Η τιμή του χρυσού έχει εκπλήξει θετικά τους επενδυτές, καθώς καταγράφει ολοένα και υψηλότερα ιστορικά υψηλά.

Και μάλιστα, η ένταση της ανοδικής κίνησης του πολύτιμου μετάλλου είναι άνευ προηγουμένου, καθώς μέχρι στιγμής έχει σημειώσει απόδοση 52 εβδομάδων +42%, μια από τις μεγαλύτερες στη σύγχρονη ιστορία του.

Οι λόγοι μιας τόσο ισχυρής τάσης είναι πλην άλλων το ενδογενές χαρακτηριστικό του αντιπληθωριστικού μέσου και η παραδοσιακή αίσθηση «ασφαλούς καταφυγίου» που προσφέρει.

Ως προς τον πρώτο λόγο, σε ένα περιβάλλον όπου τα μεγάλα οικονομικά συστήματα αντιμετώπισαν (αποτελεσματικά, όπως φαίνεται) υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, είναι λογικό για πολλά χαρτοφυλάκια να είχαν στραφεί σε αυτό το επενδυτικό όχημα.

Παράλληλα, η μειωμένη ορατότητα των επενδυτών για τη συντήρηση των τιμών σε αυτά τα -πλέον ανεκτά- όρια, ενδυναμώνει την απροθυμία των κατόχων χρυσού να αποεπενδύσουν, ώστε να μην εμφανίζεται κρίσιμη μάζα πωλητών που θα μπορούσε να αποσυμπιέσει το ανοδικό ράλι.

Ως προς τον δεύτερο λόγο, η κρισιμότητα της εξεύρεσης αμυντικών επενδύσεων (όπως και ο χρυσός) προκύπτει από την εν εξελίξει γεωστρατηγική κρίση στη Μέση Ανατολή, που στέκει απειλητικά πάνω από τις χρηματαγορές. Οι προεκτάσεις ενός απευκταίου σεναρίου κλιμάκωσης σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα είναι σημαντικές, καθώς θα πλήττονταν αρχικά και άμεσα οι αγορές ομολόγων και μετοχών λόγω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Ο επενδυτής, στη σημερινή εποχή, έχει πολλούς τρόπους να επενδύσει σε χρυσό. Η βασική κατηγοριοποίηση είναι η μορφή, καθώς μπορεί να επενδύσει σε υλική μορφή και σε άυλη μορφή. Κάθε μια έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, που θα εξεταστούν εν τάχει παρακάτω.

Υλική μορφή

Η υλική μορφή αφορά στην αγορά (και μετέπειτα πώληση) λίρας ή ράβδου, ήτοι πραγματικού μετάλλου. Προφανώς, κάποιος μπορεί να κατέχει χρυσό έχοντας κοσμήματα ή άλλα νομίσματα, όμως ελάχιστες επιλογές έχει ως προς την «αυθεντικότητα» της επένδυσης.

Κι αυτό διότι οι ράβδοι και οι λίρες «εποπτεύονται», και στη χώρα μας η Τράπεζα της Ελλάδος και η Piraeus (επίσημος αντιπρόσωπος και διανομέας του Βασιλικού Νομισματοκοπείου της Μεγάλης Βρετανίας) έχουν τον πρώτο λόγο, καθώς εκεί γίνονται οι αγοραπωλησίες τέτοιου είδους.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι η κατοχή, δίδοντας ιδιαίτερη αίγλη σε αυτού του είδους την επένδυση.

Κι όμως, υπάρχει ένα τεράστιο μειονέκτημα: η εμπορευσιμότητα. Τούτο δε αφορά τόσο στη διαφορά μεταξύ αγοραστή και πωλητή, όσο και στην ταχύτητα των συναλλαγών.

Ενδεικτικά, η ΤτΕ αγοράζει -επι παραδείγματι- τη λίρα παλαιάς κοπής στα 550€ και την πουλά στα ..656€, μια διαφορά που αγγίζει το 20%˙ αντίστοιχα, για τις ράβδους το γραμμάριο καθαρού τίτλου 0,995-1,000 «διαπραγματεύεται» με bid-ask 74,4-84€.

Ως προς τον χρόνο, η επίσημη συναλλαγή λαμβάνει χώρα κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, με αναμονή τουλάχιστον λίγων ημερών ή και παραπάνω από μια εβδομάδα, κάτι που επίσης λειτουργεί ανασταλτικά για τον επενδυτή. Εξάλλου, τα έξοδα ελέγχου επιβαρύνουν πάντα τον πελάτη, ενώ και η όλη διαδικασία αγοραπωλησίας-εκτίμησης-αποπληρωμής είναι χρονοβόρος.

Είναι προφανές, τέλος, ότι εκτός από τον «επίσημο» αντισυμβαλλόμενο, υπάρχουν πολλοί ιδιώτες, ωστόσο ελλοχεύει πάντα κίνδυνος ως προς την ενδεχόμενη μειωμένη καθαρότητα.

Άυλη μορφή

Η υλική μορφή αφορά στη συναλλαγή κατά νόμω χρηματοπιστωτικών μέσων, στη δευτερογενή αγορά.

Τα μέσα αυτά είναι τα Α/Κ και ETF/ETCs, τα παράγωγα συμβόλαια επί χρυσού και τα CFDs. Εναλλακτικά, με αποκλίσεις στις αποδόσεις, θα μπορούσε κάποιος να στραφεί και σε μετοχές εταιρειών εξόρυξης κ.α, χωρίς όμως να μιλάμε για καθαρή έκθεση σε χρυσό.

Επιμένουμε να αναφερόμεθα σε χρηματοπιστωτικά μέσα λόγω της «ασφάλειας» που παρέχουν ως προς τον εκδότη-εταιρεία διαχείρισης, το Χρηματιστήριο όπου διαπραγματεύονται και άλλες παραμέτρους, ώστε η επιλογή πραγματικά να αφορά σε επένδυση σε χρυσό και ναπροσιδιάζει την υλική μορφή.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι ακριβώς το μειονέκτημα της προαναφερθείσας υλικής μορφής, η εμπορευσιμότητα.

Επί παραδείγματι, αν κάποιος δει τη συμπεριφορά των Invesco Physical Gold A (SGLD/SGLE,/SGLE/8PSG) και iShares Physical Gold ETC (PPFB/IGLN) θα αντιληφθεί την επικυριαρχία σε αυτόν τον τομέα. Τα futures (λ.χ. GC, MGC στο COMEX) και τα CFDs (XAUUSD) αφορούν μεν σε μοχλευμένα προϊόντα με τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε τεχνογνωσία και ιδιαίτερο προφίλ, όμως με απευθείας έκθεση στην τιμή του χρυσού (ανά ουγγιά).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Οι αρνητικές επιπτώσεις σε μέλη ΔΣ νεκρών ανωνύμων εταιρειών (ΜΕΡΟΣ Β΄)
Experts |

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Οι αρνητικές επιπτώσεις σε μέλη ΔΣ νεκρών ανωνύμων εταιρειών

Δικαιούται ο συνταξιούχος να ζητήσει τη διαγραφή του από τα μητρώα ασφαλισμένων του Οργανισμού (τ. ΟΑΕΕ), λόγω απώλειας της  ιδιότητας του μέλους με τη λήξη της θητείας και όχι πέραν της εξαετίας, με βάση την απόφαση του ΣτΕ Α' 1414/2024