Η Νταϊάν Εμιέλ Φάινσταϊν (το γένος Γκόλντμαν, 22 Ιουνίου 1933 – 29 Σεπτεμβρίου 2023) ήταν Αμερικανίδα πολιτικός που υπηρέτησε ως γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών από την Καλιφόρνια από το 1992 μέχρι το θάνατό της το 2023. Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, υπηρέτησε ως δήμαρχος της γενέτειρας της Σαν Φρανσίσκο από το 1978 έως το 1988.

Αντζελίνα Τζολί: Σε δημοπρασία η vintage Ferrari της – Ο οίκος Christie’s και η τιμή

Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής της η γερουσιαστής συγκέντρωσε πολλούς θησαυρούς. Η επί μακρόν εκπρόσωπος από την Καλιφόρνια, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 90 ετών, πέρασε περισσότερες από πέντε δεκαετίες στη δημόσια υπηρεσία. Στις 9 Οκτωβρίου, ο οίκος δημοπρασιών Bonhams στο Χόλιγουντ πούλησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης, κοσμημάτων και πολιτικών αντικειμένων της σε μια 12ωρη πώληση για συνολικά 1,85 εκατομμύρια δολάρια.

Ένακολιέ μαργαριταριών γλυκού νερού με χρυσό 18 καρατίωνPaloma Picasso για την Tiffany & Co. 

Η συλλογή, η οποία ονομάστηκε Κληρονομιά μιας πολιτικής προσωπικότητας (Legacy of a Stateswoman: The Personal Collection of Senator Dianne Feinstein), παρουσίασε 278 παρτίδες και σημείωσε νέα ρεκόρ για τον Bonhams, διπλασιάζοντας τη συνολική εκτίμηση και προσελκύοντας τον υψηλότερο αριθμό εγγραφών για μια πώληση στις ΗΠΑ και τις καλύτερες για μια παγκόσμια πώληση τα τελευταία 15 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος προήλθε από ντόπιους, με τους αγοραστές από την Καλιφόρνια να αποτελούν το 70% του συνόλου. Η εταιρεία σημείωσε επίσης μεγάλο αριθμό αγοραστών για πρώτη φορά που αναζητούσαν αντικείμενα από τα τρία σπίτια της γερουσιαστού.

«Αυτή η προσέλευση είναι απόδειξη της βαθιάς επιρροής που είχε η Γερουσιαστής Φάινσταϊν στην πολιτεία καταγωγής της, την Καλιφόρνια», δήλωσε σε ανακοίνωση η Βικτόρια Γκρέι, Αντιπρόεδρος της Bonhams Trusts & Estates, Βόρεια Αμερική. «Είμαστε περήφανοι που φιλοξενήσαμε αυτή τη δημοπρασία για να γιορτάσουμε τη ζωή και την καριέρα μιας αξιοσημείωτης πολιτικού και να δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία σε συλλέκτες και θαυμαστές να αποκτήσουν ένα κομμάτι της διαρκούς κληρονομιάς της γερουσιαστού Φάινσταιν».

Αποδίδεται στην Angela Cummings για την Tiffany & Co. -Σετ ροδοπέταλων από χρυσό 18 καρατίων

Τα κοσμήματα της Νταϊάν Φάινσταϊν

Η κοσμήματα είδαν μεγάλη κίνηση με ένα δαχτυλίδι από πλατίνα και διαμάντια να κοστίζει $108.450, περισσότερο από το διπλάσιο της εκτίμησης προπώλησης των $45.000-$65.000 και το ρολόι χειρός Tank Louis της Cartier 18 καρατίων που πωλήθηκε για $8.960, ή περίπου 11 φορές από την εκτίμηση των $1.200.

Τα έργα τέχνης της έπιασαν επίσης υψηλές τιμές, συμπεριλαμβανομένων του «Πλοία που πλέουν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο με το Fort Point στο βάθος», 1907, που πωλήθηκε για 229.100 δολάρια, και αντικείμενα όπως ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, που πωλήθηκε για 3.584 δολάρια και την προσωπική της πινακίδα γραφείου, η οποία κόστισε $3.840  ή περισσότερο από είκοσι πέντε φορές την αρχική εκτίμηση των $200-300.

«Πλοία που πλέουν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο με το Fort Point στο βάθος», 1907, William Alexander Coulter

Η Φάινσταιν ξεκίνησε την καριέρα της με έναν διορισμό από τον κυβερνήτη Έντμουντ Μπράουν το 1966 και συνέχισε ως δήμαρχος και επόπτης στο Σαν Φρανσίσκο. Ήταν στο δωμάτιο όταν δολοφονήθηκαν ο Τζορτζ Μοσκόνε και ο Χάρνεϊ Μιλκ το 1978. Μόλις το 2018, η Φάινσταιν κατατάχθηκε δέκατη στη λίστα του Roll Call με τους πλουσιότερους γερουσιαστές και βουλευτές, με αναφερόμενη αξία 58 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Πιστεύω ότι η Νταϊάν θα έβρισκε ασυνήθιστο να δημοπρατηθούν τα αντικείμενά της σε αγνώστους», είπε στους New York Times ο Γουίλι Μπράουν, φίλος και πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο. «Ελπίζω ότι όταν εκλείψω, η οικογένειά μου δεν θα μου το κάνει αυτό», είπε στην εφημερίδα η κόρη της Φάινσταϊν, Κάθριν. «Έχει περάσει ένας χρόνος. Η πιο μεγάλη μου επιθυμία τώρα είναι τα αγαπημένα πράγματα της μητέρας μου να καταλήξουν στα χέρια ανθρώπων που νοιάζονται για αυτά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus