
Οι ακτιβιστές της αντιμονοπωλιακής εκστρατείας είναι αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει κάτι που να είναι πολύ μεγάλο για να διαλυθεί. Την Τρίτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρότεινε ότι η Google – μια εταιρεία αξίας 2 δισ. δολαρίων – θα μπορούσε να διασπαστεί.
Αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι ένας τρόπος για να μπει τέλος στο μονοπώλιο της στην ηλεκτρονική αναζήτηση.
Apple και Google: Οι δικαστικές ήττες που θα τους κοστίσουν δισεκατομμύρια
Αν η σύσταση ακολουθηθεί, θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα σκέφτεται για την επιτυχία της μεγαλύτερης βιομηχανίας της. Η ποινή είναι δραστική. Η μητρική εταιρεία Alphabet της Google αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 4% του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. Η τελευταία μεγάλη αμερικανική εταιρεία που διατάχθηκε να διαλυθεί ήταν η Microsoft το 2000 – και εκείνη η προσφορά απέτυχε. Τότε αντιπροσώπευε λιγότερο από το 3% του δείκτη.
Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η αμερικανική κυβέρνηση για να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην τεχνολογία. Η Google είναι ο πρώτος μεγάλος χαμένος σε μια αντιμονοπωλιακή μάχη σε ολόκληρο τον κλάδο που ετοιμάζεται εδώ και χρόνια.
Medium Tech
Εάν επιβληθούν τέτοιου είδους κυρώσεις, η βιομηχανία τεχνολογίας των ΗΠΑ θα αρχίσει να μοιάζει πολύ διαφορετική. Η Big Tech θα μπορούσε να γίνει Medium Tech.
Μια προειδοποίηση: η ρυθμιστική νομική δράση είναι γνωστό ότι είναι αργή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε την καταγγελία του το 2020 και ο δικαστής Amit Mehta έκρινε την εταιρεία ένοχη τον φετινό Αύγουστο. Έχει δώσει στον εαυτό του προθεσμία μέχρι το καλοκαίρι του 2025 για να λάβει απόφαση.
Στη συνέχεια, η Google μπορεί να ασκήσει έφεση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει περισσότερες επιλογές από το να επιβάλει την πώληση τμημάτων της επιχείρησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τιμή της μετοχής της εταιρείας δεν έχει καταρρεύσει. Παραμένει μόλις 14 τοις εκατό μακριά από το υψηλό όλων των εποχών. Οι επενδυτές δυσκολεύονται να αποτιμήσουν τον κίνδυνο πιθανών αλλαγών που μπορεί να μην συμβούν καν.
Ανταγωνισμός
Παρόλα αυτά, η Google εμπλέκεται σε νομικές μάχες την ώρα που οι ανταγωνιστές της συγκεντρώνουν ποσά ρεκόρ για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα σχέδια της Google για την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην βρίσκονται στο στόχαστρο της συγκεκριμένης μάχης, αλλά θα μπορούσαν να είναι ένα από τα θύματά της.
Το αποτέλεσμα της οπισθοδρόμησης της κυβερνητικής παρέμβασης μπορεί να είναι μακροχρόνιο. Η αυστηρή καταστολή της Κίνας στον δικό της τεχνολογικό τομέα το 2020 εμπόδισε την ανάπτυξη του τομέα.
Οποιοσδήποτε περιορισμός στην Αναζήτηση της Google κινδυνεύει να περιορίσει την επικερδή επιχείρηση ψηφιακής διαφήμισης που χρηματοδοτεί την έρευνα για τα πάντα, από αυτοκίνητα χωρίς οδηγό έως οικιακές τεχνολογικές συσκευές και τεχνητή νοημοσύνη.
Είναι ο λόγος για τον οποίο η Google μπορεί να παρέχει δωρεάν ορισμένες υπηρεσίες για τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης μιας δημοφιλούς νέας λειτουργίας στο NotebookLM που επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν τα δικά τους δεδομένα και στη συνέχεια να ακούνε podcasts που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργούνται από αυτό το περιεχόμενο.
Νέα «μέτωπα»
Ούτε αυτός είναι ο μόνος περιορισμός για τον οποίο πρέπει να ανησυχεί η εταιρεία. Η Epic Games, κατασκευάστρια του βιντεοπαιχνιδιού Fortnite με εκρηκτικά, έχει καταφερθεί εδώ και καιρό εναντίον της συνήθειας της Google να παίρνει ένα γερό κομμάτι από τις πληρωμές που γίνονται σε εφαρμογές που κατεβαίνουν από το κατάστημα εφαρμογών της.
