
Ο υπερτουρισμός έχει γίνει πια θέμα με χαρακτήρα κατεπείγοντος, ακόμη και σε μέρη που βασικά βιοπορίζονται από τον κλάδο. Ανάμεσα στα μέρη που έχουν πρόβλημα με τον τουρισμό είναι η Σαρδηνία. Πριν από μερικές σεζόν έφερε κανονισμούς για τον έλεγχο του συνωστισμού στις παγκοσμίου φήμης παραλίες της. Αυτά περιλαμβάνουν περιορισμένη πρόσβαση, προκράτηση και απαγόρευση πετσετών.
Κατασχέθηκε η «παιδική χαρά» της παγκόσμιας ελίτ στη Σαρδηνία
Τώρα, ορισμένοι ειδικοί και φορείς του τουρισμού θέλουν να διευρύνουν την εικόνα του νησιού από έναν κατά κύριο λόγο προορισμό για θάλασσα και ήλιο, ο οποίος συμπυκνώνει την τουριστική τους περίοδο σε λίγους μόνο μήνες. Λένε ότι αυτό θα κάνει τον τουρισμό πιο βιώσιμο και προσοδοφόρο, αν και τα πάντα, από τις εποχές λειτουργίας εστιατορίων έως τα δρομολόγια πτήσεων θα πρέπει να αλλάξουν, αναφέρει το Fortune θέτοντας το ερώτημα αν οι αλλαγές θα λειτουργήσουν για αυτό το θέρετρο;

Η Σαρδηνία επιβάλλει πλαφόν επισκεπτών και απαγόρευση πετσέτας στις παραλίες
Δεκάδες παραλίες στη Σαρδηνία επιβάλουν πλέον πλαφόν για επισκέπτες. Οι Cala Brandinchi και Lu Impostu στα βορειοανατολικά έχουν περιορίσει τους αριθμούς επισκεπτών σε 1.447 και 3.352, αντίστοιχα, μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου. Στο Cala Mariolu, λίγο πιο νότια, επιτρέπονται μόνο 700 άτομα καθημερινά.
Ορισμένα μέρη απαιτούν από τους επισκέπτες της παραλίας να κάνουν κράτηση για την θέση τους online πριν φτάσουν. Το Cala Coticcio και το Cala Brigantina στο αρχιπέλαγος La Maddalena έχουν όριο 60 ατόμων ανά ημέρα και οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων και να πληρώσουν €3 ανά άτομο για πρόσβαση στις παραλίες με οδηγό.
Σήμερα, ορισμένες περιοχές της ακτογραμμής είναι εντελώς απαγορευμένες. Η διάσημη ροζ παραλία στο απομακρυσμένο νησί Μπουντέλι φαίνεται μόνο από βάρκες που είναι αγκυροβολημένες σε απόσταση.
Έχουν επιβληθεί άλλοι ειδικοί κανόνες. Οι κοινότητες της Santa Teresa di Gallura και του Sant’Antioco έχουν απαγορεύσει τη χρήση βράχων για την αγκύρωση ομπρελών παραλίας, με πρόστιμο 500 ευρώ για τους παραβάτες. Και στην επαρχία της Olbia, ο δήμαρχος έχει απαγορεύσει το βραδινό κολύμπι, το κάμπινγκ στην παραλία, τις φωτιές και τη χρήση καρεκλών και πετσετών κατά τη διάρκεια της νύχτας για να περιορίσει τα ολονύχτια πάρτι.
Η παραλία Pelosa έχει απαγορεύσει τις πετσέτες, που παγιδεύουν υπερβολική άμμο, και ζητά από τους επισκέπτες να φέρουν χαλάκια. Υπάρχει ένα ανώτατο όριο για παραλιακά 1.500 και ένα τέλος €3,50 .

Οι ειδικοί στα ταξίδια θέλουν να κάνουν τον τουρισμό στην Σαρδηνία πιο βιώσιμο
Η Σαρδηνία διατίθεται στην αγορά ως καλοκαιρινός προορισμός για θάλασσα και ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο έχουν καταστεί απαραίτητοι οι κανονισμοί για τις παραλίες, αλλά και ότι μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων «εκτός εποχής» του νησιού παραβλέπεται.
Ο νέος περιφερειακός σύμβουλος της Σαρδηνίας για τον τουρισμό Φράνκο Κουτσουρέντου μίλησε πρόσφατα στον Τύπο για το όραμά του για «αποεποχοποίηση» για το νησί ως τόπο διακοπών.
Λέει ότι το νησί συγκρίνεται συχνά με τις Μαλδίβες, αλλά «όσοι έρχονται στη Σαρδηνία έχουν ένα ευρύτερο φάσμα επιλογών και πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα να απολαύσουν τον προορισμό, ακόμη και όταν οι μέρες δεν είναι ακριβώς μέρες παραλίας».
Θέλει να ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στο φαγητό και το κρασί της περιοχής, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα χωριά, καθώς και τον αργό και βιωματικό τουρισμό, όπως πεζοπορία, ποδηλασία ή αθλητικές εκδηλώσεις.
«Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή συγκέντρωση επισκεπτών τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Πρέπει να επιδιώξουμε μεγαλύτερη πληρότητα των εγκαταστάσεων μας στις περιόδους ώμου, όταν, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, οι ξένοι ταξιδεύουν περισσότερο», είπε στον ιταλικό Τύπο.
Επιπλέον πτήσεις
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που συνεπάγεται η εφαρμογή αυτών των αλλαγών είναι η βελτίωση των πτήσεων εκτός εποχής.
«Χάρη στην εξαίρεση που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Περιφέρεια της Σαρδηνίας θα μπορεί να επενδύσει 30 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για να ενισχύσει τις αεροπορικές συνδέσεις σε διεθνή κλίμακα, όχι στην Ευρώπη, στη χαμηλή περίοδο». Τόνισε ο Κουτσουρέντου.
«Ως εκ τούτου, φανταζόμαστε νέες πτήσεις προς Κάλιαρι, Όλμπια και Αλγκέρο όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική και την Ασία, ιδιαίτερα από την περιοχή του Περσικού Κόλπου».
Οι αρχές θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με τουριστικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν ακόμα επιλογές εκτός εποχής, καθώς πολλά από τα πιο εμβληματικά εστιατόρια και κλαμπ της Σαρδηνίας ανοίγουν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Zuma, ένα υποκατάστημα των ιαπωνικών εστιατορίων σε στιλ Izakaya που βρίσκεται στην Costa Smeralda, έχει στέγη από σχιστόλιθο που σημαίνει ότι το κτίριο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κακές καιρικές συνθήκες, ενώ κλαμπ όπως η παραλία Phi και το Ritual είναι κυρίως υπαίθρια.
Αλλά ο Κουτσουρέντου είναι βέβαιος ότι οι αλλαγές θα αποδώσουν. «Η Σαρδηνία δεν στερείται τουρισμού πολυτελείας», είπε, «απλώς πρέπει να γεμίσουμε κρεβάτια και εκτός της περιόδου αιχμής».


Latest News

Αν «υπαναχωρήσει» θα έχει μεγάλα προβλήματα - Η απειλή Τραμπ στον Ζελένσκι για σπάνιες γαίες
«Προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες κι αν το κάνει θα έχει μεγάλα προβλήματα, πολύ μεγάλα προβλήματα», δηλώνει ο Τραμπ για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Η ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το Switch 2
Η Nintendo στοιχηματίζει στη μετατόπιση της παραγωγής παιχνιδομηχανών από την Κίνα στο Βιετνάμ για να αμτιμετωπίσει τους αμερικανικούς δασμούς

Οδηγοί των Uber – Lyft στην Καλιφόρνια διεκδικούν απλήρωτους μισθούς
Οι οδηγοί των Uber και Lyft πραγματοποίησαν διαδηλώσεις από το Σαν Φρανσίσκο στο Σαν Ντιέγκο εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Με την εκλογή Τραμπ, οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν αναθαρρέψει
Οι αυταρχικοί ηγέτες παγκοσμίως φαίνεται ότι έχουν πάρει θάρρος από τις πράξεις και τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Το αντιαμερικανικό αίσθημα ανεβαίνει στην Ευρώπη, ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή
Αυξάνεται το ποσοστό των Ευρωπαίων που αρνούνται να αγοράσουν αμερικανικά προϊόντα λόγω των πολιτικλων του προέδρου Τραμπ

Επιστροφή σε... δοκιμασμένες συνταγές για τη Volvo - Eνας βετεράνος στο τιμόνι
Ο Hakan Samuelsson, 74 ετών, θα διαδεχθεί τον Jim Rowan στο τιμόνι της Volvo Cars, ο οποίος θα παραιτηθεί στις 31 Μαρτίου

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ, δηλώνει ο Σολτς
Οι εμπορικοί πόλεμοι πληγώνουν όλες τις πλευρές
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά