Όταν η Amazon ανακοίνωσε την επέκτασή της στο Νάσβιλ, συμπεριλαμβανομένων των νέων κεντρικών γραφείων της εκεί, η κίνηση σηματοδότησε τη μεγαλύτερη δέσμευση για θέσεις εργασίας που ανέλαβε ποτέ μια εταιρεία στην ιστορία του Τενεσί.

Amazon: Η Wells Fargo χτυπά καμπανάκι για τα κέρδη του επόμενου έτους

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άφιξη του τεχνολογικού γίγαντα έχει κάνει τη διαφορά και στην οικονομία.

«Όπως κάθε οικονομολόγος, ήμουν δύσπιστος πριν δω τα αποτελέσματα», είπε ο Βίκραμ Παθάνια, ένας από τους βασικούς οικονομολόγους της Amazon. «Βλέπετε την απασχόληση να αυξάνεται, βλέπετε το εισόδημα να αυξάνεται και βλέπετε αυτούς τους δείκτες να κινούνται θετικά».

Η Amazon τονίζει ότι για κάθε 10 θέσεις εργασίας που δημιούργησε άμεσα, δημιουργήθηκαν έμμεσα εννέα επιπλέον θέσεις εργασίας.

Το 2023, οι επενδύσεις της Amazon συνεισέφεραν 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ της πολιτείας του Τενεσί και στήριξαν 15.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η εταιρεία. Πρόσθετα ευρήματα δείχνουν ότι όταν η εταιρεία μετακομίζει σε μια κομητεία, αυτή η κομητεία μπορεί να αναμένει ότι η αναλογία απασχόλησης προς πληθυσμό θα αυξηθεί κατά 1,7% κατά μέσο όρο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι για κάθε 10 θέσεις εργασίας που δημιούργησε άμεσα, έμμεσα δημιουργήθηκαν επίσης εννέα επιπλέον θέσεις εργασίας.

«Η ίδια η πράξη της κατασκευής μιας νέας αποθήκης σημαίνει πρόσληψη τοπικών κατασκευαστικών εταιρειών, και έτσι μερικές φορές αρχίζεις να παρατηρείς τα αποτελέσματα από την πρώτη χρονιά, σίγουρα τη δεύτερη, και μέχρι την τρίτη χρονιά, ολοκληρώνεται η τελική εικόνα», είπε ο Παθάνια. “Αλλά υπάρχει επίσης ένα έμμεσο κανάλι επειδή προσλαμβάνουμε ανθρώπους και βάζουμε τους μισθούς στις τσέπες τους. Αυτοί οι άνθρωποι στη συνέχεια πηγαίνουν και ξοδεύουν αυτά τα χρήματα σε τοπικές επιχειρήσεις.”

Το αναπτυσσόμενο δίκτυο της Amazon

Στην εκδήλωση Delivering the Future της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Νάσβιλ, η Amazon παρουσίασε τις καινοτομίες της – από την τεχνητή νοημοσύνη έως τη ρομποτική – και τόνισε την παρουσία της στην κοινότητα.

«Δεν δημιουργούμε απλώς θέσεις εργασίας – δημιουργούμε διαφορετικές ευκαιρίες και μονοπάτια που μας κάνουν μέρος της κοινότητας και όχι απλώς εταιρικό πολίτη εντός της κοινότητας», δήλωσε στο Yahoo Finance η αντιπρόεδρος παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης της Amazon, Χόλι Σάλιβαν.

Όταν η Amazon ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της να ανοίξει τη δεύτερη έδρα της στη Βόρεια Αμερική το 2017, πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ ξεκίνησαν να την δελεάσουν να επενδύσει στις κοινότητές τους.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου αρχικά ανακοίνωσε ότι η δεύτερη έδρα της θα χωριστεί μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Arlington, το οποίο πρόσφερε στην Amazon 750 εκατομμύρια δολάρια σε κρατικές επιδοτήσεις φορολογουμένων. Ωστόσο, η εταιρεία ακύρωσε την τοποθεσία στη Νέα Υόρκη μετά από αντιδράσεις από τοπικούς οργανωτές βάσης, κατοίκους και πολιτικούς, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στα δισεκατομμύρια σε κυβερνητικά κίνητρα που προσφέρονται στην εταιρεία.

Ένα χρόνο αργότερα, η Amazon ανακοίνωσε σχέδια να επενδύσει στο Νάσβιλ, με στόχο τη δημιουργία σχεδόν 5.000 θέσεων εργασίας στη πρωτεύουσα. Ο τότε δήμαρχος του Νάσβιλ, Ντέιβιντ Μπρίλι, χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη ως φανταστικά νέα για την πόλη, ενώ ο κυβερνήτης τη χαρακτήρισε «αλλαγή του παιχνιδιού» για το Τενεσί.

«Θέλουμε να πάμε σε τοποθεσίες που μας υποστηρίζουν και υποστηρίζουν αυτή την ανάπτυξη θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Σάλιβαν της Amazon. «Το Νάσβιλ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού. Ξεκινήσαμε με τις δραστηριότητες εκπλήρωσης και τώρα έχουμε μεγάλα εταιρικά γραφεία με περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους».

Η Amazon ολοκλήρωσε την κατασκευή του γραφείου της πέρυσι, παρέχοντας χώρο 90.000 τετραγωνικών μέτρων για τους υπαλλήλους της, οι ρόλοι των οποίων ποικίλλουν από τεχνικές εργασίες, όπως μηχανικοί ανάπτυξης λογισμικού, έως την παροχή οικονομικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Εκατοντάδες νέες αποθήκες

Η εταιρεία έχει επεκτείνει ραγδαία το παγκόσμιο αποτύπωμά της τα τελευταία χρόνια. Μόνο το 2020, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου πρόσθεσε 300 νέες αποθήκες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Consumer Reports. Η MWPVL International, μια συμβουλευτική εταιρεία εφοδιαστικής αλυσίδας και εφοδιαστικής, διαπίστωσε ότι η Amazon λειτουργεί πάνω από 1.300 ενεργές τοποθεσίες στις ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας περίπου 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Η ακμάζουσα κατασκευή αποθηκών της Amazon δεν έτυχε θετικής υποδοχής από όλους και ορισμένοι δήμοι έχουν θέσει περιορισμούς στην κατασκευή του δικτύου logistics της Amazon, επικαλούμενοι ανησυχίες για τη ρύπανση, τις κατασκευές και τη συμφόρηση.

Όσον αφορά στο πού θα επεκταθεί η Amazon στη συνέχεια, όλα δείχνουην ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην τεχνολογική καινοτομία. Οι προτεραιότητες αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη και σε ανάλογες τοποθεσίες στις οποίες επενδύει. Από τώρα, η εταιρεία έχει σχέδια να δαπανήσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία σε κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Λιανεμπόριο: Οι αβεβαιότητες, η νέα πραγματικότητα και οι ψηφιακές προκλήσεις
Επιχειρήσεις |

Νέα πραγματικότητα για το λιανεμπόριο - Πόλεμοι και πληθωρισμός κρατούν κλειστές τις τσέπες

Τι δείχνει το Retail Innovation Report 2024 ότι αλλάζει στο λιανεμπόριο στις Ελλάδα - Ποιες είναι οι αβεβαιότητες, πόσο άλλαξαν οι καταναλωτικές συνήθειες, πόσο θα βοηθήσει η καινοτομία