Ένας Γερμανός υπήκοος που βρισκόταν υπό κατ′ οίκον κράτηση στη Νέα Υόρκη με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορούμενος για απάτη ύψους 150 εκατ. δολαρίων με κρυπτονομίσματα είναι τώρα φυγάς.

«Υπάρχει μια πολύ ενεργή έρευνα σε εξέλιξη για τη σύλληψή του», δήλωσε ο Τζον Μαρζούλι, εκπρόσωπος του Εισαγγελέα των ΗΠΑ, την Παρασκευή, μια ημέρα αφότου ο κατηγορούμενος, Horst Jicha, δεν εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν όπως είχε προγραμματιστεί.

«Θα χάσουν την εγγύηση», πρόσθεσε ο Marzulli, πράγμα που σημαίνει ότι οι εισαγγελείς θα επιδιώξουν να λάβουν το τμήμα των 4 εκατομμυρίων δολαρίων του ομολόγου που εγγυήθηκε προσωπικά η σύντροφος του Jicha, τα παιδιά και άλλα τρία άτομα, τα οποία ζουν όλοι στη Γερμανία.

Άλλο 1 εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά για την εξασφάλιση της εγγύησης είχε κατατεθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Άσκησε έφεση και ζητά νέα δίκη ο έκπτωτος «βασιλιάς των crypto»

Ο Horst Jicha είναι ύποπτος ότι παραβίασε το μόνιτορ του βραχιολιού του στις 3 Οκτωβρίου. Αφού παρατήρησαν ότι το βραχιόλι του αστραγάλου του Jicha δεν λειτουργούσε, οι αξιωματούχοι των Προδικαστικών Υπηρεσιών του έστειλαν ένα email, με το οποίο του ζήτησαν να επισκεφτεί το γραφείο τους την επόμενη μέρα. Ο Horst Jicha δεν εμφανίστηκε, είπε ο εισαγγελέας στην δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Orelia Merchant.

Τότε οι Προδικαστικές Υπηρεσίες ενημέρωσαν τους εισαγγελείς ότι το βραχιόλι του αστραγάλου του Jicha έπαψε να λειτουργεί, 26 ώρες αφότου έλαβε γνώση αυτού του γεγονότος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης του Jicha δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η δίκη στα κρυπτονομίσματα

Όπως αναφέρει το CNNC ο Jicha έχει προγραμματιστεί να δικαστεί για την υπόθεση στις 31 Μαρτίου, όπου αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες για απάτη χρεογράφων και συνωμοσία που σχετίζονται με ένα πολυεπίπεδο σχέδιο μάρκετινγκ γνωστό ως USI Tech .

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Jicha κορόιδεψε τους ιδιώτες επενδυτές όταν τους είπε ότι θα είχαν κατά μέσο όρο αποδόσεις 140% στα χρήματά τους σε μια περίοδο 140 ημερών. Τους γνωστοποίησε ότι υπήρχαν δύο τρόποι με τους οποίους μπορούσαν να βγάλουν χρήματα: Πρώτον, μπορούσαν να επενδύσουν σε δραστηριότητες που υποτίθεται ότι ήταν εξόρυξη και εμπορία bitcoin. Επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους είπε ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν αν έφερναν κι άλλους να αγοράσουν προϊόντα USI Tech.

«Στην πραγματικότητα η πλατφόρμα ήταν απλώς μια πρόσοψη και όταν προέκυψαν ερωτήσεις, ο Jicha έκλεψε εκατομμύρια από τα χρήματα των επενδυτών του και έφυγε από τη χώρα», δήλωσε τον Ιανουάριο ο βοηθός διευθυντής του FBI James Smith.

Το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Jicha είναι άγνωστο. Τα αρχεία του δικαστηρίου δείχνουν ότι είχε ζήσει στη Βραζιλία και την Ισπανία πριν συλληφθεί στη Φλόριντα στα τέλη του 2023 .

Ο Jicha αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Ιανουάριο και ζούσε στο Μπρούκλιν.

Οι όροι

Σύμφωνα με τους όρους της αποφυλάκισή του, ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει στη Νέα Υόρκη ή στο Λονγκ Άιλαντ και να μην εγκαταλείψει το σπίτι του παρά μόνο για εμφανίσεις στο δικαστήριο, επισκέψεις σε δικηγόρου ή γιατρό, εκτός κι αν λάβει άδεια από τις Προδικαστικές Υπηρεσίες.

Ο Jicha, 64 ετών, έπρεπε επίσης να παραδώσει όλα τα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα ως προϋπόθεση για την αποφυλάκισή του.

Τα αρχεία του δικαστηρίου δείχνουν ότι τα 5 εκατ. δολ. του Jicha ήταν εγγυημένα και υπογεγραμμένα τον Ιανουάριο από την σύντροφό του Ewa Jicha, καθώς και από τον ενήλικο γιο του Jicha και τις τρεις κόρες του, καθώς και από τον φίλο μιας από τις κόρες του Jicha και από τον αδελφό και τον πατέρα του φίλου της.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν κάτοικοι του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία.

Αλλά σύμφωνα με τους όρους της εγγύησης, είναι επίσης προσωπικά υπεύθυνοι για το ποσό.

Μετά την απελευθέρωση του Horst Jicha, η Ewa Jicha ενήργησε ως ο τρίτος θεματοφύλακάς του και έπρεπε να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της αποφυλάκισής του σε έναν αξιωματικό των ΗΠΑ.

Ο Horst Jicha συνελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου στο Μαϊάμι, αφού μπήκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια, για να κάνει διακοπές εκεί.

Η «πυραμίδα» με τα κρυπτονομίσματα

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Jicha ξεκίνησε την USI Tech στην Ευρώπη, όπου, ως συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα έκανε τις «επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα εύκολες και προσβάσιμες στον μέσο λιανικό επενδυτή».

«Στην πραγματικότητα, ήταν ένα πολυεπίπεδο σχέδιο μάρκετινγκ που βασιζόταν σε επενδυτές που στρατολογούσαν άλλους επενδυτές κάτω από αυτούς για να αγοράσουν διάφορες υποτιθέμενες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Εισαγγελέας των ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

«Το 2017, ο Jicha έφερε το USI Tech στις Ηνωμένες Πολιτείες και το διέθεσε επιθετικά στους λιανοπωλητές των ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω προσωπικών παρουσιάσεων στις οποίες εξασφάλιζε ψευδώς υψηλές αποδόσεις στις επενδύσεις και έκανε ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη νομιμότητα των επενδυτικών προσφορών της πλατφόρμας. », ανέφερε. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube που δείχνουν τον Jicha να διαφημίζει την εταιρεία.

Στις αρχές του 2018, αφού η USI Tech τέθηκε υπό ρυθμιστικό έλεγχο στις ΗΠΑ, «διέκοψε όλες τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ εν μία νυκτί, αφήνοντας τους επενδυτές χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στα χρήματά τους και με αποτέλεσμα ζημίες εκατομμυρίων δολαρίων».

Οι εισαγγελείς είπαν ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που λείπουν από την απάτη, «η αξία περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την ημερομηνία της σύλληψής του», κρατούνταν με τη μορφή Ether και Bitcoin. Αφού η USI Tech σταμάτησε να λειτουργεί, τα συγκεκριμένα crypto στάλθηκαν σε ψηφιακές διευθύνσεις καταθέσεων που ελέγχονται από τον Jicha.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Blockchain