Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν περισσότερες ενδείξεις ότι η Federal Reserve βρίσκεται μία ανάσα από τον στοχο της, ​​μετά την επιθετική μείωση των επιτοκίων μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού για τον Σεπτέμβριο ήταν και οι δύο γύρω από τις προσδοκίες, δείχνοντας ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Στην πραγματικότητα, οικονομολόγοι της Goldman Sachs πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να είναι ήδη εκεί.

Η επενδυτική τράπεζα της Wall Street την Παρασκευή προέβλεψε ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του υπουργείου Εμπορίου θα καταγράψει ετήσια αύξηση 2,04% όταν δημοσιοποιηθεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

Όταν μια «κρυστάλλινη σφαίρα» δεν είναι αρκετή για να σε κάνει πλούσιο

Εάν η Goldman έχει δίκιο, αυτός ο αριθμός θα στρογγυλοποιηθεί στο 2% και θα είναι ακριβώς σύμφωνος με τον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed, λίγο περισσότερο από δύο χρόνια αφότου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών και πυροδότησε έναν επιθετικό γύρο αυξήσεων επιτοκίων. Η Federal Reserve  προτιμά το PCE ως μετρητή πληθωρισμού, αν και χρησιμοποιεί μια ποικιλία στοιχείων για τη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τα επιτόκια.

«Η συνολική τάση για 12, 18 μήνες είναι ξεκάθαρα ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί πολύ και η αγορά εργασίας έχει κρυώσει σε ένα επίπεδο που πιστεύουμε ότι είναι η πλήρης απασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, σε συνέντευξη στο CNBC την Πέμπτη, μετά τη δημοσιοποίηση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή .

Τα εμπόδια για την Federal Reserve

Η πρόβλεψη της Goldman ότι ο δείκτης PCE οδεύει προς το 2% είναι επίσης σχεδόν σύμφωνη με την παρακολούθηση της Fed του Κλίβελαντ.

Ο πίνακας ελέγχου « inflation nowcasting » της περιφέρειας της κεντρικής τράπεζας καθορίζει το επιτόκιο PCE 12 μηνών στο 2,06% για τον Σεπτέμβριο, το οποίο θα στρογγυλοποιηθεί στο 2,1%. Ωστόσο, με ετήσιο ρυθμό, ο πληθωρισμός για ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο τρέχει με ρυθμό μόλις 1,4% — πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της Fed.

Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένες επιφυλάξεις που δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη λίγη δουλειά να κάνουν.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τα τρόφιμα και την ενέργεια και είναι μια μέτρηση που η Fed θεωρεί καλύτερο μέτρο των πιο μακροπρόθεσμων τάσεων, αναμένεται να κινηθεί με ετήσιο ρυθμό 2,6% για το PCE τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Goldman. Χρησιμοποιώντας μόνο τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο δομικός πληθωρισμός ήταν ακόμη χειρότερος τον Σεπτέμβριο, στο 3,3%.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve , ωστόσο, βλέπουν τους απροσδόκητα υψηλούς αριθμούς του πληθωρισμού στέγασης ως βασική κινητήρια δύναμη του βασικού μέτρου.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell στις 30 Σεπτεμβρίου, αναφερόμενος στην κατάσταση των ενοικίων , είπε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός των κατοικιών θα συνεχίσει να υποχωρεί ενώ «οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες διαμορφώνουν επίσης το τραπέζι για περαιτέρω αποπληθωρισμό».

Από πολιτική άποψη, ο χαμηλότερος πληθωρισμός ανοίγει την πόρτα στη Fed να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ιδιαίτερα καθώς στρέφει την προσοχή της στην αγορά εργασίας, αν και υπάρχει κάποια ανησυχία για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να κινηθεί.

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Η μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο σε ένα εύρος κεφαλαίων Fed από 4,75% έως 5% ήταν άνευ προηγουμένου για μια οικονομία σε ανάπτυξη και η Fed τουλάχιστον αναμένεται να επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό των 25 μονάδων βάσης. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε μάλιστα την Πέμπτη ότι θα ήταν ανοιχτός να παραλείψει μια κίνηση εντελώς στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Οι επενδυτές μελλοντικής εκπλήρωσης στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. τόσο στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου όσο και του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
«Πληρώνεις έγκαιρα το ενοίκιο; Πάρε μπόνους!» – Θολά προγράμματα επιβράβευσης για ενοικιαστές στις ΗΠΑ
Διεθνή |

«Πληρώνεις έγκαιρα το ενοίκιο; Πάρε μπόνους!» – Θολά προγράμματα επιβράβευσης για ενοικιαστές στις ΗΠΑ

Με τις τιμές να ίπτανται, ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ προσφέρουν… με το αζημίωτο προγράμματα επιβράβευσης για όσους δεν καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο