Μία νέα, σύγχρονη παραγωγική μονάδα, την όγδοη στη σειρά, πρόσθεσε στο «παλμαρέ» του ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Δημήτρη και Μιχάλη Σαράντη, ενισχύοντας αφενός το imperium που κατέχει στον κλάδο των γαλακτοκομικών και αφετέρου το συνολικό του «αποτύπωμα» ως μια από τις ισχυρότερες ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, με τζίρο άνω των 650 εκατ. ευρώ για εφέτος.

Τα αδέλφια Σαράντη αποκαλύπτουν στον ΟΤ: Η επόμενη μέρα για τις εταιρείες Όλυμπος και Τυράς

Ο λόγος για το νέο εργοστάσιο παραγωγής χαλλουμιού στην Κύπρο, μια επένδυση 70 εκατ. ευρώ, που έχει στρατηγική σημασία για τον όμιλο στην «ομπρέλα» του οποίου βρίσκονται κορυφαίες μάρκες, όπως Όλυμπος, Τυράς, Ροδόπη, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα.

Κι αυτό γιατί μετά τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι στο εξαγωγικό του portfolio προστίθεται και το χαλλούμι, «η Αγία Τριάς των εξαγωγών, όπως είχε πει στον ΟΤ ο κος Δημήτρης Σαράντης. Ας σημειωθεί ότι το χαλλούμι είναι το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της μεγαλονήσου, με την αγορά στην εν λόγω κατηγορία να αθροίζει συνολική αξία 300 εκατ. ευρώ, με το 97% να αφορά σε εξαγωγές.

Το πρώτο βήμα από πλευράς της οικογένειας Σαράντη στην παραγωγή χαλλουμιού πραγματοποιήθηκε το 2022 με την εξαγορά του 49% της τοπικής παραγωγικής επιχείρησης Κουρούσιης, όπου οι Τρικαλινοί έκαναν «ταχύρρυθμα μαθήματα» στην παραγωγή χαλλουμιού. Με το ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου εργοστασίου η μονάδα της Κουρούσιης σταμάτησε να λειτουργεί και το επόμενο διάστημα η Ελληνικά Γαλακτοκομεία θα εξαγοράσει και το υπόλοιπο ποσοστό της κυπριακής εταιρείας.

Δημιουργούν νέες ισορροπίες οι αδελφοί Σαράντη

Την ίδια ώρα, η νέα παραγωγική μονάδα αλλάζει άρδην και τις επιχειρηματικές ισορροπίες στην τοπική αγορά, καθώς, όπως είπε η κυρία Ζωή Σαράντη, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κατά τη διάρκεια της λαμπερής γιορτής των επίσημων εγκαινίων της μονάδας χθες το βράδυ, μπορεί να καλύψει το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού που παράγει η Κύπρος.

Η κυρία Ζωή Σαράντη αντιπρόεδρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Συγκεκριμένα, το υπερσύγχρονο εργοστάσιο των 12.000 τ.μ. στη βιομηχανική περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή χαλλουμιού στην Κύπρο το 2023 έφτασε τους 43.000 τόνους.

Το γάλα που επεξεργάζεται το νέο εργοστάσιο των Σαράντηδων προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς στην Κύπρου με τους οποίους έχει υπογραφεί συμβόλαια συνεργασίας, ενώ τα παραγόμενα προϊόντα θα διατίθενται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αγορές του εξωτερικού.

Οδός Τρικάλων 10

Τον δικό της συμβολισμό έχει και η ταχυδρομική διεύθυνση του νέου εργοστασίου: Οδός Τρικάλων 10.

Το όνομα του δρόμου μπροστά από τη μονάδα το διάλεξε η ίδια η οικογένεια Σαράντη, τιμώντας την πόλη που μεγαλούργησε επιχειρηματικά.

Να πούμε εδώ ότι στην Κύπρο εάν κάποιος επενδύσει from scratch μπορεί, σύμφωνα με την παράδοση, να ονοματοδοτήσει και τον δρόμο που θα ανοίξει.

Και όντως οι Σαράντηδες όταν οραματίστηκαν το εργοστάσιο χαλλουμιού το μόνο που έβλεπαν ήταν ένα σταροχώραφο 88 στρεμμάτων, το οποίο μέσα σε 5 χρόνια μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη παραγωγική μονάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Σαράντη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η νέα μονάδα μπορεί να πιάσει full capacity σε περίπου πέντε χρόνια ανάλογα και με την πορεία της αγοράς.

«Πράσινο» εργοστάσιο

Για «ένα φιλικό προς το περιβάλλον εργοστάσιο που εφαρμόζει ‘πράσινες’ μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων», έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία, παρουσία πολιτικών στελεχών από Ελλάδα και Κύπρο και στελεχών της αγοράς.

Ειδικότερα, το εργοστάσιο διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του.

Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW.

Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.

Ας σημειωθεί ότι την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου, ενώ τη σημασία της επένδυσης για την τοπική οικονομία ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας – Εμπορίου-Βιομηχανίας – της Κύπρου κ. Γιώργος Παπαναστασίου.

Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής – πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Έρχεται και το ένατο εργοστάσιο

Πλέον η παραγωγική δυναμική του ομίλου μεταφράζεται σε πέντε μονάδες στην Ελλάδα σε Τρίκαλα (δύο εργοστάσια Τυράς και Κλιάφα), Λάρισα (Όλυμπος), Χαλκιδική (Δουμπιά) και Ξάνθη (Ροδόπη), μια στη Κύπρο, ενώ διαθέτει παραγωγική παρουσία σε Ρουμανία (Fabrica De Lapte Brasov) και Βουλγαρία (Tyrboul).

Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Σαράντης εάν ανέβουν οι όγκοι πωλήσεων της ΑΓΝΟ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η υφιστάμενη μονάδα στον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, η οποία παραμένει ανενεργή για περίπου 15 χρόνια.

Πάντως για τα προϊόντα ΑΓΝΟ, που για την ώρα διατίθενται μόνο στη βόρεια Ελλάδα, σχεδιάζεται «κάθοδος» προς τα νότια κάτι που θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Μπαράζ επενδύσεων

Η μεγάλη επένδυση στην Κύπρο, ήτοι την 3η χώρα εκτός της Ελλάδας όπου διαθέτει βιομηχανικά συγκροτήματα ο όμιλος, εκκινεί μόλις ο όμιλος ολοκλήρωσε επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις που διατηρεί στη Ρουμανία.

Η συγκεκριμένη επένδυση αφορούσε στην κατασκευή νέων ψυχόμενων χώρων logistics συνολικής επιφάνειας 13.500 τ.μ.., που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες της Όλυμπος. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ήταν πέρσι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μεταξύ των παραγωγών τροφίμων στη Ρουμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Λιανεμπόριο: Οι αβεβαιότητες, η νέα πραγματικότητα και οι ψηφιακές προκλήσεις
Επιχειρήσεις |

Νέα πραγματικότητα για το λιανεμπόριο - Πόλεμοι και πληθωρισμός κρατούν κλειστές τις τσέπες

Τι δείχνει το Retail Innovation Report 2024 ότι αλλάζει στο λιανεμπόριο στις Ελλάδα - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες, πόσο άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες, πόσο θα βοηθήσει η καινοτομία

Ευρώπη Ασφαλιστική: Στην τελική ευθεία η εξαγορά από την Intracom μέσω της Κλουκίνας-Λάππας
Επιχειρήσεις |

Στην τελική ευθεία η εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Intracom - Μέσω της Κλουκίνας-Λάππας

H Κλουκίνας-Λάππας εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της Ευρώπη Ασφαλιστική θα συντελεστεί μέχρι την 31.12.2024 για το 65% αυτών και μέχρι την 31.03.2025 για το υπόλοιπο 35%