Η παγκόσμια αγορά LNG παραμένει σφιχτή και η παγκόσμια ζήτηση LNG προβλέπεται να αυξάνεται κατά 5+ τοις εκατό ετησίως κατά την περίοδο 2024-2030, ανέφερε η Eurogas.

Η ένωση υπενθύμισε ότι, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, η Ευρώπη αντέδρασε άμεσα από το 2022, διαφοροποιώντας τις πηγές εφοδιασμού της με LNG προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και να μετριάσει τους κινδύνους που συνδέονται με γεωπολιτικές διαταραχές, να εξασφαλίσει σταθερότητα εφοδιασμού προμηθεύοντας LNG από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών· και να δημιουργήσει ευελιξία της αγοράς μέσω της διαφοροποίησης για να καταστεί δυνατή η καλύτερη απόκριση στις διακυμάνσεις στην παγκόσμια αγορά LNG.

Το ανταγωνιστικό περιβάλλον του LNG

Ενώ η Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον μετριασμό της αστάθειας των τιμών, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, το παγκόσμιο τοπίο LNG παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Σύμφωνα με την Eurogas, αυτή η εντεινόμενη ζήτηση ασκεί πίεση στις υπάρχουσες εμπορικές αλυσίδες του κλάδου και η μελλοντική διαθεσιμότητα προμήθειας εξαρτάται από την έγκαιρη επέκταση των παραγωγικών δυνατοτήτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν δεν πραγματοποιηθούν πρόσθετες εξαγωγικές δυνατότητες LNG, θα κινδυνεύσει να αυξηθεί και να παραταθεί η ανισορροπία της παγκόσμιας αγοράς.

«Στη Eurogas, πιστεύουμε ότι ένα σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο είναι απαραίτητο για την προσέλκυση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα και την προώθηση νέων πηγών προμήθειας LNG από τις ΗΠΑ, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση LNG στην Ευρώπη και παγκοσμίως», αναφέρεται σε δελτίου Τύπου.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τη σαφήνεια σχετικά με την άρση της τρέχουσας παύσης για την αδειοδότηση LNG από το Υπουργείο Ενέργειας, καθώς και την αντιμετώπιση νομικών και κανονιστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ήδη επιτρεπόμενα έργα εξαγωγής LNG των ΗΠΑ (όπως συνέβη πρόσφατα για το Rio Grande LNG στο Νότιο Τέξας). Το να τίθενται σε κίνδυνο τα πλήρως επιτρεπόμενα έργα όταν έχει ληφθεί η τελική επενδυτική τους απόφαση και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή τους είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς θέτει σε κίνδυνο τους όγκους προσφοράς στους οποίους βασίζεται η Ευρώπη για το μέλλον. Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει την αντίληψη των ΗΠΑ ως αξιόπιστου εταίρου εναλλακτικής ενέργειας για την Ευρώπη».

Έτσι, η Eurogas είπε ότι υποστηρίζει την έγκαιρη κατασκευή και παράδοση έργων LNG των ΗΠΑ για να τιμήσει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις LNG με ευρωπαίους πελάτες και ελπίζει ότι η παύση στη διαδικασία αδειοδότησης LNG θα μπορούσε να αρθεί σύντομα προκειμένου να δοθεί σαφήνεια στο ρυθμιστικό πλαίσιο για μελλοντικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια