Οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο με χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές καταναλωτή και παραγωγού στη βιομηχανία, γεγονός που υπογράμμισε τις εκκλήσεις προς το Πεκίνο να λάβει μεγαλύτερη δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Τα ηπιότερα στοιχεία έρχονται καθώς οι ευμετάβλητες αγορές της Κίνας αναμένουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια του Πεκίνου για την τόνωση της οικονομίας, μετά από μια συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών το Σάββατο, το οποίο δεσμεύτηκε για περισσότερες δαπάνες, αλλά έδωσε λίγα νέα στοιχεία.

Κίνα: Η πραγματική επιδίωξη του Πεκίνου πίσω από την πολιτική τόνωσης της οικονομίας

Ο πληθωρισμός στην Κίνα

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Κυριακή, χαμηλότερα από μια δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ αναλυτών που προέβλεπε αύξηση 0,6% και χαμηλότερα από 0,6% τον Αύγουστο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για μείωση 2,6%. Η πτώση επιταχύνθηκε από 1,8% τον Αύγουστο και ήταν η πιο απότομη πτώση των τελευταίων έξι μηνών.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός των καταναλωτών υποστηρίχθηκε από την αύξηση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την εποχική ζήτηση πριν από τις διακοπές της Χρυσής Εβδομάδας που άρχισαν την 1η Οκτωβρίου.

Οι αδύναμες ενδείξεις του πληθωρισμού υπογραμμίζουν πως η οικονομία της Κίνας υποφέρει από αποπληθωριστικές πιέσεις που προέρχονται από μια βαθιά κρίση ακινήτων που έχει πλήξει τη ζήτηση των νοικοκυριών.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης στην Κίνα

Έρχονται εν όψει των κυβερνητικών στοιχείων που είναι προγραμματισμένα να δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα και τα οποία αναμένεται να δώσουν την εικόνα μιας οικονομίας δύο ταχυτήτων, με τους ισχυρούς αριθμούς για το εμπόριο να αντισταθμίζονται από τα αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου την Παρασκευή.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ΑΕΠ της Κίνας το τρίτο τρίμηνο θα έχει αυξηθεί λιγότερο από τον επίσημο στόχο του Πεκίνου για άνοδο της τάξης του 5% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι αν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί περαιτέρω και η εξαγωγική μηχανή της Κίνας αρχίσει να συναντά περισσότερα εμπόδια, όπως ο προστατευτισμός από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερα μέτρα.

«Εάν το μοντέλο δύο ταχυτήτων [δεν] μπορεί να συνεχιστεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής [θα] πρέπει να εντείνουν τα μέτρα τόνωσης», δήλωσε ο Larry Hu, οικονομολόγος της Macquarie, σε σημείωμά του.

Νομισματική πολιτική

Μετά από μήνες σταδιακής λήψης μέτρων, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μια πιο δυναμική νομισματική τόνωση στα τέλη Σεπτεμβρίου πριν από την εθνική εορτή, προκαλώντας ράλι στις επί μακρόν θνησιγενείς χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας.

Οι επενδυτές περιμένουν από το Πεκίνο να περιγράψει λεπτομερώς τα σχέδια πρόσθετων δημοσιονομικών δαπανών για να στηρίξει τη νομισματική τόνωση, αλλά έχουν απογοητευτεί από την έλλειψη λεπτομερειών στις επακόλουθες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Αναλυτές δήλωσαν ότι ενώ οι αγορές θέλουν η κυβέρνηση να παρουσιάζει ένα πιο αποφασιστικό μέτωπο για την τόνωση της οικονομίας, το Πεκίνο θα προσπαθήσει να αποφύγει να πλημμυρίσει την αγορά με πιστώσεις. Οι προηγούμενες προσπάθειες τόνωσης κατηγορούνται για τη δημιουργία φούσκας στην αγορά ακινήτων.

Η προσοχή στρέφεται στην επόμενη συνάντηση της ηγεσίας του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κοινοβουλίου της Κίνας που αποτελεί τη σφραγίδα της, το οποίο τεχνικά πρέπει να εγκρίνει οποιαδήποτε πρόσθετα σχέδια δαπανών. Η συνεδρίαση αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Τα στοιχεία

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι ασθενέστερες τιμές παραγωγού προήλθαν από τη βιομηχανία τήξης και έλασης «σιδηρούχων» μετάλλων, η οποία υποχώρησε κατά 11% σε ετήσια βάση, και από τις βιομηχανίες πετρελαίου, άνθρακα και άλλων καυσίμων, οι οποίες υποχώρησαν κατά 9,4%. Οι εργοστασιακές τιμές των καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν επίσης κατά 1,3%.

Σχετικά με τις τιμές καταναλωτή, το γραφείο ανακοίνωσε ότι η τιμή των «νέων ενεργειακών αυτοκινήτων» – ηλεκτρικών οχημάτων – και των αυτοκινήτων με παραδοσιακούς κινητήρες μειώθηκε κατά 6,9% και 6,1% αντίστοιχα.

Η αγορά αυτοκινήτου της Κίνας χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, γεγονός που οδηγεί πολλούς παραγωγούς να αυξήσουν τις εξαγωγές χαμηλού κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή