Μία νέα, σύγχρονη παραγωγική μονάδα, την όγδοη στη σειρά, πρόσθεσε στο «παλμαρέ» του ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ενισχύοντας αφενός το imperium που κατέχει στον κλάδο των γαλακτοκομικών και αφετέρου το συνολικό του «αποτύπωμα» ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, με τζίρο άνω των 650 εκατ. ευρώ για εφέτος.
Τα αδέλφια Σαράντη αποκαλύπτουν στον ΟΤ: Η επόμενη μέρα για τις εταιρείες Όλυμπος και Τυράς
Ο λόγος για το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο, μια επένδυση 70 εκατ. ευρώ, που έχει στρατηγική σημασία για τον όμιλο στην «ομπρέλα» του οποίου βρίσκονται κορυφαίες μάρκες, όπως Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα.
Κι αυτό γιατί μετά τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι στο εξαγωγικό του portfolio προστίθεται και το χαλλούμι, «η Αγία Τριάς των εξαγωγών, όπως είχε πει στον ΟΤ ο κος Δημήτρης Σαράντης. Ας σημειωθεί ότι το χαλλούμι είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της μεγαλονήσου, με την αγορά στην εν λόγω κατηγορία να αθροίζει συνολική αξία 300 εκατ. ευρώ, με το 97% να αφορά σε εξαγωγές.
Το πρώτο βήμα από πλευράς της οικογένειας Σαράντη στην παραγωγή χαλλουμιού πραγματοποιήθηκε το 2022 με την εξαγορά του 49% της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης, όπου οι Τρικαλινοί έκαναν «ταχύρρυθμα μαθήματα» στην παραγωγή χαλλουμιού. Με το ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου εργοστασίου η μονάδα της Κουρούσιης σταμάτησε να λειτουργεί και το επόμενο διάστημα η Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα εξαγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της κυπριακής εταιρείας.
Δημιουργούν νέες ισορροπίες οι αδελφοί Σαράντη
Την ίδια ώρα, η νέα παραγωγική μονάδα αλλάζει άρδην και τις επιχειρηματικές ισορροπίες στην τοπική αγορά, καθώς, όπως είπε η κυρία Ζωή Σαράντη, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατά τη διάρκεια της λαμπερής γιορτής των επίσημων εγκαινίων της μονάδας χθες το βράδυ, μπορεί να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού που παράγει η Κύπρος.
Συγκεκριμένα, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο των 12.000 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή χαλλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους.
Το γάλα που επεξεργάζεται το νέο εργοστάσιο των Σαράντηδων προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς στην Κύπρου με τους οποίους έχει υπογραφεί συμβόλαια συνεργασίας, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα θα διατίθενται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αγορές του εξωτερικού.
Οδός Τρικάλων 10
Τον δικό της συμβολισμό έχει και η ταχυδρομική διεύθυνση του νέου εργοστασίου: Οδός Τρικάλων 10.
Το όνομα του δρόμου μπροστά από τη μονάδα το διάλεξε η ίδια η οικογένεια Σαράντη, τιμώντας την πόλη που μεγαλούργησε επιχειρηματικά.
Να πούμε εδώ ότι στην Κύπρο εάν κάποιος επενδύσει from scratch μπορεί, σύμφωνα με την παράδοση, να ονοματοδοτήσει και τον δρόμο που θα ανοίξει.
Και όντως οι Σαράντηδες όταν οραματίστηκαν το εργοστάσιο χαλλουμιού το μόνο που έβλεπαν ήταν ένα σταροχώραφο 88 στρεμμάτων, το οποίο μέσα σε 5 χρόνια μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Σαράντη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η νέα μονάδα μπορεί να πιάσει full capacity σε περίπου πέντε χρόνια ανάλογα και με την πορεία της αγοράς.
«Πράσινο» εργοστάσιο
Για «ένα φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο που εφαρμόζει ‘πράσινες’ μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων», έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, παρουσία πολιτικών στελεχών από Ελλάδα και Κύπρο και στελεχών της αγοράς.
Ειδικότερα, το εργοστάσιο διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του.
Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW.
Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.
Ας σημειωθεί ότι την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου, ενώ τη σημασία της επένδυσης για την τοπική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας – Εμπορίου-Βιομηχανίας – της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου.
Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.
Έρχεται και το ένατο εργοστάσιο
Πλέον η παραγωγική δυναμική του ομίλου μεταφράζεται σε πέντε μονάδες στην Ελλάδα σε Τρίκαλα (δύο εργοστάσια Τυράς και Κλιάφα), Λάρισα (Όλυμπος), Χαλκιδική (Δουμπιά) και Ξάνθη (Ροδόπη), μια στη Κύπρο, ενώ διαθέτει παραγωγική παρουσία σε Ρουμανία (Fabrica De Lapte Brasov) και Βουλγαρία (Tyrboul).
Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Σαράντης εάν ανέβουν οι όγκοι πωλήσεων της ΑΓΝΟ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η υφιστάμενη μονάδα στον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει ανενεργή για περίπου 15 χρόνια.
Πάντως για τα προϊόντα ΑΓΝΟ, που για την ώρα διατίθενται μόνο στη βόρεια Ελλάδα, σχεδιάζεται «κάθοδος» προς τα νότια κάτι που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Μπαράζ επενδύσεων
Η μεγάλη επένδυση στην Κύπρο, ήτοι την 3η χώρα εκτός της Ελλάδας όπου διαθέτει βιομηχανικά συγκροτήματα ο όμιλος, εκκινεί μόλις ο όμιλος ολοκλήρωσε επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ρουμανία.
Η συγκεκριμένη επένδυση αφορούσε στην κατασκευή νέων ψυχόμενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τ.μ.., που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Όλυμπος. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήταν πέρσι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μεταξύ των παραγωγών τροφίμων στη Ρουμανία.
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα