Η εταιρική σύγκρουση μεταξύ της Pfizer και της Starboard Value αναθερμάνθηκε όταν η ακτιβιστική επενδυτική εταιρεία πίεσε την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να διερευνήσει τις ενέργειες του διοικητικού της συμβουλίου, αφού δύο πρώην στελέχη της έκαναν πίσω από την εκστρατεία της κατά της εταιρείας, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Τζέφρι Σμιθ, επικεφαλής της Starboard, πίεσε το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer να συστήσει μια ειδική επιτροπή για να διερευνήσει πιθανή «καταναγκαστική συμπεριφορά» που μπορεί να ώθησε τα δύο στελέχη που σχεδίαζαν να συνεργαστούν με το hedge fund από το να αλλάξουν γνώμη.

«Τρίζει» η θέση του Άλμπερτ Μπουρλά στην Pfizer

Για απειλές κάνει λόγο η Starboard

Η Starboard έχτισε μια θέση περίπου 1 δισ. δολαρίων στην εταιρεία, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 167 δισ. δολαρίων και δήλωσε ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Ίαν Ρίντ και ο πρώην οικονομικός διευθυντής Φρανκ Ντ’ Αμέλιο ανησυχούσαν για την πορεία της εταιρείας και προσέφεραν τη βοήθειά τους.

Η Starboard ισχυρίστηκε ότι τα πρώην στελέχη άλλαξαν πορεία επειδή άτομα εντός της Pfizer ή εκπρόσωποί τους επικοινώνησαν μαζί τους και «φέρεται να απείλησαν ότι θα ξεκινήσουν δαπανηρή δικαστική διαμάχη εναντίον τους».

Σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer, ο Σμιθ έγραψε ότι ενημερώθηκε για τα πρόσφατα γεγονότα που έθεσαν τον Ριντ και τον Ντ’ Αμέλιο υπό πίεση. Εάν δεν υποστήριζαν δημοσίως τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλπερτ Μπουρλά, θα κινδύνευαν με το να χάσουν προηγούμενες αποζημιώσεις και ακύρωση των μη κατοχυρωμένων κερδών από μετοχές, ανέφερε η επιστολή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Guggenheim Securities, ο μακροχρόνιος τραπεζίτης της Pfizer, δήλωσε ότι οι Ριντ και Ντ’ Αμέλιο «αποφάσισαν να μην εμπλακούν στις προσπάθειες της Starboard σχετικά με την Pfizer» προσθέτοντας ότι υποστηρίζουν πλήρως τον Μπουρλά. pfizer

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις σηματοδοτούν ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την πρώτη τους συνάντηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη.

Οι δικηγόροι και οι τραπεζίτες δήλωσαν ότι τα hedge funds συχνά βασίζονται στη βοήθεια άλλων μεγάλων επενδυτών κατά τη διάρκεια των εκστρατειών τους, αλλά το να επιστρατεύονται πρώην στελέχη τόσο δημόσια και τόσο νωρίς ήταν ασυνήθιστο.

Τα προβλήματα στη Pfizer

Η Starboard δεν έχει παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το τι θέλει να κάνει η Pfizer, σημειώνοντας μόνο ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει πέσει δραματικά από το 2019, όταν ο Μπουρλά ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ως ο επιλεγμένος διάδοχος του Ριντ. Τις τελευταίες 52 εβδομάδες, η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί κατά 11%, αλλά έχει ανέβει 4% τις τελευταίες πέντε ημέρες και διαπραγματεύεται στα 29,60 δολάρια.

Το hedge fund επισήμανε επίσης ότι η Pfizer ξοδεύει 70 δισ. δολάρια σε συγχωνεύσεις, κάτι που έχει επικριθεί από ορισμένους αναλυτές της Wall Street ως προβληματικό.

Η Pfizer είναι περισσότερο γνωστή για το εμβόλιο COVID-19 και πριν από αυτό, το φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία Viagra και το φάρμακο Lipitor για τη μείωση της χοληστερόλης.

Με τη μειωμένη ζήτηση για το εμβόλιο μετά την πανδημία, η τιμή της μετοχής της Pfizer υπέστη ζημία. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται σήμερα περίπου στο μισό του υψηλού επιπέδου της εποχής της πανδημίας.

Η εταιρεία αντιμετώπισε επίσης απογοητευτικά στοιχεία για ένα πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία, την αδύναμη κυκλοφορία του εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και την απόσυρση της θεραπείας Oxbryta για τη δρεπανοκυτταρική νόσο λόγω θανάτων σε κλινικές δοκιμές.

Η Starboard έχει διεξάγει στο παρελθόν εκστρατείες εναντίον εταιρειών στο χώρο της υγείας, μεταξύ άλλων προσπαθώντας ανεπιτυχώς να ανακόψει την προσφορά της Bristol-Myers Squibb για την εξαγορά της Celgene το 2019.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Northvolt: Βαθαίνει η κρίση για τον γίγαντα στις μπαταρίες- Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα
Green |

Βαθαίνει η κρίση στη Northvolt - Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα του κολοσσού στις μπαταρίες

Η αίτηση πτώχευσης της μονάδας που διαχειρίζεται την επέκταση του εργοστασίου της Northvolt στη Σουηδία και η συσσώρευση χρεών για τον όμιλο παραγωγής συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας