
Οκτώ μήνες κοντεύει να συμπληρώσει το ελληνικό χρηματιστήριο δίχως να μπορεί να φύγει από το εύρος των 1.400 – 1.500 μονάδων, με μικρές καθοδικές «επισκέψεις», προκαλώντας έντονη δυσφορία ιδίως στα εγχώρια χαρτοφυλάκια που περίμεναν επιδόσεις ανάλογες του 2023.
Ουσιαστικά όμως η αγορά «πηγαίνει στο ρελαντί», κρατώντας τα κέρδη του Ιανουαρίου, αλλά χάνοντας την κατεύθυνση στην προσπάθεια να «χωνευτούν» μεσοπρόθεσμα επίπεδα 1400-1500 μονάδων, που ήρθαν επάξια την τελευταία διετία.
Τι «βλέπουν» οι traders για το ευρώ στη σκιά της απόφασης της ΕΚΤ
Οι traders που «αλωνίζουν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ο «τοίχος» που έχει συναντήσει η αγορά φαίνεται να μοιάζει ανυπέρβλητος, την ώρα που οι βραχυπρόθεσμοι traders αλωνίζουν σε μια «άνυδρη» λεωφόρο Αθηνών. Ο αντίλογος όμως δεν λείπει, καθώς προηγήθηκε μια διετία γεμάτη από γεγονότα μεγάλης εμβέλειας, των οποίων τα αποτελέσματα δεν μπορεί κάποιος να δει σε λίγους μήνες.
Όπως μάλιστα τόνισε πρόσφατα και ο Σίμος Μαυρουδής της Fast Finance, με κορωνίδα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο, με προεκτάσεις (αργά ή γρήγορα) στο Χρηματιστήριο, η αγορά προσπαθεί να αφομοιώσει τα επίπεδα. Άλλωστε, οι Οίκοι Αξιολόγησης έχουν αποτυπώσει όλες τις συνθήκες που αφενός κατά καιρούς εκθειάζονται, αφετέρου δεν έχουν παύσει να υφίστανται.
Οι καταλύτες
Ουδείς μπορεί λοιπόν να αντιλογήσει στο ότι όλοι οι θετικοί καταλύτες βρίσκονται εν ισχύ. Η κερδοφορία των εισηγμένων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κινείται βάσει των εκτιμήσεων, όπως και οι επενδύσεις, η οικονομία σημειώνει ρυθμούς που και ικανοποιητικοί είναι και δεν προμηνύουν κάποια «υπερθέρμανση» (με αρκετά εμπόδια όμως), ενώ και ο πολιτικός κίνδυνος απουσιάζει.
Ακόμη και στο διεθνές επίπεδο, οι γεωπολιτικές εντάσεις, παρά τις εξάρσεις, δείχνουν να μην προκαλούν μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει τη νομισματική τους χαλάρωση και οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν.
Βέβαια, οι αβεβαιότητες δεν λείπουν, μία εκ των οποίων έχει να κάνει με τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοεμβρίου 2024. Οι δύο υποψήφιοι, Kamala Harris και Donald Trump έχουν οριακές διαφορές, με τις αγορές να κρατούν στάση αναμονής και τις επενδυτικές αποφάσεις να έχουν μπει στην αναμονή.
Τα 29 δισ. που «κάηκαν»
Την εβδομάδα που πέρασε η αγορά έχασε από την κεφαλαιοποίηση της πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, πέφτοντας και πάλι κάτω από το ορόσημο των 100 δισ., αποτυπώνοντας τη δυστοκία που υπάρχει την ώρα που δεν είναι λίγες οι διοικήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία μετοχικών αλλαγών λόγω των νέων κανονισμών του ΧΑ.
Παρόλα αυτά, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι από την αρχή του έτους έχουν «σηκωθεί» από την αγορά περί τα 3,3 δισ., με κορωνίδες φυσικά την IPO του Ελ. Βενιζέλος και τα δύο placement σε Πειραιώς και Εθνική. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι για τα δύο αυτά placement, προσφέρθηκαν 21,1 δισ. ευρώ, για να διατεθούν τελικά τα 2 δισ. εξ αυτών.
Τα υπόλοιπα placement και αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωσαν επίσης αρκετά κεφάλαια, όχι ανάλογα των τραπεζών.
Ειδικότερα:
- IPO Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (30%): Προσφέρθηκαν 8 δισ., αντλήθηκαν 784,7 εκατ. ευρώ
- Placement Εθνικής (10%): Προσφέρθηκαν 7,1 δισ., αντλήθηκαν 690 εκατ. ευρώ
- Placement Πειραιώς (27%): Προσφέρθηκαν 14 δισ., αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ
- Placement Jumbo (3%): Αντλήθηκαν 109 εκατ. ευρώ
- Placement Metlen (5%): Αντλήθηκαν 255 εκατ. ευρώ
- Placement ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (5,8%): Αντλήθηκαν 79,2 εκατ. ευρώ
- Placement Austriacard (15%): Αντλήθηκαν 32,8 εκατ. ευρώ
- Placement Κρι – Κρι (3%): Αντλήθηκαν 56,7 εκατ. ευρώ
- ΑΜΚ Cenergy: Αντλήθηκαν 200 εκατ. ευρώ
Με άλλα λόγια, η αγορά άντλησε από προσφορές που ξεπέρασαν τα 29 δισ. περί τα 3,3 δισ. ευρώ, καθώς αυτές ήταν οι ανάγκες της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι προσφορές δεν έγιναν ή τα κεφάλαια δεν δεσμεύτηκαν στην πραγματικότητα για λίγες ημέρες…


Latest News

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια