Στο δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή κρίσιμων απαγορευμένων τεχνολογιών για τη Ρωσία έχει εξελιχθεί η Ινδία, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, αναδεικνύοντας την πρόκληση στις προσπάθειες να περιοριστούν οι εξαγωγές που τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής.

Οι ινδικές εξαγωγές απαγορευμένων ειδών, όπως μικροτσίπ, κυκλώματα και εργαλειομηχανές, ξεπέρασαν τα 60 εκατ. δολάρια τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Μάιο, περίπου διπλάσιες από τους προηγούμενους μήνες φέτος, και εκτοξεύτηκαν στα 95 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Επιπλέον οι εκπρόσωποι της Δύσης στην επικοινωνία με ομολόγους τους στην Ινδία βρίσκουν σιωπή.

Η Ινδία στηρίζει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία σημαίνουν ότι σχεδόν το ένα πέμπτο της ευαίσθητης τεχνολογίας που πηγαίνει στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας έφτασε εκεί μέσω της Ινδίας, είπαν οι αξιωματούχοι.

Υπογραμμίζουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να περιορίσουν την πολεμική ικανότητα της Ρωσίας  δυόμισι χρόνια μετά την εισβολή των δυνάμεων του Πούτιν στην Ουκρανία. Οι εξαγωγές των περισσότερων τέτοιων ειδών διπλής χρήσης απευθείας στη Ρωσία απαγορεύονται, οπότε η χώρα έχει στραφεί στην αγορά τους από τρίτες χώρες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι το υπουργείο θα επαναλάβει τις αυξανόμενες ανησυχίες του σε Ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και σε εταιρείες.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών τους σε έναν κατάλογο τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα ρωσικά όπλα ή είναι απαραίτητες για την κατασκευή τους.

Η Ρωσία κατέχει μεγάλο απόθεμα σε ρούπιες

Καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται για να περιορίσουν ορισμένες από αυτές τις διαδρομές – η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι δύο μεγάλα σημεία μεταφόρτωσης – έχουν αναδυθεί νέοι κόμβοι. Περιλαμβάνουν την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο ρόλος της Ινδίας

Ο ρόλος της Ινδίας στην αποστολή τέτοιων αγαθών αποτελεί μια περαιτέρω πρόκληση, επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ θέλουν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ακόμη και όταν αυτός καλλιεργεί δεσμούς με τον Πούτιν. Η Ινδία έχει επίσης αναδειχθεί σε κορυφαίο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου παρά τις προσπάθειες των συμμάχων να περιορίσουν τις πωλήσεις.

Βασικός μοχλός της στροφής είναι το τεράστιο απόθεμα ρουπίας που έχει συσσωρεύσει η Ρωσία από τέτοιες πωλήσεις πετρελαίου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ο ρόλος της Ινδίας ως σημείο μεταφόρτωσης την έχει καταστήσει τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των οργανισμών κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι από τα εν λόγω έθνη έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τις αρχές σε προσπάθειες να περιορίσουν τις αποστολές, ενώ αρκετές ινδικές επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί σε δυτικές κυρώσεις.

Τον Ιούλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo έγραψε επιστολή σε ανώτερους αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας προειδοποιώντας για τους κινδύνους κυρώσεων που αντιμετωπίζουν οι ινδικές εταιρείες και τράπεζες που συνεργάζονται με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή