Ρωσική χρηματιστηριακή εταιρεία που οργανώνει πρόγραμμα ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων για να απελευθερώσει δεσμευμένα κεφάλαια για Ρώσους και ξένους επενδυτές ανακοίνωσε ότι κατάφερε να πουλήσει άλλους τίτλους αξίας 2,54 δισ. ρουβλίων (26,51 εκατ. δολάρια) σε επενδυτές εκτός χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο μεσίτης Investitsionnaya Palata δήλωσε ότι αυτό ήταν επιπλέον των τίτλων αξίας 8,1 δισ. ρουβλίων που εξαγοράστηκαν στον πρώτο γύρο της ανταλλαγής, ο οποίος έληξε στις 13 Αυγούστου.

Ινδία: Ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής απαγορευμένων τεχνολογιών της Ρωσίας

Ποια είναι η Investitsionnaya Palata

Η Investitsionnaya Palata, είναι μια ελάχιστα γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία στο Βορονέζ, μια πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα από ό,τι στη Μόσχα. Κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 8,1 δισ. ρουβλίων (89 εκατ. δολάρια) για τα εκατομμύρια των απλών Ρώσων των οποίων οι αγορές μετοχών στο εξωτερικό είχαν κλειδωθεί σε λογαριασμούς θεματοφυλακής στην Clearstream και την Euroclear μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στον απόηχο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022.

Μόλις πάνω από 708.000 Ρώσοι μπόρεσαν να λάβουν κεφάλαια – πολύ λιγότεροι από τα 3,5 εκατ. που είχαν παγιδευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία για περισσότερα από δύο χρόνια – αφού το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα από τους ξένους επενδυτές αποδείχθηκε πιο χλιαρό από ό,τι ήλπιζαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

«Έτσι, συνολικά, κατά τη διάρκεια των δύο σταδίων εξαργυρώθηκαν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 10,64 δισεκατομμυρίων ρουβλίων», δήλωσε ο χρηματιστής.

Η εντολή από το Κρεμλίνο

Η Investitsionnaya Palata έλαβε αποκλειστική εντολή από το Κρεμλίνο τον Μάρτιο για τη λειτουργία του προγράμματος ανταλλαγής. Η Μόσχα ήλπιζε ότι θα επέτρεπε στους απλούς Ρώσους να πάρουν πίσω ξένες μετοχές αξίας έως και 100 δισ. ρουβλίων (1,12 δισ. δολάρια) που είχαν παγώσει λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας.

Η Investitsionnaya Palata δήλωσε ότι εξετάζει μια νέα εξαγορά τίτλων μετά τις αλλαγές που έγιναν στη διαδικασία ανταλλαγής λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο ρωσικό Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών (NSD).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παγκόσμια οικονομία: Τα κυριότερα γεγονότα την εβδομάδα που έρχεται
Διεθνή |

Οι προβολείς στη συνεδρίαση της ΕΚΤ- Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της εβδομάδας που έρχεται

Το σημαντικότερο γεγονός είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ- Το στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ασία