκ σχετικά με την αρχιτεκτονική του Bitcoin, η άνοδος του Ethereum και των alt-coins («shitcoins» για τους επικριτές) και η πρόσφατη εκστρατεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παρακώλυση του κλάδου.

Το αποτύπωμα στις αγορές

Η αποκάλυψη του Todd θα αποτελέσει πλήγμα για τις αγορές προβλέψεων που βασίζονται στην κρυπτογράφηση, οι οποίες μέχρι τη Δευτέρα είχαν προσδιορίσει ως φαβορί τον εκλιπόντα Λεν Σάσαμαν, έναν Αμερικανό υπέρμαχο της ιδιωτικότητας των πληροφοριών.

Αλλά η βιομηχανία του bitcoin και της κρυπτογράφησης δεν πείστηκε αμέσως για τη θεωρία του Todd-as-Satoshi. Καθώς τα νέα για τα ευρήματα του ντοκιμαντέρ διαδόθηκαν, ο Τζέιμσον Λοπ, συνιδρυτής της εταιρείας bitcoin Casa, έγραψε στο X ότι «όπου κι αν βρίσκεται ο Satoshi, θέλω να πιστεύω ότι γελάει με αυτόν τον τελευταίο γύρο ανοησίας».

Ο Κάρτερ δήλωσε ότι αισθάνεται βέβαιος ότι ο Todd δεν είναι ο Nakamoto, εν μέρει λόγω των βαθιών γνώσεων που θα έπρεπε να έχει ο δημιουργός του bitcoin σχετικά με την κρυπτογραφία και τα συστήματα ψηφιακών μετρητών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία», δήλωσε αργότερα για την ταυτότητα του Satoshi, ο οποίος πιστεύεται ότι κατέχει ένα τεράστιο ποσό bitcoin brands. «Το γεγονός ότι ο Satoshi τα κατάφερε με επιτυχία – είναι πραγματικά μαγικό. Προσωπικά ελπίζω να μην μάθουμε ποτέ ποιος είναι ο Satoshi».

Με βάση όλα αυτά, ο Hoback και το HBO έχουν διαφημίσει το «Money Electric» ως ένα καταπληκτικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που, μετά από τόσα χρόνια, ξεσκεπάζει τον Satoshi. Μήπως όμως θα έπρεπε αντ’ αυτού να είχαν θυμηθεί το μάθημα του Newsweek και τους κινδύνους της προκατάληψης επιβεβαίωσης – την πολύ συνηθισμένη πρακτική της ερμηνείας των νέων πληροφοριών ώστε να επιβεβαιώνονται οι υπάρχουσες πεποιθήσεις και της απόρριψης όσων έρχονται σε αντίθεση με αυτές;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto