Περισσότερο από 1 δολάριο υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της ανακοίνωσης χαμηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού της Κίνας και ασάφειας γύρω από τα σχέδια οικονομικής τόνωσης της χώρας, που πυροδότησαν φόβους για μικρότερη ζήτηση καυσίμων από στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent μειώθηκαν κατά 86 σεντς, ή 1,1%, στα 78,18 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, ενώ τα αντίστοιχα του αμερικανικού αργού υποχώρησαν 83 σεντς, επίσης 1,2%, στα 74,73 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου – Σε ποια τιμή θα ξεκινήσει

Και οι δύο δείκτες αναφοράς απώλεσαν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, ήτοι τα 99 σεντς το Brent και 1,18 δολάρια το αμερικανικό αργό.

Τα αρνητικά νέα από την Κίνα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής απάντησης στην πυραυλική επίθεση του Ιράν που θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή πετρελαίου, αν και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην στοχεύσει τις ιρανικές ενεργειακές υποδομές.

Ο πληθωρισμός της Κίνας

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα επιδεινώθηκαν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι ανακοινώσεις σχετικά με το πακέτο τόνωσης άφησαν ασάφειες που μένουν να απαντηθούν, κάτι που καθόλου δεν επιθυμούν οι επενδυτές. Να μαντέψουν δηλαδή το συνολικό μέγεθος ενός πακέτου τόνωσης για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Κίνας.

«Η ανάγνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή από την Κίνα δείχνει μια διαρκή αποπληθωριστική τάση και ασθενέστερη εγχώρια κατανάλωση παρά την ανακοίνωση της πιο επιθετικής νομισματικής τόνωσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου», έγραψε η Priyanka Sachdeva, αναλύτρια της Phillip Nova, σε σημείωμα τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό σε έξι μήνες, σημειώνοντας πτώση 2,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 0,4% από πέρυσι τον περασμένο μήνα, τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, έναντι αύξησης 0,6% τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS) την Κυριακή, χωρίς αύξηση 0,6%. πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (ΔΤΚ) υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, σημειώνοντας πτώση 2,8% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι πτώσης 1,8% τον προηγούμενο μήνα και κάτω από την αναμενόμενη πτώση 2,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου