Στο ραντάρ της Wall Street το «ταμείο» της Amazon, του κολοσσού της τεχνολογίας που έχει μετατραπεί σε «μηχανή παραγωγής χρήματος», εμφανίζει κέρδη ρεκόρ, μειώνει το κόστος και βλέπει το cloud και τη διαφήμιση της να εκτοξεύονται.

Μέχρι στιγμής, η Amazon επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αυτό που τραβά την προσοχή της Wall Street είναι ότι το ταμείο οδεύει στο επίπεδο των 127,4 δισ. δολαρίων σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι θα τριπλασιάσει το ποσό από το 2018 και θα ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξε η S&P Global Market Intelligence.

Amazon: Η Wells Fargo χτυπά καμπανάκι για τα κέρδη του επόμενου έτους

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Amazon έχει το ταμειακό προβάδισμα από τους ανταγωνιστές της Alphabet και Microsoft, που η καθεμία αναμένεται να έχει περίπου 112,8 δισ. δολάρια και 108,1 δισ. δολάρια σε μετρητά μέχρι εκείνη τη στιγμή, αντίστοιχα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και η Apple, η οποία τοποθετεί μέρος των μετρητών της σε μακροπρόθεσμους τίτλους, θα υπολείπεται της Amazon μέχρι το επόμενο έτος. Μέχρι το 2027, η Amazon προβλέπεται να έχει σχεδόν 400 δισ. δολάρια σε μετρητά, ξεπερνώντας κατά πολύ τους αντιπάλους της.

Αυτός είναι ένας εκπληκτικός μετασχηματισμός για μια εταιρεία που φημίζεται για τη λειτουργία της με μικρά περιθώρια κέρδους, την επανεπένδυση του μεγαλύτερου μέρους των κερδών της και την κατοχή σχετικά λίγων μετρητών σε σύγκριση με τους ομοτίμους της.

Επιστροφή στους μετόχους

Η Wall Street παρακολουθεί στενά την εταιρεία, αλλά αμφισβητεί εάν η Amazon σχεδιάζει να επιστρέψει μέρος των μετρητών της με τη μορφή εξαγορών ή μερισμάτων. Όταν τα ταμειακά υπόλοιπα αυξήθηκαν σε άλλες εταιρείες Big Tech στο παρελθόν, η πίεση αυξήθηκε και άρχισαν να επιστρέφουν μέρος των χρημάτων στους μετόχους.

Ο Mark Mahaney, αναλυτής τεχνολογίας στην Evercore, αποκάλυψε ότι ζητούσε από την Amazon αναλυτικά τα σχέδια για τις αποδόσεις των μετόχων εδώ και χρόνια, αλλά ότι δεν φαίνεται να αποτελεί «βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα» σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, ήταν εντυπωσιασμένος από το τεράστιο μέγεθος της αυξανόμενης ροής μετρητών της εταιρείας. «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Amazon χρειάζεται τόσα πολλά μετρητά στον ισολογισμό της», έγραψε ο Mahaney σε ένα email στο Business Insider.

Οι ροές προς το ταμείο

Η αύξηση μετρητών της Amazon οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα κέρδη ρεκόρ από το cloud computing, τη διαφήμιση και τη βελτιωμένη απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας αναμένεται να διπλασιαστούν σχεδόν από 36,8 δισ. δολάρια πέρυσι σε 70,8 δισ. δολάρια το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις που συνέταξε η S&P Global Market Intelligence.

Αλλά μπορεί οι εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Alphabet, Meta και Salesforce, να επιστρέφουν περισσότερα από τα μετρητά τους στους μετόχους φέτος, ο Mahaney της Evercore είπε ότι οι πιθανότητες για μέρισμα της Amazon ήταν «αρκετά χαμηλές» για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ένα διαρκές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών είναι πιο πιθανό να συμβεί πρώτα. Άλλωστε, η Amazon ενέκρινε ένα σχέδιο επαναγοράς μετοχών 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, αλλά δεν έχει προχωρήσει σε αυτό έκτοτε.

Ο Mark Shmulik, αναλυτής της Bernstein, ανέφερε στο BI ότι η αναμενόμενη ελεύθερη ταμειακή ροή της Amazon για τα επόμενα χρόνια ήταν σημαντική και ότι οι επενδυτές «ζητούν σίγουρα» κάποιο είδος απόδοσης.

Η Morgan Stanley, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ανέφερε επίσης ότι το αυξανόμενο υπόλοιπο μετρητών της Amazon “δημιουργεί μεγαλύτερη πιθανότητα απόδοσης κεφαλαίων” το επόμενο έτος, ενώ ο Gene Munster στην Deepwater Asset Management είπε στο BI ότι οι απαιτήσεις για αποδόσεις των μετόχων πιθανότατα θα αυξηθούν το επόμενο έτος, όταν αναμένει ότι οι επενδυτές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την ικανότητα της Amazon να διατηρήσει το ταμείο της.

Παρά την «αξιοσημείωτη» αύξηση των μετρητών της Amazon, η εταιρεία δεν ήταν τόσο επιθετική όσο άλλες εταιρείες τεχνολογίας στην επιβράβευση των μετόχων, είπε. «Σε ένα χρόνο από τώρα, νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση για την Amazon να κάνει περισσότερα», είπε ο Munster.

«Μπαλαντέρ» η τεχνητή νοημοσύνη

Βέβαια, οι επενδυτές έχουν λόγους να είναι χαρούμενοι για την απόδοση της Amazon. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο περίπου 40% το περασμένο έτος, ξεπερνώντας την ευρύτερη αγορά.

Οι προσπάθειες του CEO, Andy Jassy, είχαν ως αποτέλεσμα κέρδη ρεκόρ και ανανέωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με αναλυτές τον Απρίλιο, ο οικονομικός διευθυντής της Amazon, Brian Olsavsky, απάντησε στο ερώτημα σχετικά με τις αποδόσεις των μετόχων. Είπε ότι η εταιρεία δεν είχε τίποτα να πει σε εκείνο το σημείο, προσθέτοντας ότι οι προτεραιότητες ήταν οι ευκαιρίες ανάπτυξης και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις, καθώς και η αποπληρωμή του χρέους.

Ο Jassy έγραψε στην ετήσια επιστολή των μετόχων του ότι η Amazon θα συνεχίσει να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, το εκκολαπτόμενο δορυφορικό της δίκτυο Kuiper και το περιεχόμενο Prime Video.

Την ίδια ώρα, οποιαδήποτε μεγάλη εξαγορά μπορεί να είναι εκτός τραπεζιού προς το παρόν, δεδομένου του σκληρού ρυθμιστικού περιβάλλοντος. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, για παράδειγμα, τερμάτισε την προτεινόμενη εξαγορά του iRobot από την Amazon νωρίτερα φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη