Η στεγαστική κρίση αναδεικνύεται σε μείζον θέμα στην Ευρώπη. Η εκρηκτική ανάπτυξη του Airbnb σε δημοφιλείς τουριστικούς περιορισμού και μια σειρά άλλων παραμέτρων έχουν εκτινάξει στα ύψη τα κόστη στην αγορά ακινήτων, δημιουργώντας παράλληλα ένα πρόσφορα έδαφος για όσους επιθυμούν (και μπορούν) να επενδύσουν. Οι ευκαιρίες στα ακίνητα διαφέρουν από χώρα σε χώρα με τις  χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για επενδύσεις σε ακίνητα.

Όπως αναφέρει νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας μετεγκατάστασης 1st Move International η Λιθουανία και η Ουγγαρία είναι από τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ το Βέλγιο, η Γαλλία, αλλά και η Ελλάδα κατατάσσονται μεταξύ των χειρότερων.

Ποιοι ψάχνουν «χρυσάφι» στην Ελλάδα – Το top10 της Golden Visa [γραφήματα]

Η έκθεση εξέτασε βασικά στοιχεία των επενδύσεων σε ακίνητα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συντελεστών φόρου ακίνητης περιουσίας, του φόρου εισοδήματος επί των ενοικίων και της ακαθάριστης απόδοσης ενοικίων, και τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η Λιθουανία είναι η κορυφαία επιλογή ως η καλύτερη χώρα για επενδύσεις σε ακίνητα.

Τα καλύτερα μέρη για επένδυση σε ακίνητα στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Global Property Guide στη Λιθουανία, η πρωτεύουσα Βίλνιους υπόσχεται μέση απόδοση ενοικίασης 5,65%.

Οι τιμές των ενοικίων είναι υψηλές στη χώρα, πάνω από το 170% αυτού που ήταν το 2015, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο φόρος εισοδήματος στα ενοίκια είναι μέτριος 15% και οι αλλοδαποί δεν έχουν περιορισμό στην αγορά ακινήτων.

Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Eurostat και η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί, παρέχοντας καλή απόδοση της επένδυσης.

Η Εσθονία φιγουράρει ως δεύτερη καλύτερη επιλογή για επενδυτές. Οι μη κάτοικοι του κράτους της Βαλτικής επιτρέπεται επίσης να αγοράζουν ακίνητα στην πόλη. Το κόστος αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, θεωρείται χαμηλό, περίπου 1,3%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές ενοικίασης είναι σχετικά υψηλές, με ετήσια ακαθάριστη απόδοση ενοικίου περίπου 4,5% και τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων να βρίσκεται στο 20%.

Με τις τιμές των ακινήτων να έχουν αυξηθεί κατά 6,7% κατά τη διάρκεια του έτους έως τον Ιούνιο του 2024, η αξία της επένδυσης θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω.

Η Ρουμανία κατατάσσεται τρίτη σε αυτήν την έκθεση, όπου τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν σχετικά φθηνό πρόσθετο κόστος αγοράς, πολύ χαμηλό μέσο φορολογικό συντελεστή εισοδήματος από ενοίκια 10% και σχετικά υψηλή ακαθάριστη απόδοση ενοικίου 6,46% ετησίως.

Η Ιρλανδία υπόσχεται υψηλές αποδόσεις, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών ενοικίασης, αλλά οι αυξημένοι φόροι θα μπορούσαν να μειώσουν το ετήσιο καθαρό εισόδημα. Η χώρα αντιμετωπίζει μια στεγαστική κρίση , καθώς δεν χτίζονται αρκετά σπίτια για τον αυξανόμενο πληθυσμό, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, υπάρχουν επίσης καλές ευκαιρίες για επένδυση σε ακίνητα σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβενία ​​και η Πολωνία, όπου τα ενοίκια είναι υψηλά (στην Ουγγαρία 180% του επιπέδου του 2015), αλλά οι φόροι είναι μέτριοι.

Οι τιμές των κατοικιών στην Πολωνία αυξήθηκαν κατά 17,7%, στην Ουγγαρία 9,8% και στη Σλοβενία ​​6,7% τους 12 μήνες πριν από τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με τη Eurostat.

Τα χειρότερα μέρη για επένδυση σε ακίνητα

Εν τω μεταξύ, οι χειρότερες χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο επένδυσης σε ακίνητα σύμφωνα με αυτήν την έκθεση είναι το Βέλγιο, ακολουθούμενο από τη Γαλλία και την Ελλάδα.

Το Βέλγιο έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη συναλλαγών στην Ευρώπη και ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων μπορεί εύκολα να φτάσει το 50%. Η μέση απόδοση είναι περίπου 4,2%, αλλά αυτό μπορεί να είναι υψηλότερο στις Βρυξέλλες. Οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Η Γαλλία θεωρείται η δεύτερη χειρότερη χώρα για επενδύσεις σε ακίνητα, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία τονίζει ότι οι φόροι και το κόστος αγοράς και ενοικίασης είναι σχετικά υψηλά. Για παράδειγμα, ο μέσος συντελεστής φόρου εισοδήματος από ενοίκια των επενδυτών σε ακίνητα είναι 18,28%. Η ετήσια ακαθάριστη απόδοση ενοικίου είναι περίπου 4,5%. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι γαλλικές τιμές ακινήτων μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά 4,6% φέτος.

Η Ελλάδα ήρθε στην τρίτη θέση στη λίστα με τις χειρότερες χώρες για επενδύσεις σε ακίνητα, λόγω του υψηλού κόστους αγοράς και των αυξημένων επιπέδων φόρου εισοδήματος με τους μέσους συντελεστές φόρου εισοδήματος από ενοίκια να ξεπερνούν το 33%, σημειώνει η έκθεση. H μέση απόδοση ενοικίων διαμορφώνεται στο 4,82%

Τι μπορεί να πει η Google για τις τάσεις

Η έκθεση εξέτασε ποιες χώρες είναι οι πιο δημοφιλείς με βάση τις αναζητήσεις στο Google και διαπίστωσε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί για αγορά.

Οι παγκόσμιες αναζητήσεις για αγορά ακινήτων έφτασαν τις 279.000 μεταξύ 2023-2024 για την Ισπανία.

Η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες αναζητήσεις είναι η Πορτογαλία με περισσότερες από 270.000 αναζητήσεις σε όρους αναζήτησης που σχετίζονται με την αγορά ακινήτων στη χώρα, όπου οι αλλοδαποί μπορούν να αγοράσουν ακίνητα υπό τους ίδιους όρους με τους ντόπιους.

Ωστόσο, η δημοτικότητα αυτών των δύο χωρών έχει οδηγήσει σε χρόνια έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών για τους ντόπιους. Οι ονομαστικές τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 70% στην Πορτογαλία από το 2015, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Μπόνους δόμησης: Ξεκινά στο ΣτΕ η «μάχη» για το ύψος των κτιρίων
Ακίνητα |

Ξεκινά στο ΣτΕ η «μάχη» για το ύψος των κτιρίων - Οι 6 άξονες της δίκης

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους προσφεύγοντες και όχι μόνο, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα