Κατά 20 μονάδες βάσης ανέβηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 10 Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της National Association of Realtors Lawrence Yun μιλώντας στο Wealth! εξήγησε ότι είναι σημαντικό οι δανειολήπτες να κατανοήσουν ότι η Federal Reserve δεν ελέγχει άμεσα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Κίνα: Μειώστε τα επιτόκια στα στεγαστικά

Εξηγεί γιατί ορισμένοι καταναλωτές υπήρξαν απρόσεκτοι όταν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν παρά τη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο: «Η Federal Reserve δεν ελέγχει άμεσα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων· είναι η ευρύτερη αγορά ομολόγων». Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον κύκλο της μείωσης του κόστους δανεισμού προχωρώντας σε μια μη συνηθισμένη αποκλιμάκωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Ωστόσο στην αγορά ομολόγων υπήρξαν διακυμάνσεις με τις αποδόσεις την τελευταία εβδομάδα να κινούνται ανοδικά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι ένας καλός δείκτης για το πώς κινούνται τα επιτόκια των πιο μακροπρόθεσμων δανείων, όπως είναι τα στεγαστικά δάνεια. Εάν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειωθεί, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τείνουν επίσης να μειωθούν.

Ωστόσο, ο Yun υποστηρίζει ότι παρά την πρόσφατη αυτή άνοδο, τα τρέχοντα επιτόκια παραμένουν «μετρήσιμα χαμηλότερα» από αυτά που παρατηρούνται την άνοιξη και κάθε χρόνο, υποδηλώνοντας ότι ένα επιτόκιο στεγαστικών δανείων 6% μπορεί να είναι «το νέο φυσιολογικό».

Αντιμετωπίζοντας τη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά κατοικίας, ο Yun υπογραμμίζει ότι το απόθεμα επιστρέφει «ολοένα και περισσότερο». Σημειώνει ότι λόγω αναπόφευκτων αλλαγών στη ζωή, οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να αγοράζουν και να πουλούν σπίτια, εξισορροπώντας σταδιακά τις τάσεις της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
«Πληρώνεις έγκαιρα το ενοίκιο; Πάρε μπόνους!» – Θολά προγράμματα επιβράβευσης για ενοικιαστές στις ΗΠΑ
Διεθνή |

«Πληρώνεις έγκαιρα το ενοίκιο; Πάρε μπόνους!» – Θολά προγράμματα επιβράβευσης για ενοικιαστές στις ΗΠΑ

Με τις τιμές να ίπτανται, ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ προσφέρουν… με το αζημίωτο προγράμματα επιβράβευσης για όσους δεν καθυστερούν να πληρώσουν το ενοίκιο