Η Nomura Holdings είναι μια χρηματοοικονομική εταιρεία συμμετοχών και κύριο μέλος του Ομίλου Nomura, του μεγαλύτερου ομίλου επενδυτικής και χρηματιστηριακής τραπεζικής της Ιαπωνίας. Μαζί με τους χρηματιστές-διαπραγματευτές, τις τραπεζικές και άλλες θυγατρικές της χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, παρέχει χρηματοδότηση επενδύσεων και συναφείς υπηρεσίες σε μεμονωμένους, θεσμικούς και κρατικούς πελάτες σε παγκόσμια βάση, με έμφαση στις επιχειρήσεις κινητών αξιών..

Nomura: Επιδιώκει διπλασιασμό κερδών έως το 2030

Αλλά η εξέχουσα θέση της δεν την γλίτωσε από την «τσιμπίδα» του ιαπωνικού κράτους, καθώς το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας αποκλείει προσωρινά την Nomura Holdings από τη συμμετοχή σε δημοπρασίες κρατικού χρέους, αφού η εταιρεία παραδέχτηκε ότι χειραγωγούσε την αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Nomura θα ανασταλεί από τα «ειδικά δικαιώματα» των ιαπωνικών διαπραγματευτών κρατικών ομολόγων για ένα μήνα από τις 15 Οκτωβρίου, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή.

Ένα ακόμη πισωγύρισμα για την Nomura

Επί της ουσίας, είναι ένα ακόμη πισωγύρισμα για τη Nomura, αφού οι αποκαλύψεις οδήγησαν αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota Finance, να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στην αναδοχή ομολόγων αλλού. Ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων, η αναστολή της Nomura θα αυξήσει το βάρος σε άλλους πλειοδότες.

Με τα επιτόκια σε ανοδική τάση και τη ζήτηση ισχυρή, είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά

«Το βάρος των άλλων χρηματιστηριακών εταιρειών θα αυξηθεί», δήλωσε στο Bloomberg o Τακάσι Φουτζιγάρα, επικεφαλής fund manager στο τμήμα επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Resona Asset Management στο Τόκιο. «Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι υπάρχει υπερπροσφορά υπερμακροπρόθεσμων ομολόγων και ότι η ρευστότητα μπορεί να μειωθεί».

Ωστόσο, με τα επιτόκια σε ανοδική τάση και τη ζήτηση ισχυρή, είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά, σύμφωνα με τον Γουούκι Φουκουμότο, ανώτερο οικονομικό ερευνητή στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NLI.

Η Nomura κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ των βασικών αντιπροσώπων με βάση επιτυχημένες προσφορές σταθμισμένες με βάση τη διάρκεια τους το εξάμηνο έως τον Σεπτέμβριο. Οι βασικοί αντιπρόσωποι έχουν πρόσβαση σε υπαλλήλους του υπουργείου με αντάλλαγμα την υποχρέωση να υποβάλουν προσφορά και να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο ποσό ομολόγων σε κάθε δημοπρασία. Η ομάδα είχε 19 μέλη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου.

«Λαμβάνουμε αυτό το θέμα πολύ σοβαρά και ζητούμε συγγνώμη από τους πελάτες μας και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ταλαιπωρία που προκάλεσε», ανέφερε η Nomura σε ανακοίνωση. Θα ανακοινώσει εάν υπάρχει πιθανότητα σημαντικής επίπτωσης στα οικονομικά της αποτελέσματα. Η τράπεζα έχει προγραμματίσει να αναφέρει τα κέρδη για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο την 1η Νοεμβρίου.

Οι μετοχές της Nomura έκλεισαν 0,4% χαμηλότερα στο Τόκιο.

Παραδοχή των κατηγοριών

Η Nomura παραδέχτηκε στη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ιαπωνίας ότι ένας υπάλληλος χειραγωγούσε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κρατικών ομολόγων κάνοντας μεγάλες παραγγελίες χωρίς να σκοπεύει να τα αγοράσει ή να τα πουλήσει όλα, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg News. Η εποπτική αρχή κινητών αξιών της Ιαπωνίας είχε συστήσει νωρίτερα στην Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών – FSA να επιβάλει πρόστιμο ¥21,8 εκατομμυρίων  ($147.000) στην εταιρεία για την παράβαση του 2021.

Είναι «ατυχές και πραγματικά λυπηρό που έχει εκδοθεί μια τέτοια σύσταση εναντίον μιας κορυφαίας εταιρείας» σε μια εποχή που οι εταιρείες κινητών αξιών υποτίθεται ότι βελτιώνουν την αξιοπιστία τους, δήλωσε μέσω email στο Bloomberg εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Ένωσης Διαπραγματευτών Κεφαλαιαγοράς. Ο όμιλος βιομηχανίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο δράσης κατά της Nomura αφού η FSA ασχοληθεί με το θέμα και η χρηματιστηριακή εταιρεία αναφέρει το περιστατικό στην ένωση, είπε.

Η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών ήταν αναμενόμενη, δεδομένων των προηγούμενων περιπτώσεων χειραγώγησης της αγοράς ομολόγων. Πρόστιμο ¥ 133 εκατομμυρίων επιβλήθηκε στην Citigroup το 2019 και τέθηκε σε αναστολή από την κύρια ομάδα εμπόρων. Ένα χρόνο νωρίτερα, το εγχείρημα τίτλων της Mitsubishi UFJ Financial Group με τη Morgan Stanley έλαβε πρόστιμο ¥218 εκατομμυρίων  και επίσης ανεστάλη από την ομάδα εμπόρων. Το εγχείρημα αποσύρθηκε επίσης από τη θέση αναδόχου πολλών συμφωνιών εταιρικών ομολόγων.

Υπήρξαν φωτεινά σημεία. Η Nomura ανέφερε ότι κέρδισε τον ρόλο ως διοργανωτής της προγραμματισμένης έκδοσης πράσινου-μπλε ομολόγου της δημοτικής αρχής του Τόκιο αξίας ¥10 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με δήλωση την Πέμπτη. Η εταιρεία είναι επίσης ένας από τους κοινούς επικεφαλής διαχειριστές για την αρχική δημόσια προσφορά της Tokyo Metro.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή