Την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis λόγω των ζημιών που είχε η φετινή παραγωγή λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζητούν με επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι δήμαρχοι Αμφίπολης, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά, Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης και Σερρών.

Ειδικότερα, οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες και κυρίως η παρατεταμένη ανομβρία της φετινής χρονιάς έχει επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια του ηλίανθου, όπου σε πολλές των περιπτώσεων, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η συγκομιδή ήταν οικονομικά ασύμφορη, δοκιμάζοντας έτσι τις αντοχές των παραγωγών σε μία εποχή ακρίβειας και αβεβαιότητας του αγροτικού τομέα.

Βοιωτία: Αίτημα εξαίρεσης των όρων χορήγησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία

«Η συμβολαιακή καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών τα τελευταία χρόνια έχει βοηθήσει πολύ την τοπική οικονομία των Σερρών», τονίζεται, εξηγώντας ότι ο ηλίανθος, ως εναλλακτική λύση αμειψισποράς στα χειμερινά σιτηρά, έχει προσφέρει υπεραξία στα μη αρδευόμενα χωράφια των παραπάνω Δήμων, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Τι ζητούν

«Σε μία εποχή αστάθειας των διεθνών τιμών των αγροτικών προϊόντων, η συμβολαιακή γεωργία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα στον αγρότη, όπως ακριβή προγραμματισμό της παραγωγής, διασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος και της τιμής πώλησης, καθώς και προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου πληρωμής», τονίζουν οι δήμαρχοι.

Με βάση τα παραπάνω και επειδή, όπως σημειώνουν, ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ασφαλιστικά την παρατεταμένη ξηρασία αλλά και επειδή ο σερραικός κάμπος είναι η δύναμη του τόπου και θα πρέπει να στηριχτεί έμπρακτα, καθώς τα περισσότερα προβλήματα των αγροτών έχουν κοινό παρονομαστή, οι δήμαρχοι του νομού Σερρών επισημαίνουν ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας, για αυτό ζητούμε άμεσα την ένταξη της καλλιέργειας του ηλίανθου σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή σε ενισχύσεις de minimis και την επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο, ελπίδα και προοπτική στους Σερραίους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
«Ρεσάλτο» στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ο τεχνικός σύμβουλος, το μπλακ άουτ στο Fast και οι παράνομες χρεώσεις στους αγρότες
AGRO |

«Ρεσάλτο» στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ο τεχνικός σύμβουλος, το μπλακ άουτ στο Fast και οι παράνομες χρεώσεις στους αγρότες

Συνεταιριστικές οργανώσεις και μελετητικά γραφεία καταγγέλλουν την αυθαίρετη κατάργηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τεχνικό σύμβουλο του δωρεάν λογισμικού Fast – Οι παράνομες χρεώσεις – Σε ομηρία οι αγρότες

ΥΠΑΑΤ: Κινδυνεύουν οι φετινές επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς
AGRO |

Επιδοτήσεις ΥΠΑΑΤ: Δεν κουνιέται φύλλο για τους ελαιοπαραγωγούς

Παρά τις υποσχέσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Τσιάρα δεν γίνεται τίποτε για τις επιδοτήσεις των Φορέων Ελαιοπαραγωγών, θέμα που ανέδειξε το in και η Νέα Αριστερά πήγε στη Βουλή. Τα λάθη των υφισταμένων και μια περίεργη μετακίνηση υπαλλήλου.