Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι τιμές του χρυσού, καθώς τα μέτρα που ανακοίνωση η Κίνα, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού δεν έπεισαν τους οικονομολόγους ότι θα μπορέσει να αντιστρέψει τον αποπληθωρισμό  , ενώ ενισχύεται το δολάριο, που λειτουργεί ο αρνητικός καταλύτης για το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός υποχώρησε 0,29% στα 2.648,41 δολάρια η ουγγιά, έχοντας φτάσει  ενδοσυνεδριακά στο υψηλότερο επίπεδο μιας και πλέον εβδομάδας νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,09% στα 2.655,30 δολάρια.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κέρδη στις ευρωαγορές με καταλύτη το νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500

Το δολάριο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, ενώ το ευρώ παρέτεινε την πτώση του ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures, εξήγησε στο Reuters ότι υπάρχουν «πολλά μικρά αντίθετα κίνητρα για τον χρυσό», συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την Κίνα, το ισχυρότερο δολάριο, το ασθενέστερο ευρώ, ασθενέστερα βασικά μέταλλα και αποκόμιση κερδών.

Το ράλι που κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού τους τελευταίους μήνες περιόρισε το επενδυτικό κλίμα και τη ζήτηση χρυσού στην Κίνα. Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει τον χρυσό πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

Τα  δεδομένα από την Κίνα είναι διπλής όψης. Τα αδύναμα κινεζικά στοιχεία θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για χρυσό, αλλά μια ευρύτερη επιβράδυνση στην Κίνα θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές, ενισχύοντας την απήχηση του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου, εκτιμά ο Zain Vawda, αναλυτής αγοράς στο MarketPulse by OANDA.

«Συνολικά, εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που υποστηρίζουν τις υψηλότερες τιμές του χρυσού από εκείνους που βαρύνουν» κατέληξε.

Το ασήμι υποχώρησε  κατά 1,3% στα 31,12 δολάρια η ουγγιά

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα σχόλια από στελέχη της Fed αυτή την εβδομάδα για περισσότερες υποδείξεις σχετικά με τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων, μαζί με τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Οι έμποροι traders περίπου 88% πιθανότητα η Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης χρυσού.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι παγκόσμιες κινητήριες δυνάμεις του χρυσού (δυτικοί επενδυτές) εξακολουθούν να εργάζονται ενεργά για να στηρίξουν την τιμή του χρυσού, σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής αγοράς του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τζόζεφ Καβατόνι.

Το ασήμι υποχώρησε  κατά 1,3% στα 31,12 δολάρια η ουγγιά, ενώ η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,9% στα 993,55 δολάρια.

Το παλλάδιο υποχώρησε πάνω από 3% στα 1.030,16 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Ζαχαροπλαστική: Κατά 83% εκτοξεύτηκε η τιμή του βουτύρου σε έναν χρόνο – «Καίνε» οι πρώτες ύλες
Commodities |

Η εκτόξευση της τιμής του βουτύρου «τορπιλίζει» τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Τα περιορισμένα αποθέματα και η χρήση περισσότερου γάλακτος στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί από τη γαλακτοβιομηχανία «στραγγαλίζει» τη ζαχαροπλαστική