ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα θα αποτελέσουν το βαρόμετρο αυτήν την εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές, με την εβδομάδα της Wall Street να συνεχίζει με ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων κορυφαίων εταιρειών, η ΕΚΤ οδεύει προς μία νέα μείωση επιτοκίων και η Κίνα ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου.

Στις ΗΠΑ, αν και ο σκεπτικισμός δεν έχει φύγει, αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που μιλούν για ήπια προσγείωση της οικονομίας, στην Ευρώπη ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός τη φέρνει ανάμεσα σε συμπληγάδες και καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια, ενώ η Κίνα δείχνει αποφασιστικότητα ως προς την επίτευξη ενός αναπτυξιακού στόχου κοντά στο 5%, στόχος που μένει ακόμη να φανεί αν θα επιτευχθεί.

Bloomberg: Η Ευρώπη ξεμένει από χρόνο για να υπερασπιστεί τη θέση της

Παγκόσμιες αγορές: Κορυφαία ονόματα ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα στη Wall Street

Καθώς ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων, οι μετοχές βρίσκονται σε άνοδο. Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 αναμένεται να σημειώσει την πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό του και κυμαίνεται κοντά σε νέο υψηλό ρεκόρ, αφού έχει σημειώσει άνοδο άνω του 21% φέτος.

Τα κέρδη της American Express, της Netflix, της United Airlines, της Procter & Gamble και πολλών μεγάλων τραπεζών θα δώσουν μια ευρεία εικόνα των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Reuters. Οι μετοχές της JPMorgan Chase και της Wells Fargo σημείωσαν άλμα αφού και οι δύο τράπεζες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Παγκόσμιες αγορές

Το πόσο υγιείς είναι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ θα επιβεβαιωθεί περαιτέρω από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που αναμένονται στις 17 Οκτωβρίου.

Οι προσδοκίες ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, παρά τη μακρά περίοδο αυξημένων επιτοκίων, έχουν σταθεροποιηθεί. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, μείωσε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 15% μετά τα στοιχεία για την απασχόληση.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία υποστήριξαν αυτή την άποψη. Εκτός από τις θέσεις εργασίας, οι εκθέσεις για τις τιμές καταναλωτή και τον τομέα των υπηρεσιών υποδηλώνουν ότι οι φόβοι για ταχεία εξασθένηση της οικονομίας -που προκλήθηκαν από τις απογοητευτικές εκθέσεις για την αγορά εργασίας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο- ήταν υπερβολικοί.

Οι εταιρείες θα πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες για αύξηση των κερδών στις τριμηνιαίες εκθέσεις τους, προκειμένου να στηρίξουν την αποτίμηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία βρίσκεται πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο της.

Μεταξύ του μικρού αριθμού εταιρειών που έχουν ήδη υποβάλει εκθέσεις, το 79% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με το ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως έδειξαν τα στοιχεία της LSEG IBES την Παρασκευή. Περισσότερες από 150 εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Προς μία μείωση επιτοκίων (που απέκλειε) οδεύει η ΕΚΤ

Σε μια εξέλιξη την οποία τα στελέχη της ΕΚΤ απέκλεισαν ένα μήνα πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να προχωρήσει μία ακόμη μείωση επιτοκίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τρίτη μείωση επιτοκίων θεωρείται από τους οικονομολόγους πιθανό να προαναγγείλει μια μεγαλύτερης διάρκειας επιτάχυνση της δράσης των αξιωματούχων που επιδιώκουν να αμβλύνουν το πλήγμα στην ανάπτυξη στην ευρωζώνη, το οποίο προκλήθηκε από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού κόστους δανεισμού και τώρα εξελίσσεται με καθυστέρηση.

Παγκόσμιες αγορές

Με ένα μικρότερο από το συνηθισμένο διάστημα των μόλις πέντε εβδομάδων μεταξύ των αποφάσεων και χωρίς πολλά νέα διαθέσιμα στοιχεία, οι αξιωματούχοι φαίνεται να εγκαταλείπουν την πρόσφατη επιφυλακτικότητα σχετικά με τις παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν κυρίως στα στοιχεία ερευνών που υποδεικνύουν συρρίκνωση της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα.

Η αλλαγή ήταν απότομη. Κατά την απόφαση της 12ης Σεπτεμβρίου, οι αξιωματούχοι σχεδόν απέκλειαν μια μείωση τον Οκτώβριο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ δήλωσε ότι «θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο» για μια άλλη κίνηση, επειδή «πολύ λίγες νέες πληροφορίες» θα ήταν διαθέσιμες μέχρι τις 17 Οκτωβρίου. Είναι τώρα η μόνη φωνή που υποστηρίζει δημοσίως ότι δεν θα γίνει κίνηση την Πέμπτη, αν και άλλα γεράκια θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον ακολουθήσουν παρασκηνιακά.

«Η ΕΚΤ θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο και ξανά τον Δεκέμβριο. Μετά από αυτό θα βλέπουμε τριμηνιαίες κινήσεις καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται τον δρόμο τους προς την ουδέτερη θέση (επιτοκίου)», σχολιάζει το Bloomberg Economics.

Η Κίνα και ο στόχος του 5%

Οι παγκόσμιες αγορές όμως θα στρέψουν το μάτι τους αυτήν την εβδομάδα και στην Κίνα, με αποκορύφωμα τα στοιχεία για την ανάπτυξη την Παρασκευή που είναι πιθανό να δείξουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται κάτω από τον στόχο του 5% για το έτος, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Παγκόσμιες αγορές

Αυτό το αποτέλεσμα υπογραμμίζει τον επιθετικό χαρακτήρα των μέτρων χαλάρωσης στα τέλη του περασμένου μήνα και παρουσίασαν άλλη μια ομοβροντία στήριξης το Σάββατο. Το Πεκίνο θα δημοσιεύσει μια σειρά μηνιαίων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων για τον Σεπτέμβριο, μαζί με τα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τρίτου τριμήνου. Οι επενδύσεις σε ακίνητα πιθανόν να μειώθηκαν με διψήφιο ρυθμό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) ανακοίνωσε την Πέμπτη μια διευκόλυνση ανταλλαγής 500 δισ. γιουάν για να «προωθήσει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street