
Η Ουκρανία εξετάζει και κινείται στην κατεύθυνση άρσης της απαγόρευσης των εξαγωγών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς τόσο αξιωματούχοι, όσο και συμμετέχοντες στη βιομηχανία λένε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η κλίμακα προκειμένου να συμβαδίσει με τις δυνατότητες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν οι Financial Times.
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, κάλυψης και επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς. Αλλά με περιορισμένους κρατικούς πόρους διαθέσιμους για την πληρωμή των στρατιωτικών προμηθειών, οι εταιρείες drone αναζητούν στο εξωτερικό για να πουλήσουν την πλεονάζουσα παραγωγή τους και να δημιουργήσουν το είδος των εσόδων που απαιτούνται για την κατασκευή περισσότερων για τον στρατό.
Τριγμοί στην πολεμική οικονομία του Πούτιν – Το ηχηρό καμπανάκι αναλυτή
Η σημασία εξαγωγών drones για την Ουκρανία
Οι εξαγωγές μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσαν να αποφέρουν στην Ουκρανία έσοδα έως και 20 δισ. δολάρια, «ακριβώς τα χρήματα που μας λείπουν», δήλωσε ο Ολεξάντρ Μαρικόβσκιι, επικεφαλής της οικονομικής υποεπιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου που εξετάζει τον τρόπο ρύθμισης των εξαγωγών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022, το Κίεβο έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών, καθώς προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο στρατός του θα έχει όλες τις προμήθειες που χρειάζεται. Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση δεν διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να αγοράσει όλα τα διαθέσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πόσο μάλλον να επενδύσει σε περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη, και το να επιτρέπεται στις εταιρείες να εξάγουν την πλεονάζουσα παραγωγή τους θεωρείται πλέον ευρέως ως ένας τρόπος προσέλκυσης επενδυτών, υπογραμμίζουν οι FT.
Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, αύξησε σημαντικά την κατασκευή όπλων, με τους Ουκρανούς συμμετέχοντες στη βιομηχανία να εκτιμούν ότι το πλεονέκτημα της Ρωσίας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πεδίο της μάχης είναι μεταξύ 5 και 10 προς 1.
Τα ουκρανικά στρατεύματα «έχουν κολοσσιαία έλλειψη μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο Ντμίτρο Κασάποφ, επικεφαλής της Ukrspecsystems, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Ο Κασάποφ μίλησε στο περιθώριο του Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο διοργάνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους ξένους επενδυτές – και αγοραστές. Δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν λαμβάνει αρκετά κρατικά συμβόλαια για την παραγωγική της ικανότητα.
«Το κράτος δεν έχει τα μέσα για να την αγοράσει». Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας για όπλα φέτος είναι μόλις 6 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο αφορά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολύ λιγότερο από τις παραγγελίες που απαιτούνται για την κάλυψη των απαιτήσεων της πρώτης γραμμής.
Τι περιμένουν οι Ουκρανοί κατασκευαστές
Για τους Ουκρανούς κατασκευαστές, οι μόνοι πελάτες είναι το κράτος και τα ιδρύματα που συγκεντρώνουν ιδιωτική χρηματοδότηση για τον στρατό. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν συχνά βραχυπρόθεσμες ή καθυστερημένες συμβάσεις και δεν έχουν τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις για την αγορά και τη δοκιμή ακριβών εξαρτημάτων, δήλωσε ο Marikovskyi.
Η Ukrspecsystems είναι μία από τις λίγες ουκρανικές εταιρείες κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών που άρχισαν πρόσφατα να κατασκευάζουν τα προϊόντα τους στην Πολωνία σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν την απαγόρευση των εξαγωγών. Ο Μαρικόβσκιι δήλωσε ότι η τάση αυτή είναι ανησυχητική για την Ουκρανία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε brain drain και μείωση των φορολογικών εσόδων – ένας λόγος παραπάνω για να επανεξεταστεί η απαγόρευση. Προειδοποίησε ότι χωρίς την επανέναρξη των εξαγωγών, η τιμή των drones που κατασκευάζονται στην Ουκρανία είναι πιθανό να αυξηθεί.
Η Roboneers, μια ουκρανική εταιρεία παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών αέρος και εδάφους, συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών και μεταφοράς φορτίων σε στρατεύματα πρώτης γραμμής, δήλωσε στους Financial Times ότι κέρδισε δημόσιους διαγωνισμούς σε τιμή που καλύπτει μόνο το κόστος κατασκευής.
Η ελπίδα της βιομηχανίας είναι ότι η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών θα ωθήσει τους δυτικούς εταίρους να διαθέσουν βοήθεια στους Ουκρανούς κατασκευαστές. Αρκετοί εταίροι υποσχέθηκαν χρήματα για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον ουκρανικό στρατό που κατασκευάζονται τοπικά, αλλά τα προγράμματα βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα.


Latest News

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»