Αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Η αύξηση οφείλεται στον τυφώνα Helene αλλά και στην διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων στην Boeing που απεργούν εδώ και τέσσερις εβδομάδες.

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 33.000 την περασμένη εβδομάδα σε εποχικά προσαρμοσμένες 258.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη.

Πληθωρισμός ΗΠΑ: Μικρή άνοδος σε σχέση με τις εκτιμήσεις τον Σεπτέμβριο -Υποχωρεί σε ετήσια βάση

Οι τυφώνες

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 230.000 αιτήσεις. Υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις στις μη προσαρμοσμένες αιτήσεις στη Βόρεια Καρολίνα και τη Φλόριντα καθώς και στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Ο τυφώνας Helene, που διέσχισε τη Φλόριντα και κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις των νοτιοανατολικών των ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλοιώνει την εικόνα της ανεργίας.

Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς εργασίας είναι επίσης πιθανό να διαστρεβλωθούν από τον τυφώνα Μίλτον, ο οποίος διέσχισε τη Φλόριντα την Πέμπτη, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Η απεργία στην Boeing

Αν και οι απεργοί εργαζόμενοι δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας, ωστόσο η απεργία επηρεάζει την αλυσίδα εφοδιασμού και άλλες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την Boeing, προκαλώντας προσωρινές απολύσεις.

Η Boeing ανακοίνωσε προσωρινές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων. Οι περίπου 33.000 μηχανικοί στη Boeingπου αποχώρησαν από τη δουλειά τον περασμένο μήνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την έκθεση απασχόλησης του Οκτωβρίου, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Οι προσλήψεις πλην γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά το μέγιστο σε έξι μήνες τον Σεπτέμβριο με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 4,1% από 4,2% τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θα προεξοφλήσουν οποιαδήποτε απότομη μείωση των μισθών ή αύξηση του ποσοστού ανεργίας και θα επιτύχουν μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ασυνήθιστο μέγεθος μείωσης υπογραμμίζοντας τους αυξανόμενους κινδύνους για την αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από την πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης αυξήθηκε κατά 42.000 σε 1,861 εκατομμύρια εποχικά προσαρμοσμένα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
«Πληρώνεις έγκαιρα το ενοίκιο; Πάρε μπόνους!» – Θολά προγράμματα επιβράβευσης για ενοικιαστές στις ΗΠΑ
Διεθνή |

«Πληρώνεις έγκαιρα το ενοίκιο; Πάρε μπόνους!» – Θολά προγράμματα επιβράβευσης για ενοικιαστές στις ΗΠΑ

Με τις τιμές να ίπτανται, ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ προσφέρουν… με το αζημίωτο προγράμματα επιβράβευσης για όσους δεν καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο