Νέα μηνύματα έστειλαν οι ξενοδόχοι για τον κίνδυνο απώλειας της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος λόγω της υπερφορολόγησής του, από το 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο την Τρίτη 8 Οκτωβρίου.
Ξενοδόχοι: Βολές κατά των επιβαρύνσεων στον τουρισμό
Ξενοδόχοι: Τι τους προβληματίζει
«Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Επηρεάζεται άμεσα από το ευρύτερο παγκόσμιο περιβάλλον αβεβαιότητας, από τη στασιμότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και από τις τάσεις των επισκεπτών που αλλάζουν. Μπορεί ο κόσμος να εξακολουθεί να θέλει να ταξιδέψει όμως οι πληθωριστικές πιέσεις είναι μεγάλες. Κάθε επιβάρυνση στην τιμή πώλησης του τουριστικού μας προϊόντος έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα μας. Κι αυτό συμβαίνει δυστυχώς σε μια χρονική στιγμή που βλέπουμε σημάδια κόπωσης ακόμη και σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς ενώ οι ανταγωνιστές στην ευρύτερη γειτονιά μας διεκδικούν όλο και μεγαλύτερα μερίδια από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών, τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γιάννης Χατζής. Δεν είναι ώρα για να φορολογούμε τα έσοδα. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποφάσεις για τις υποδομές των προορισμών και για την καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.
Παράλληλα σημείωσε ότι το 2025 φαίνεται να είναι μια καλή σεζόν για τις περισσότερες αγορές, ενώ οι κρατήσεις είναι ικανοποιητικές από τώρα. Αυτό είναι θετικό από την άλλη είναι αρνητικό γιατί όπως εξήγησε οι πελάτες κλείνουν σε χαμηλότερες τιμές, που δείχνει μια τάση για φθηνότερες διακοπές.
Η Ελλάδα δεν «τρέχει» με τους αυξητικούς ρυθμούς άλλων προορισμών όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος η Τουρκία που καταγράφουν πολύ μεγάλη άνοδο στη ζήτηση. Η νέα νομοθεσία για τα τέλη δεν θα περάσει χωρίς επιπτώσεις, προειδοποίησε από την πλευρά ο Wojciech Skoczyński, CEO της Grecos Holidays, τονίζοντας ότι μια επιτυχημένη συνταγή θα πρέπει να εστιάζει στο value for money. Η Ελλάδα λόγω της φορολογίας γίνεται πιο ακριβή, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οι αυξήσεις στην τιμή του προϊόντος θα πρέπει να παρακολουθούν την υπόλοιπη αγορά.
Ελλείψεις σε υποδομές – καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων
Και όλα αυτά συμβαίνουν με τους ελληνικούς δημοφιλείς προορισμούς να αδυνατούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων επισκεπτών λόγω μεγάλων ελλείψεων στις υποδομές. Οι ξενοδόχοι μίλησαν για τα πολλά προβλήματα και τις λύσεις που επείγουν, ενώ όλοι οι ομιλητές εξήγησαν ότι δεν υπάρχει «υπερτουρισμός» αλλά έλλειμα υποδομών.
Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει είναι ότι οι εξελίξεις στη διεθνή και ευρωπαϊκή τουριστική αγορά τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, στην εποχή των πλατφορμών. Την ίδια στιγμή εμείς συζητάμε επί δεκαετίες προβλήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί χθες τόνισε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σχολιάζοντας τον πολύ αργό ρυθμό σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων υποδομών. Συζητάμε επί δεκαετίες προβλήματα υποδομών ενώ οι αλλαγές τρέχουν υπογράμμισε ο κ. Βασιλικός και συμπλήρωσε «πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τι κάνουμε λάθος».
Η Ζάκυνθος και οι ξενοδόχοι
Τις εργασίες του 3ου Περιφερειακού Συνέδριου της ΠΟΞ στη Ζάκυνθο άνοιξε η κα. Χριστίνα Tετράδη, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά Ζακύνθου και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.
Αρχικά έδωσε αρχικά μια εικόνα του ξενοδοχειακού δυναμικού της Ζακύνθου και πώς κινήθηκε φέτος η τουριστική σεζόν. Το 2024 αναμένεται να κλείσει με αύξηση 6,7% στις αφίξεις είπε η κα. Τετράδη. Μέχρι τις 31/10/2024 που κλείνει ουσιαστικά η σεζόν η Ζάκυνθος θα έχει υποδεχθεί φέτος 1,1 εκατ. επισκέπτες μέσω του αεροδρομίου και επιπλέον 500.000 επιβάτες μέσω της ακτοπλοϊκής γραμμής.
Το 1,5 εκατ. επισκεπτών φιλοξενήθηκε σε 337 ξενοδοχεία με ένα σύνολο κλινών 38.559 με τα περισσότερα ξενοδοχεία να είναι 3 κ 4 αστέρων.
Η Ζάκυνθος εκτός από ενοικιαζόμενα δωμάτια έχει και επιπλέον 3.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 15.000 κλίνες. Πρόκειται για μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, υπογράμμισε η κα. Τετράδη.
Οι υποδομές είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ενός τόπου τόνισε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στα βασικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το νησί όπως η περιορισμένη λειτουργία του αεροδρομίου καθώς παραμένει κλειστό από τις 11 το βράδυ μέχρι στις πέντε το πρωί. Επίσης δεν μπορεί να δεχθεί slots καθώς το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας δεν λειτουργεί με σύγχρονη τεχνολογία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαχειρισθεί πάνω από 3-4 πτήσεις την ώρα. Επίσης η Ζάκυνθος είναι το μοναδικό μεγάλο νησί που δεν έχει μαρίνα. Το master plan του λιμανιού επί 25 χρόνια δεν έχει ακόμη αρχίσει να υλοποιείται. Υπάρχει έλλειψη νερού σε ένα καταπράσινο νησί. Το χωροταξικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ζάκυνθο συνέχισε και τόνισε ότι είναι απαραίτητο η Ζάκυνθος να μπει σε ένα fast track υποδομών.
Για το αεροδρόμιο ο Βασίλης Οικονόμου, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών ανέφερε στο συνέδριο ότι με το νέο ραντάρ στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας από στο 2026 θα υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης περισσότερων πτήσεων Επίσης η Fraport από τον Φεβρουάριο αρχίζει εργασίες διαπλάτυνσης του αεροδιαδρόμου.
Ο Γιώργος Μπαλιούσκας, Director of B2B Sales and Distribution της Sky Express ανέφερε ότι φέτος σημειώθηκε αύξηση 6-8% χωρητικότητας στα Ιόνια νησιά και αύξηση επιβατικής κίνησης άνω του 13% στις πτήσεις αυτές.
Ο Ιωάννης Τρεπεκλής, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Περιφερειάρχης, σημείωσε ότι τα Ιόνια Νησιά είναι μια μεγάλη τουριστική περιφέρεια, με 6 εκατ. τουρίστες και πληθυσμό 230.000 κατοίκων. Απαιτούνται έργα και χρηματοδοτήσεις άλλου μεγέθους, σημείωσε.
Ο Προέδρος Ξενοδόχων Κέρκυρας, Χαράλαμπος Βούλγαρης τόνισε ότι οι δημόσιες υποδομές είναι το μεγάλο πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος πρόεδρος της Ένωση ξενοδόχων Κεφαλονιάς κ Ιθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πορεία της σεζόν στη Κεφαλονιά σημειώνοντας ότι η τουριστική κίνηση, φέτος αυξήθηκε κατά +2%
Ο κ Νίκος Γκλαβάς, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, πρότεινε τον σχεδιασμό νέων τουριστικών σχολών και τμημάτων στα ΑΕΙ σε τουριστικές περιοχές, ώστε το τοπικό δυναμικό να βρει ευκαιρίες απασχόλησης τον τουρισμό.
Ο κ. Γιώργος Μάργαρης, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Δημοτικής Ενότητας Ζακυνθίων τόνισε ότι η Ζάκυνθος στοχεύει σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες στη επέκταση της σεζόν.
Η Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist, της Εθνικής Τράπεζας αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις του τουρισμού στο ΑΕΠ και την οικονομία και στο ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Το «Ναυάγιο»
Οι ξενοδόχοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο «Ναυάγιο», το πιο πολυφωτογραφημένο μνημείο της Ελλάδος με 1,5 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Η μελέτη του ΕΜΠ ανέδειξε ότι δεν είναι απλώς ένα τοπόσημο αλλά ένα μνημείο καθώς το πλοίο είχε συμμετάσχει στην εκκένωση της Δουνκέρκης και την απόβαση της Νορμανδίας. Πρέπει λοιπόν να διασωθεί και να γίνει γνωστή η ιστορία του, είπε η κα. Τετράδη.
Ο Διονύσιος Ακτύπης, βουλευτής του νησιού τόνισε ότι ξεκίνησε μία προσπάθεια διάσωσης του «Ναυαγίου». Η μελέτη του ΕΜΠ έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών, όπως και τα έργα για την ασφάλεια των επισκεπτών. Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, σημείωσε ότι ο δήμος έχει ζητήσει από τη κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε οι αρμοδιότητες της περιοχής να έρθουν στο δήμο και να υιοθετηθεί ένα τέλος εισόδου, ώστε τα χρήματα που θα εισπράττονται να δίνονται για την συντήρηση του.
Latest News
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb
Θεοδωρικάκος για ακύρωση Turkaegean: Η κυβέρνηση διαχρονικά προασπίζει το εθνικό συμφέρον
«Θεωρώ ότι η απόφαση είναι ισχυρή και ό,τι έχουμε να κάνουμε σε νομικό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Οικογένεια Χατζηλαζάρου: Μετά το «Τιτάνια» στήνουν νέα πεντάστερη μονάδα στη Ρόδο
Η οικογένεια Χατζηλαζάρου προχωρά σε νέα επένδυση 60 εκατ. ευρώ στο νησί της Ρόδου – Τα οικονομικά μεγέθη και η απόκτηση του «Τιτάνια» στην Αθήνα
«Ριζικό λίφτινγκ» στις μαρίνες με επενδύσεις 180 εκατ. - Στα σκαριά πάνω από 40 project
Αναβαθμίζονται οι μαρίνες της χώρας και μαζί το τουριστικό προϊόν - Ποια projects εγκρίθηκαν, ποια απορρίφθηκαν
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport