Το κόστος έκδοσης ομολόγων καταστροφών φαίνεται ότι θα αυξηθεί, καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που ειδικεύονται σε αυτούς τους τίτλους αντιδρούν στις επιπτώσεις του τυφώνα Μίλτον, σύμφωνα το Bloomberg.

Τα ομόλογα καταστροφών, γνωστά και ως cat bonds, ένα είδος ασφαλιστικά συνδεδεμένων τίτλων (ILS), είναι μέσα σταθερού εισοδήματος που εκδίδονται από ασφαλιστές και αντασφαλιστές για να μεταφέρουν στους επενδυτές εκθέσεις από δυνητικά μεγάλες ασφαλισμένες ζημίες που συνδέονται με φυσικές καταστροφές, καθώς και άλλους «κινδύνους» όπως η τρομοκρατία και ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο.

Ντάλιο: Αρνητική ψήφο για τα αμερικανικά ομόλογα – Τι λέει για Fed και Τραμπ

Ένα ομόλογο CAT επιτρέπει στον εκδότη να λάβει χρηματοδότηση από το ομόλογο μόνο εάν συμβούν συγκεκριμένες συνθήκες, όπως σεισμός ή ανεμοστρόβιλος. Εάν ένα γεγονός που προστατεύεται από το ομόλογο ενεργοποιήσει μια πληρωμή προς την ασφαλιστική εταιρεία, η υποχρέωση καταβολής τόκων και αποπληρωμής του κεφαλαίου είτε αναβάλλεται είτε διαγράφεται πλήρως.

Τα ομόλογα CAT έχουν σύντομες ημερομηνίες λήξης από τρία έως πέντε έτη. Οι κύριοι επενδυτές σε αυτούς τους τίτλους είναι τα hedge funds, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές

Αυξάνονται τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα cat bonds

Αν και τα χαρτοφυλάκια cat bonds θα υποστούν πιθανότατα πολύ μικρότερο πλήγμα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί μετά τον τυφώνα Μίλτον, «κάθε απώλεια αποσύρει κεφάλαια που φέρουν κινδύνους από την αγορά και μειώνει την αντασφαλιστική ικανότητα», ανέφερε η Plenum Investments Ltd. κατά τη διάρκεια ενημέρωσης επενδυτών. Ως αποτέλεσμα, «τα ασφάλιστρα κινδύνου στην αγορά cat bonds είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι» από το ήδη «ιστορικά υψηλό επίπεδο», ανέφερε.

Η πρόβλεψη έρχεται παρά τις ενδείξεις ότι οι επενδυτές μπορεί τώρα να αντιμετωπίζουν ελάχιστες απώλειες. Ο Μίλτον, ο οποίος σάρωσε τη Φλόριντα ως τυφώνας κατηγορίας 3 τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενδέχεται να έχει προκαλέσει ζημιές μικρότερες των 60 δισ. δολαρίων, σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις για περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

«Στο τέλος εξελίχθηκε λίγο καλύτερα από ό,τι κάποια στιγμή είχε προβλεφθεί» εξηγεί η Tanja Wrosch, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου cat bonds στην Twelve Capital AG, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αγορά cat bonds φαίνεται να έχει υποχωρήσει μόλις 1,34%, σύμφωνα με την Artemis, η οποία επικαλείται τις τιμές τέλους της εβδομάδας που υπολογίζονται από την Swiss Re Capital Markets. Η ειδική έκδοση του δείκτη για τον άνεμο στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 3,64%, ανέφερε. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για απώλειες έως και 15%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές