Οι αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία πρόκειται να αυξηθούν κατά 22,6% σε σύγκριση με το τρέχον έτος, μια εντυπωσιακή αύξηση 58% από τον αρχικό προϋπολογισμό που καταρτίστηκε στα τέλη του 2023.

Αυτό σηματοδοτεί ότι οι φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία παραμένουν και ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται πρόθυμος να απορροφήσει το αυξανόμενο κόστος στον αγώνα του, τον οποίο θεωρεί υπαρξιακό για την επιβίωση του καθεστώτος του.

Τριγμοί στην πολεμική οικονομία του Πούτιν – Το ηχηρό καμπανάκι αναλυτή

Αθροιζόμενες μαζί, οι δαπάνες για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια θα ξεπεράσουν πλέον το 8% του ρωσικού ΑΕΠ και θα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των ομοσπονδιακών δαπανών. Αν και οι προβλέψεις για το 2026 και το 2027 δείχνουν μια μικρή μείωση στο 5,6% και στο 5,1% του ΑΕΠ αντίστοιχα, αυτό δεν βοηθάει καθόλου στην άμβλυνση των ανησυχιών. Ρωσία

Ρωσία: Αυξάνονται και οι δαπάνες για την ασφάλεια

Άλλες δαπάνες για την «ασφάλεια», ύψους περίπου 3,5 τρισ. ρουβλίων κατά μέσο όρο για τα επόμενα τρία χρόνια, σημαίνουν ότι οι συνολικές δαπάνες της Ρωσίας στον τομέα αυτό είναι ακόμη υψηλότερες, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια να ανέρχονται στο 40% περίπου του προϋπολογισμού.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε σχεδόν καμία εξήγηση για αυτήν την αύξηση, λέγοντας μόνο ότι «έχουν διατεθεί σημαντικά κονδύλια για να διασφαλιστεί η επίτευξη των καθηκόντων [της εισβολής]». Είπε ότι οι πόροι, οι λεπτομέρειες των οποίων είναι σε μεγάλο βαθμό απόρρητοι, θα διατεθούν για τον εξοπλισμό του στρατού, την καταβολή μισθών και τη στήριξη του αμυντικού τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ παρουσίασε τον προϋπολογισμό ως κύριο στόχο κοινωνικής στήριξης, μετά από μια σειρά εφάπαξ πληρωμών και διαταγμάτων που έδωσε ο Πούτιν στους Ρώσους πριν από την εκλογή του για πέμπτη θητεία τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν από 7,7 τρισ. ρούβλια φέτος σε 6,5 τρισ. ρούβλια το επόμενο έτος.

Πρόβλημα ο πληθωρισμός

Ο ρωσικός πληθωρισμός βρίσκεται επί του παρόντος στο 9,1% σε ετήσια βάση, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι αναμένει «οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις να παραμείνουν υψηλές συνολικά», καθώς αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 19%.

«Η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά στη ρωσική οικονομία και ο διευρυνόμενος προϋπολογισμός για το 2025 είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει αυτό το φαινόμενο. Αυτό θα προσθέσει σχεδόν σίγουρα πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες παραμένουν βασικό ζήτημα, λόγω του ότι ο πληθωρισμός θα είναι περίπου 9% τον Αύγουστο του 2024», έγραψε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας. Ρωσία

Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία δαπανά κάθε μήνα περίπου 1.075 εκατομμύρια ευρώ για πυραύλους και περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφερε το περιοδικό Forbes. Ο μέσος ρυθμός παραγωγής πυραύλων στη Ρωσία είναι μεταξύ 132 και 171 ανά μήνα.

Η Ρωσία ξοδεύει τα περισσότερα για πυραύλους κρουζ Kh-101, οι οποίοι επιτρέπουν τη στόχευση ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας. Διατίθενται 561 εκατ. ευρώ μηνιαίως γι’ αυτό και παράγονται κατά μέσο όρο 45 πύραυλοι αυτού του τύπου. Επιπλέον, 218 εκατ. ευρώ δαπανώνται για τους πυραύλους Kalibr, με μέση μηνιαία παραγωγή τους 35.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παγκόσμια οικονομία: Τα κυριότερα γεγονότα την εβδομάδα που έρχεται
Διεθνή |

Οι προβολείς στη συνεδρίαση της ΕΚΤ- Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας που έρχεται

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ- Το στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ασία