Αυτή την εβδομάδα, ένας δικαστής διέταξε την Google να σταματήσει να υποχρεώνει τους προγραμματιστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν την υπηρεσία χρέωσης εντός της εφαρμογής και ο γίγαντας της αναζήτησης να σταματήσει να πληρώνει τους κατασκευαστές συσκευών για την προεγκατάσταση του καταστήματος εφαρμογών της για τρία χρόνια. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης μια δεύτερη υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά της Google, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις δημοπρασίες ψηφιακών διαφημίσεων.
Απειλές και εμπόδια
Αυτές οι μάχες έρχονται την ώρα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αξιόπιστες απειλές για την κυριαρχία της Google στην Αναζήτηση. Δείτε το chatbot ChatGPT της OpenAI, το οποίο παρέχει συνοπτικές απαντήσεις σε ερωτήσεις που πληκτρολογούν οι χρήστες. Ή το TikTok, όπου οι σχετικές αναζητήσεις εμφανίζονται αυτόματα κάτω από βίντεο με χαριτωμένα μωρά ιπποπόταμων και μιμίδια χορού.
Η απώλεια μεριδίου αγοράς στην κύρια δραστηριότητά της και η μάχη με πολλαπλές νομικές υποθέσεις είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα όταν η Google είναι εγκλωβισμένη σε μια δαπανηρή μάχη για να παραμείνει μπροστά στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία παραμένει μια ζημιογόνος προσπάθεια. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας πέρυσι ήταν σχεδόν 50% υψηλότερες από ό,τι τρία χρόνια νωρίτερα. Οι ανταγωνιστές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν δισεκατομμύρια από επενδυτές με επεκτατική στάση απέναντι στον κίνδυνο.
Η OpenAI μόλις συγκέντρωσε 6,6 δισ. δολάρια και εξασφάλισε πρόσβαση σε πιστωτική γραμμή 4 δισ. δολαρίων. Ο Elon Musk συγκέντρωσε 6 δισ. δολάρια για την νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης xAI και η Anthropic έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια από το 2023.
Το πάραδειγμα της Microsoft
Οι προοπτικές δεν είναι εντελώς δυσοίωνες. Η διάλυση της Google δεν είναι αναπόφευκτη. Αν συμβεί, θα μπορούσε να δημιουργήσει μικρότερες, πιο ευέλικτες επιχειρήσεις που θα είναι σε θέση να κυκλοφορούν νέα προϊόντα πιο γρήγορα.
Αλλά η Microsoft προσφέρει μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και αν δεν εφαρμοστεί ποτέ η πιο αυστηρή ποινή. Αφού η εταιρεία κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση της μονοπωλιακής δύναμης του λειτουργικού της συστήματος Windows και διατάχθηκε η διάσπασή της, άσκησε επιτυχώς έφεση κατά της απόφασης. Ο αγώνας όμως εξάντλησε πόρους που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί αλλού. Ίσως χωρίς τον αντιπερισπασμό της αντιμονοπωλιακής υπόθεσης, η Microsoft δεν θα είχε μείνει τόσο πίσω στα λειτουργικά συστήματα για κινητά, κάτι που επέτρεψε στην Google να ξεφύγει. Οι αντίπαλοι της Google στην τεχνητή νοημοσύνη θα ελπίζουν ότι η ιστορία πρόκειται να επαναληφθεί.


Latest News

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη

Η συμβολή της ΑΙ στην κατανόηση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη
Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήση υψηλής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη

Alphabet και Nvidia επενδύουν στην εταιρεία του Σάτσκεβερ, συνιδρυτή της OpenAI
Σύμφωνα με το Reuters, Alphabet και Nvidia επενδύουν στην SSI του Ίλια Σάτσκεβερ που είχε αποχωρήσει πέρυσι από την OpenAI δημιουργό του ChatGTP

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου

Στο... διάστημα ταξιδεύουν τα data centers
Η τοποθέτηση data centers στο διάστημα ή στο φεγγάρι θα λύσει πολλά προβλήματα

Γιατί κινδυνεύει η Silicon Valley από έναν εμπορικό πόλεμο
Τα συμφέροντα της Silicon Valley έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το κίνημα που έβαλε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών