Η Κίνα συμφώνησε  να βοηθήσει το Βιετνάμ στην ανάπτυξη των διασυνοριακών σιδηροδρόμων και να λάβει μέτρα για την επέκταση των γεωργικών εισαγωγών από τον μικρότερο γείτονά της, όπως αναμεταδίδει το AP.

Ο πρωθυπουργός Li Qiang, σε επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα ανοίξει περαιτέρω την αγορά της σε υψηλής ποιότητας φρούτα, θαλασσινά και άλλα βιετναμέζικα προϊόντα, ανέφερε δημοσίευμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Κίνα: Η πίεση του αποπληθωρισμού αυξάνεται

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά μετά τις ΗΠΑ. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα φτάσει τα 172 δισ. δολάρια το 2023. Ο κορυφαίος ηγέτης του Βιετνάμ, To Lam, σηματοδότησε τη σημασία της σχέσης όταν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της θέσης του πέρυσι.

Οι διπλωματικές διαφορές και οι εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Ν. Κίνας

Ο Li έφθασε στο Βιετνάμ από το γειτονικό Λάος, όπου είχε αντιταχθεί στις εκκλήσεις για μια συνάντηση των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας με θέμα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στις εδαφικές διαφορές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Pham Minh Chinh είπε στον Li ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της άλλης, να επιλύουν τις διαφορές με ειρηνικά μέσα και να αντιμετωπίζουν σωστά τα ζητήματα που σχετίζονται με τους αλιείς και τα σκάφη τους, ανέφερε το δημοσίευμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Το Βιετνάμ καταδίκασε την Κίνα πριν από δύο εβδομάδες για την επίθεση  από κινεζικό προσωπικό επιβολής του νόμου που τραυμάτισε αρκετούς Βιετναμέζους ψαράδες κοντά στα νησιά Paracel στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα νησιά βρίσκονται υπό τον de facto έλεγχο της Κίνας από το 1974, όταν το Πεκίνο τα κατέλαβε από το Βιετνάμ σε μια σύντομη αλλά βίαιη ναυτική σύγκρουση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας που συγκεντρώθηκαν στο Λάος την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις «όλο και πιο επικίνδυνες και παράνομες» δραστηριότητες της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό της.

Στις συνομιλίες τους την Κυριακή, ο Τσιν και ο Λι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στη διπλωματία, την εθνική άμυνα και τη δημόσια ασφάλεια, ανέφερε το δημοσίευμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Οι συμφωνίες συνεργασίας

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν 10 συμφωνίες συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη διασυνοριακών ζωνών οικονομικής συνεργασίας και την εφαρμογή του κώδικα QR, διασυνοριακών υπηρεσιών πληρωμών.

Οι σιδηροδρομικές συμφωνίες αφορούν το τεχνικό σχέδιο και μελέτες σκοπιμότητας για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας μεταξύ του Βιετνάμ και της Κίνας.

Όσον αφορά το εμπόριο, ο Chinh ζήτησε μεγαλύτερη πρόσβαση για μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών φρούτων, των προϊόντων κρέατος, του αστακού που εκτρέφεται σε εκτροφεία και των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το βιετναμέζικο δημοσίευμα, ο Λι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να επιλύσει εμπορικά ζητήματα και να συνεργαστεί με το Βιετνάμ σε θέματα καραντίνας και τελωνειακών διαδικασιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παγκόσμια οικονομία: Τα κυριότερα γεγονότα την εβδομάδα που έρχεται
Διεθνή |

Οι προβολείς στη συνεδρίαση της ΕΚΤ- Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας που έρχεται

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ- Το στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ασία