Στην εξεύρεση λύσης όσον αφορά στο γρίφο των φιλοδωρημάτων μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, που ορίζει ότι  ακόμα και το μικρό ποσό που αφήνουν οι πελάτες στον εργαζόμενο είναι μισθός, αποσκοπεί η νομοθετική διάταξη που δρομολογεί η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα εισαχθεί το αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα για τα tips που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε χώρους  υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.) και αναμένεται να οδηγηθεί για ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Φιλοδώρημα: Στο στόχαστρο της εφορίας τα πουρμπουάρ – Πώς θα φορολογούνται

Προβλέπεται μάλιστα το ποσό που θα είναι 3.600 ευρώ ετησίως να μην φορολογείται αλλά και να μην επιβαρύνεται από ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο, το απαλλασσόμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ονομαστικού μισθού, ενώ για τους εργοδότες υπάρχει πρόβλεψη ότι αν διαπιστωθεί μείωση των τακτικών αποδοχών ενώ αυξάνεται το ποσό για τα φιλοδωρήματα να πρέπει να πληρώσουν εισφορά επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

Το ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων προέκυψε από την από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γ. Κουράσης, είπε ότι σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1088/2023) για την εγκατάσταση και λειτουργία των POS, παρέχονται τεχνικές οδηγίες για τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων.

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει ότι: «Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR. Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR ως πακέτα (tip amount), η ECR επιστρέφει ACK -RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή, ώστε να μπορεί το EFTPOS να κλείσει το πακέτο».

Σημειώνεται ότι κατά τους φορολογικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης, οι ελεγκτές, πέραν των άλλων διασταυρώσεων που διενεργούν, ελέγχουν και τον χειρισμό των φιλοδωρημάτων που δίδονται μέσω των POS και συγκεκριμένα:

Αν το ποσό που δόθηκε ως φιλοδώρημα αποδόθηκε ολόκληρο στους εργαζόμενους και αν παρακρατήθηκε μέρος αυτού, εάν δηλώθηκε στα έσοδα της επιχείρησης.
Αν τα ποσά που αποδόθηκαν ως φιλοδώρημα, τα μεταχειρίστηκε ως «πρόσθετες αποδοχές», επέβαλε επ’ αυτών κρατήσεις και αν συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών των εργαζόμενων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax