Στη μεγάλη οθόνη μεταφέρεται η ζωή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψήφιου για την προεδρεία Ντόναλντ Τραμπ, με την ταινία «The Apprentice», η οποία προβάλλεται στους αμερικανικούς κινηματογράφους. Η ταινία πραγματεύεται τα πρώτα χρόνια της διασημότητας του Τραμπ ως επιχειρηματία στη Νέα Υόρκη.

Στο ρόλο του πρώην Αμερικανού προέδρου είναι ο Σεμπάστιαν Σταν, γνωστός μεταξύ άλλων από το ρόλο του «Μπάκι Μπαρνς» στις ταινίες Captain America της Marvel, ο οποίος όταν πήρε το σενάριο, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να διαγράψει τα ονόματα όλων των χαρακτήρων, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, καθώς ήθελε να δώσει λιγότερη προσοχή στο ποιος μιλάει για να ακούσει καλύτερα τι πραγματικά λέγεται.

Ακόμη μία δωρεά με «άρωμα» TikTok στην εκστρατεία του Τραμπ

«Έκανα ένα βήμα πίσω από τις δικές μου απόψεις και προβολές σχετικά με αυτά που νόμιζα ότι ήξερα», δήλωσε ο Σταν. Διαβάζοντας το σενάριο με αυτόν τον τρόπο τον έκανε να δει πτυχές της ιστορίας του νεαρού Τραμπ ως οικουμενικές. «Στην πραγματικότητα βρήκα ότι ήταν πολύ πιο σχετικό απ’ ό,τι νόμιζα. Αυτό που αυτό προσπαθούσε να εξερευνήσει ήταν: Τι συμβαίνει σε έναν άνθρωπο που κυνηγάει το αμερικανικό όνειρο;».

Μια διχαστική ταινία με έναν διχαστικό πρωταγωνιστή

Η απεικόνιση του Τραμπ από τον Σταν την οποία οι θεατές θα βρουν 1) εξανθρωπιστική 2) δαιμονοποιητική 3) πολωτική ή 4) όλα τα παραπάνω- είναι μόνο ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο της ταινίας, καθώς όπως αναφέρει η WSJ υπάρχει επίσης η χρονική στιγμή της προβολής της στις αίθουσες από σήμερα, λιγότερο από ένα μήνα πριν από την ημέρα των εκλογών.

Από την αρχή μέχρι το τέλος, η υλοποίηση αυτής της ταινίας ήταν μια μάχη, με αγώνες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, καθυστερήσεις λόγω των απεργιών των σεναριογράφων και των ηθοποιών, άρνηση των στούντιο να διανείμουν την ταινία και μια νομική απειλή από τους δικηγόρους του Τραμπ. Χρειάστηκαν έξι χρόνια για να κυκλοφορήσει. Η ταινία φτάνει σε περίπου 1.740 κινηματογράφους αυτό το Σαββατοκύριακο, προτού ανοίξει διεθνώς αργότερα αυτό το μήνα.

Ο σκηνοθέτης Αλί Αμπάσι αντιλαμβάνεται ότι η ίδια η ύπαρξη της ταινίας του εγείρει ακανθώδη ερωτήματα σε μια καίρια στιγμή στην αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του πρώην προέδρου Τραμπ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Ο ίδιος δεν είχε προγραμματίσει το ντεμπούτο σε προεκλογική περίοδο όταν δούλευε την ταινία το 2018, αλλά τώρα αγκάλιασε την ευκαιρία.

«Κάποιοι θα έλεγαν: «Εντάξει, αυτό είναι πολύ κολακευτικό, είναι πολύ καλό πορτρέτο του – δεν φοβάσαι ότι ο κόσμος θα πάει να τον ψηφίσει;». Δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Το να επηρεάζω τις εκλογές δεν είναι η δουλειά μου», δήλωσε στη WSJ ο Αμπάσι, ένας Ιρανο-Δανός σκηνοθέτης που ζει στην Κοπεγχάγη. Ο διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, επανέλαβε μια προηγούμενη δήλωσή του που χαρακτήρισε την ταινία «εκλογική παρέμβαση των ελίτ του Χόλιγουντ», «κακόβουλη δυσφήμιση» και «σκουπίδι» που «ανήκει στα σκουπίδια».

Πώς παρουσιάζεται ο Τραμπ στην ταινία

Η ταινία παρουσιάζει τον Τραμπ ως προστατευόμενο του αμφιλεγόμενου δικηγόρου Ρόι Κον, τον οποίο υποδύεται ο Τζέρεμι Στρονγκ, ο οποίος του διδάσκει τρία μαθήματα επιβίωσης σε έναν κόσμο γεμάτο αντιπάλους. Το πρώτο μάθημα: επίθεση, επίθεση, επίθεση. Το δεύτερο μάθημα: μην παραδέχεσαι τίποτα και μην αρνείσαι τα πάντα. Το τρίτο: να διεκδικείς πάντα τη νίκη.

Το «The Apprentice» ξεκινά με την αποποίηση ευθύνης ότι πρόκειται για έργο μυθοπλασίας. Πολλά σημεία του σεναρίου, που γράφτηκε από τον δημοσιογράφο Γκάμπριελ Σέρμαν, βασίζονται σε υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε έρευνα ντοκιμαντέρ, συμπεριλαμβανομένων των απομνημονευμάτων και των συνεντεύξεων του Τραμπ, βιογραφιών και νομικών αρχείων. Τραμπ

Η ταινία έχει προκαλέσει διάφορα συναισθήματα στο Χόλιγουντ. Μετά από μια ξεσηκωτική υποδοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών την άνοιξη, οι δικηγόροι του Τραμπ έστειλαν στους Αμπάσι και Σέρμαν μια επιστολή απαγόρευσης που περιλάμβανε μια προειδοποίηση προς τους διανομείς και άλλους στη βιομηχανία για νομικά προβλήματα σε περίπτωση που υποστηρίξουν την ταινία, σύμφωνα με την επιστολή που περιέγραψε ο Σέρμαν σε πρόσφατο άρθρο του Vanity Fair.

Το «The Apprentice» αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες καθώς τα στελέχη κάθε μεγάλου στούντιο και τηλεοπτικών σταθμών δεν της έδωσαν σημασία σύμφωνα με τον Τομ Όρτενμπεργκ, τον τελικό διανομέα της ταινίας στην Briarcliff Entertainment.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, το επί σειρά ετών στέλεχος του κινηματογράφου έχει κυκλοφορήσει ταινίες όπως το «Fahrenheit 9/11» του Μάικλ Μουρ και το βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερης ταινίας «Spotlight» του Τομ ΜακΚάρθι. «Μου αρέσει να αναλαμβάνω εικόνες που άλλοι φοβούνται, που άλλοι είναι ειλικρινά πολύ δειλοί για να τις αναλάβουν», δήλωσε.

Η πιο σοκαριστική στιγμή

Μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές της ταινίας περιλαμβάνει μια υποτιθέμενη σεξουαλική επίθεση του Τραμπ στην πρώτη του σύζυγο, η οποία βασίζεται σε μια κατηγορία βιασμού από την Ιβάνα Τραμπ σε μια νομική κατάθεση κατά τη διάρκεια του διαζυγίου του ζευγαριού το 1990, έγραψε ο Σέρμαν στο περιοδικό.

Η ίδια ανακάλεσε τον ισχυρισμό σε μια βιογραφία του Τραμπ που δημοσιεύθηκε τρία χρόνια αργότερα, δηλώνοντας ότι μιλούσε με μεταφορική έννοια και ότι δεν είχε διαπραχθεί πραγματικό έγκλημα, και αρνήθηκε δημοσίως την επίθεση όταν ο Τραμπ έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος, έγραψε ο Σέρμαν. Τραμπ

Όμως ο Σέρμαν και ο Αμπάσι επέλεξαν να συμπεριλάβουν τον υποτιθέμενο βιασμό στην ταινία, πιστεύοντας ότι η αρχική κατάθεση της Ιβάνα Τραμπ που δόθηκε ενόρκως ήταν η αλήθεια. Η δήλωση του εκπροσώπου του Τραμπ χαρακτήρισε το περιεχόμενο της ταινίας «καθαρή μυθοπλασία που προκαλεί αίσθηση με ψέματα που έχουν εδώ και καιρό καταρριφθεί».

Ο Σέρμαν, ο οποίος κάλυψε την προεδρική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 για το περιοδικό New York, άρχισε να γράφει το σενάριο για το «The Apprentice» το 2017, στην αρχή της προεδρίας του Τραμπ. Τον είχε γοητεύσει το πόσο ήπιος φαινόταν ο Τραμπ στις πρώτες τηλεοπτικές συνεντεύξεις. «Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο διαφορετικός ήταν», δήλωσε ο Σέρμαν σε συνέντευξή του. «Σκέφτηκα, πώς αυτό το άτομο μετατρέπεται σε αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση κάθε μέρα».

Η ερμηνεία Τραμπ του Σταν

Πριν δεχτεί τον ρόλο του Τραμπ, ο Σταν ρώτησε έμπιστους συναδέλφους και φίλους αν πίστευαν ότι έπρεπε να συμμετάσχει. Κάποιοι λάτρεψαν την ιδέα, κάποιοι τη μίσησαν, κάποιοι απλώς ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της. «Υπήρχαν άνθρωποι που σκέφτονταν ότι ίσως δεν ήταν ασφαλές ή ότι ίσως θα αποξενώσει τη μισή χώρα ή ότι θα επηρεάσει την καριέρα μου», είπε ο ηθοποιός.

Ο Σταν είπε ότι δέχτηκε το ρόλο επειδή ήθελε να κατανοήσει καλύτερα τον κεντρικό χαρακτήρα του και η πρόκληση φαινόταν τρομακτική με έναν τρόπο που τον κινητοποίησε. Ερεύνησε τον νεαρό Τραμπ, του οποίου τον τρόπο ομιλίας βρήκε διαφορετικό από τον σημερινό και συνήθισε τα εμφυτεύματα στόματος και τις πουφ ξανθές περούκες. Στόχος του ήταν να ανατρέψει τις πολλές εκδοχές του Τραμπ στην ποπ κουλτούρα.

«Μέρος της δουλειάς που είχα ήταν να καταλάβω εκ των προτέρων όλες τις προβολές, τις απόψεις και τις ιδέες, τις εντυπώσεις και τις καρικατούρες με τις οποίες οι άνθρωποι έμπαιναν στον κινηματογράφο πριν καν αρχίσει η ταινία, για να ξέρω τι δεν έπρεπε να κάνω, ώστε να παίξω ενάντια σε αυτά που περίμενε ο κόσμος», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus