
Καθώς πλησιάζουμε στην τελική ευθεία για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ ο πλανήτης προσπαθεί να δει ποιος από τους δύο υποψήφιους θα επικρατήσει καθώς μαίνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις.
Πέρα όμως από την εξωτερική πολιτική και τη θέση των ΗΠΑ στις εξελισσόμενες κρίσεις, επενδυτές και αναλυτές θέτουν στον μικροσκόπιο τα οικονομικά προγράμματα του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις για να εκτιμήσουν ποιες αγορές και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ωφεληθούν ή θα δυσκολευτούν με τον πρόεδρο που θα αναδείξει η αμερικανική κάλπη.
Οι δασμοί του Τραμπ ευκαιρία για τη Χάρις
Το Reuters συγκέντρωσε τους παράγοντες και τα στοιχεία που θα έχουν μεγαλύτερη σημασία στις αγορές παγκοσμίως.
Οι ευρωπαϊκές αγορές
Μια ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα δημιουργούσε ανησυχία στις κλάδους με υψηλή εξαγωγική δραστηριότητα, ιδίως για την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να ενταθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις.
Η Barclays έχει προειδοποιήσει για πιθανές «υψηλές μονοψήφιες» ποσοστιαίες μειώσεις στα ευρωπαϊκά κέρδη σε περίπτωση αναζωπύρωσης των εμπορικών συγκρούσεων. Ο Τραμπ από την πλευρά του στον οικονομικό του πρόγραμμα έχει ανακοινώσει γενικούς δασμούς 10-20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές για να ενισχύσει την αμερικανική μεταποίηση.
Οι αγορές της Γηραιάς ηπείρου αναμένεται να ενισχυθούν σε περίπτωση που η Χάρις θα είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κλάδος των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα μπορούσε να προσβλέπει στο αμερικανικό ενδιαφέρον καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας θα εκπονήσουν μεγάλα έργα.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, τα σχέδιά της να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους από το 21% στο 28% θα μπορούσαν να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τόσο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις όσο και για τους Ευρωπαίους που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Μια περαιτέρω μείωση υπό τον Τραμπ θα ήταν πιθανότατα ευπρόσδεκτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τραμπ και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν αμφισβητήσει την αξία της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τη διετή μάχη της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν πιέσει για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Συναλλαγματικές διακυμάνσεις
Στις αγορές συναλλάγματος οι traders εστιάζουν στους εμπορικούς δασμούς.
Το ευρώ, το οποίο διαπραγματεύεται κάτω από το υψηλό 14 μηνών του Σεπτεμβρίου, περίπου στα 1,09 δολάρια , θεωρείται ότι βρίσκεται στο στρατόπεδο των χαμένων, εάν μια νίκη του Τραμπ σημαίνει υψηλότερους παγκόσμιους δασμούς.
«Μια νίκη του Τραμπ, στα μάτια της αγοράς, θα έφερνε το ευρώ/δολάριο στην περιοχή του 1,05 δολαρίου, ενώ μια νίκη του Χάρις θα έβλεπε την ισοτιμία να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, πάνω από το 1,15 δολάριο» εξηγεί στο Reuters ο CIO της BlueBay Asset Management Mark Dowding.
Η κινεζική ρουλέτα

Οι αναδυόμενες αγορές



Latest News

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Οι ρωγμές από την πολιτική Τραμπ χτίζουν την Ευρώπη ως ασφαλές καταφύγιο
Όλο και περισσότεροι επενδυτές εξετάζουν την Ευρώπη με τρόπο που πραγματικά δεν το είχαν κάνει στο παρελθόν

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες