Θετικά κινήθηκαν ως επί το πλείστον οι αγορές της Ασίας, με την απόφαση της Τράπεζα της Κορέας να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%, να επιδρά θετικά.

Ειδικότερα, ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας κέρδισε 0,7%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,4%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 0,6% και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,1%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας διολίσθησε κατά 0,1%.

Εξαίρεση στη θετική εικόνα ήταν ο δείκτης blue chip CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας, ο οποίος σημείωσε πτώση 2,1%, με το ράλι που τροφοδοτήθηκε από τα κρατικά κίνητρα να χάνει την τάση του. Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ήταν κλειστές την Παρασκευή λόγω αργίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας έχει προγραμματιστεί να δώσει συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στις 10 π.μ. τοπική ώρα. Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη ενημέρωσης αναμένεται να αποκαλύψει νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει την οικονομία του.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε την Πέμπτη μια διευκόλυνση ανταλλαγής 500 δισ. γιουάν για να «προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς». Η διευκόλυνση θα υποστηρίζει εγκεκριμένους τίτλους, αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικές εταιρείες για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων όπως ομόλογα, μετοχές ETF και συστατικές μετοχές του δείκτη CSI 300 για περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων του δημοσίου και γραμμάτια κεντρικής τράπεζας.

Τέλος, η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε την πρώτη μείωση επιτοκίων από το 2020, σηματοδοτώντας το τέλος ενός πολυετούς κύκλου σύσφιξης που έστειλε το επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών το 2023.

Η απόφαση έρχεται καθώς ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα υποχώρησε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές