Σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Clayton Dubilier & Rice (CD&R) για την πιθανή πώληση μεριδίου 50% της Opella, της επιχείρησης καταναλωτικής περίθαλψης,  βρίσκεται  ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός Sanofi.

Οπως αναφέρει η εταιρεία, εάν αυτές οι συζητήσεις οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα, οποιαδήποτε συμφωνία θα υπόκειται στην ολοκλήρωση των απαραίτητων  διαδικασιών.

Pfizer: Εντείνεται η διαμάχη με την Starboard – «Έπαθλο» η θέση του Μπουρλά

Οπως αναφέρει το Reuters, η ανακοίνωση επιβεβαιώνει προηγούμενο δημοσίευμα του πρακτορείου (Reuters), σύμφωνα με το οποίο πλησίαζε σε μια πώληση που εκτιμάται σε περίπου 15 δισ. ευρώ (16,41 δισ. δολάρια).
Η Sanofi δεν αποκάλυψε οικονομικές λεπτομέρειες της πιθανής συμφωνίας και δήλωσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση εν ευθέτω χρόνω.

Η εταιρεία είχε δηλωσει τον Οκτώβριο του 2023 ότι εξετάζει πιθανά σενάρια για τον διαχωρισμό της επιχείρησης καταναλωτικής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επιδιώκει να στηρίξει τις δαπάνες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων στην κύρια δραστηριότητά της

Τον Σεπτέμβριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η Sanofi είχε λάβει προσφορά από την CD&R καθώς και από τη γαλλική ανταγωνίστρια PAI Partners για την επιχείρηση Opella.

Η Opella απασχολεί περισσότερους από 11.000 εργαζόμενους και κατέχει εμπορικά σήματα όπως το παυσίπονο Doliprane, δημοφιλές στην αγορά της Γαλλίας αλλά και τα επισης γνωστα Mucosolvan και Maalox .

Δεσμεύσεις

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η CD&R είναι ένα «σοβαρό επενδυτικό κεφάλαιο» με θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη της Opella και των εργοστασίων της στη Γαλλία.
Πρόσθεσε ότι θα απαιτήσει οικονομικές δεσμεύσεις από τη Sanofi και την CD&R, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης ότι η έδρα της επιχείρησης και τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα παραμείνουν στη Γαλλία, καθώς και την προστασία του βιομηχανικού αποτυπώματος της στη χώρα.

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την παραγωγή στη Γαλλία του Doliprane ή άλλων βασικών φαρμάκων που παράγονται από την Opella στο έδαφός μας, ούτε την προμήθεια αυτών των φαρμάκων στην αγορά. Αυτό αποτελεί φυσικά μέρος των δεσμεύσεων που ζητήθηκαν», πρόσθεσε.

Πολιτικές αντιδράσεις

Μετα την επιβεβαίωση των διαπραγματευσεων της Sanofi με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία, βουλευτές από όλες τις πλευρές κάλεσαν την κυβέρνηση να εμποδίσει την πώληση της Opella,  στο όνομα της γαλλικής κυριαρχίας στον τομέα της υγείας, αναφέρει η Le Figaro.

Ζητούν από την κυβέρνηση να επικαλεστεί ένα άρθρο του Νομισματικού και Χρηματοπιστωτικού Κώδικα που της επιτρέπει να υποβάλλει τις ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς,  σε προηγούμενη έγκριση.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημεριδα Les Echos , ο δυνητικός αμερικανός αγοραστής έχει προσφέρει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την Opella, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο σε φάρμακα χωρίς συνταγή, βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομίας, Antoine Armand, και Βιομηχανίας, Marc Ferracci, ζήτησαν δεσμεύσεις από τη Sanofi και τον πιθανό  αγοραστή ότι θα εγγυηθούν πως «τα κεντρικά γραφεία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα παραμείνουν στη Γαλλία» και ότι «θα διατηρηθεί το γαλλικό βιομηχανικό αποτύπωμα της Opella».

Η ανταγωνίστρια της Sanofi, η Johnson & Johnson αποσχίστηκε από την καταναλωτική της επιχείρηση υγείας Kenvue τον περασμένο Μάιο, ενώ η GSK και η Pfizer αποσχίστηκαν από τα καταναλωτικά τους τμήματα το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή