Τους «κούφανε»

Έψαχνα να βρω μια πιο «νεανική» φράση για να περιγράψω το πως αισθάνονται οι ευρωβουλευτές από χτες, αλλά μάλλον θα «μαρτυρήσω» την ηλικία μου…

Διότι ο υποψήφιος Επίτροπος της Ελλάδας, Απόστολος Τζιτζικώστας… “τους κούφανε”, όταν του ζήτησαν να διευκρινίσει την προέλευση των ακινήτων του!

Σημειωτέων είδαν ότι έχει μερική ή ολική ιδιοκτησία 16 διαμερισμάτων, περίπου 655.463 τετραγωνικών μέτρων γης, έξι καταστήματα και επίσης πολλά γκαράζ και αποθηκευτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα…

Κληρονομιές…

Ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε όμως εξηγήσεις. Γραπτώς μάλιστα (έχει σημασία).

Είπε ότι προέρχεται από παλιά ελληνική οικογένεια (;) και όλα προήλθαν από κληρονομιά των γονιών του, εκτός από ένα σπίτι που αγόρασε με δάνειο που είχε πάρει με τη σύζυγό του στο δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Δεν διευκρίνισε βέβαια το ποσό του δανείου ή την προέλευσή του, παρά το αίτημα των ευρωβουλευτών για λεπτομέρειες σχετικά με υποθήκες, δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις που συνδέονται με τα ακίνητά του.

Μην ξεχάσω…

Στις παρατηρήσεις τους οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι με εξαίρεση τη συμμετοχή του σε γαλακτοβιομηχανία και εταιρεία καφέ, δεν δήλωσε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 10.000 ευρώ.

Δεν ξέχασε όμως ότι συμμετέχει και σε εταιρεία ηλιακής ενέργειας.

Εξήγησε όμως ότι τα έσοδα που δημιουργεί από τα ακίνητά του χρησιμοποιούνται «για φόρους, συντήρηση, επισκευές και ανακαινίσεις» και τα υπόλοιπα έσοδα τηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς για τους οποίους δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στις 4 Νοεμβρίου η ακρόαση

Πάντως θυμίζω ότι επισήμως η ακρόαση για τον Τζιτζικώστα είναι στις 4 Νοεμβρίου.

Αλλά ήδη έχουν εκφραστεί φόβοι ότι όλο αυτό που έγινε θα μπορούσε να επηρεάσει τον ρόλο του ως μελλοντικού επιτρόπου για τον τουρισμό.

Πρέπει να βρει τρόπο οι πιθανές αποφάσεις του να μην συγκρουστούν με τις αξίες των ακινήτων του.

—————————————————–

Εν αναμονή του ΣτΕ

Στα καθ’ ημάς τώρα, αυτό που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, δηλαδή να ψηφίζονται νόμοι και εκ των υστέρων να εξετάζεται η συνταγματικότητά τους, ποτέ δεν το κατάλαβα.

Τελευταία περίπτωση φυσικά είναι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, ο οποίος θα κριθεί σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θυμίζω ότι έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές οι διατάξεις, αλλά η υπόθεση παραπέμφθηκε για τελική – και αμετάκλητη – κρίση στην Ολομέλεια.

“Παγωμένες” οι οικοδομές

Δεν θα μπω στη διαδικασία της κρίσης του Κανονισμού. Άλλωστε σήμερα θα μάθουμε, αν δεν υπάρξει αναβολή.

Αλλά πάμε να κάνουμε μια υπόθεση… Εάν κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες διατάξεις, τι θα γίνει με τις άδειες που έχουν εκδοθεί με το νέο κανονισμό.

Δεν θα βρεθούν στον “αέρα”;

Διότι μπαίνω στη θέση ενός υποψηφίου αγοραστή, που έχω δώσει και τις προκαταβολές μου.

Αλλά έρχεται ο κατασκευαστής και μου λέει ότι αυτό που συμφωνήσαμε δεν μπορεί να γίνει. Θα τροποιηθεί.

Και θα υπάρξουν φυσικά και αλλαγές στις τιμές.

Και το ερώτημα είναι: Αυτές τις διαφορές ποιος θα τις πληρώσει;

ΕΛΣΤΑΤ

Δομικό το πρόβλημα

Το επισημαίνω για να μην υπάρξουν παρανοήσεις. Όλοι έχουν δίκιο… και οι δήμοι, και οι οργανώσεις, και οι κατασκευαστές και οι αγοραστές.

Αλλά θα μπω στη διαδικασία των προεκτάσεων αυτών των καθυστερήσεων.

Και οι προεκτάσεις καταλήγουν σε έναν και μόνο παρονομαστή: Στεγαστική κρίση.

Έχουν παγώσει τόσο οι οικοδομικές άδειες, δηλαδή, λόγω των προσφυγών των Δήμων, που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι πλέον στα τάρταρα…

Ματαίως δηλαδή περιμένουν κάποιοι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών, μήπως και ανακουφιστεί λίγο η αγορά.

—————————————————–

Man to man στο Μαξίμου

Και σε αυτό το μέτωπο σας είχα γράψει ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει πάνω του το θέμα των εσωτερικών μετώπων. Μάλιστα έχει κάνει ήδη ένα κύκλο κατ’ ιδίαν επαφών με τους υπουργούς και έχει περάσει στον δεύτερο κύκλο.

Άρχισε λοιπόν με τους «11» που έκαναν πρόσφατα την ερώτηση για τα «κόκκινα δάνεια» και τους servicers στη Βουλή.

Και ο πρώτος που είδε ήταν ο βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Οι συναντήσεις μάλιστα είναι «ένας προς ένας», man to man, δηλαδή.

—————————————————–

Ψάχνονται για 3 εκατ.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκεται η αγορά τελευταίως.

Περιμένουν το διαφημιστικό πλάνο των 3 εκατ. που έχει στα σκαριά η ΑΑΔΕ. Δηλαδή πότε και πως θα διατεθεί.

Δεν είναι λίγα και για μερικούς, όπως μαθαίνω, θα είναι «ανάσα» ρευστότητας.

Ομάδα που κερδίζει…

Την ίδια στιγμή, ακούω ότι έχει βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να ανανεώσει για μία ακόμη θητεία ο ομολογουμένως επιτυχημένος επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής.

Η αλήθεια ότι είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που «το έχει…». Ομάδα που κερδίζει… δεν την αλλάζεις.

—————————————————–

Αλλάζει επίπεδο το ΙΟΒΕ

Σας είχα προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι ο νέος πρόεδρος του ΙΟΒΕ θα είναι ο Γιάννης Ρέτσος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ έχει τα εχέγγυα να ισχυροποιήσει το ΙΟΒΕ, να το φέρει πολύ πιο κοντά στις επιχειρήσεις και να έχει μεγαλύτερη παρέμβαση.

Νομίζω ότι ήρθε το πλήρωμα να μετεξελιχθεί το ΙΟΒΕ πρότυπα των μεγάλων think tanks του εξωτερικού.

Έχει άλλωστε κοντά του και ίσως τον καλύτερο αναλυτή μίκρο και μάκρο στην Ελλάδα, τον Νίκο Βέττα.

—————————————————–

Επιχειρηματικός πολιτισμός

Σε άλλο επίπεδο, έχουν περάσει και οι σχέσεις επιχειρήσεων, οι οποίοι μάλιστα είναι και σκληροί ανταγωνιστές στην αγορά.

Έμαθα, ότι το παρών στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου των αδελφών Σαράντη του ομίλου «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (Τυράς, Όλυμπος, Ροδόπη) στην Κύπρο έδωσε η διοίκηση της Vivartia.

Θανάσης Παπανικολάου και Παναγιώτης Θρουβάλας, CEO και πρόεδρος του ομίλου Vivartia αντίστοιχα έδωσαν τα συγχαρητήρια για την επένδυση αλλά και τις ευχές στην οικογένεια Σαράντη για έναν καινούργιο παραγωγικό κύκλο στον τομέα του χαλουμιού. Να σημειωθεί ότι η Vivartia διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού στην Μεγαλόνησο μέσω της «Δωδώνης».

Στην τελετή εγκαινίων ήταν και ο πρώην CEO της United Milk Company, Κώστας Βαλιάδης, εταιρεία με έδρα την Βουλγαρία την οποία εξαγόρασαν τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» από την ΔΕΛΤΑ πριν μερικά χρόνια.

Τι κι αν «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» και «Vivartia» είναι ανταγωνιστές στα γαλακτοκομικά, αν μη τι άλλο σε τέτοιες περιστάσεις τους διακρίνει ο επιχειρηματικός πολιτισμός…

—————————————————–

Προτίμησαν τον κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αναρωτηθούν για τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά «μα καλά δεν πήγαν στο event της Ρηγίλλης, που μιλούσε ο Μητσοτάκης και πήγαν στην εκδήλωση του Χατζηθεοδοσίου» – για την απονομή ετήσιων βραβείων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Λογικό το ερώτημα. Για ποιον λόγο Θα προσπαθήσω να ανιχνεύσω μερικές απαντήσεις…

Δεν πήγαν στη Ρηγίλλης γιατί: «θα τους έτρωγε η ορθοστασία κι έχουν προβλήματα με την μέση τους, ενώ στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα είναι καθιστοί και μάλιστα στην πρώτη θέση για να τους δει κι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης»

Δεν πήγαν στη Ρηγίλλης γιατί: «φοβήθηκαν τον covid που απ΄ ότι λέει και η κυρία Ματίνα Παγώνη εμφανίζει μία έξαρση και οι δύο ανήκουν πλέον στην τρίτη ηλικία και δεν θα άντεχαν τα φιλιά των ψηφοφόρων του κόμματος»

Δεν πήγαν στη Ρηγίλλης γιατί: «προτίμησαν στον κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου επειδή έχει σχέσεις με τον… πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, τον Φρανσουά Ολάντ και μπορεί να του πει και καμία κουβέντα αν παραστεί»,

Δεν πήγαν στη Ρηγίλλης γιατί: «γιατί δεν τους έχει πληγώσει και ως αγνός κι ανένταχτος σοσιαλιστής έχει… μεγάλη αγκαλιά».

Όλα αυτά είναι ενδεικτικά.

Μπορείτε κι εσείς να σκεφτείτε μερικές απαντήσεις, μην τα περιμένετε όλα έτοιμα….

Σιαμαίοι

Θα έχετε προσέξει όμως ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμφανίζονται ως… «σιαμαίοι αδελφοί».

Η άλλως «πάνε πακέτο».

Δύο σε ένα.

Αναζητώ τον άνθρωπο που τους έχει ενώσει τόσο στενά.

Και καταλήγω – διά της εις άτοπον απαγωγής – στον κ. Μητσοτάκη.

Στο μάτι…

Ο πρώτος «ανακάλεσε» τον δεύτερο από την «έρημο της εξορίας του», μετά από την διάλυση της Πολιτικής Άνοιξης και όταν ήρθε η ώρα τον στήριξε για να γίνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κι έτσι οι δύο αναζητούν κάθε τρόπο προκειμένου να μπαίνουν στο μάτι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και κάπως έτσι προέκυψε και ο κ. Χατζηθεοδοσίου….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories