Σαν να μην έφτανε η εκτόξευση της τιμής της σοκολάτας και της ζάχαρης, ο κλάδος της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, από τον φούρνο της γειτονιάς μέχρι τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος των πρώτων υλών από τη δυσθεώρητη αύξηση ρεκόρ της τιμής του βούτυρου τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές του βουτύρου έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες. Στην Ευρώπη η διπραγμάτευσή τους γίνεται σε υψηλά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, επιβαρύνοντας το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Πολυεθνικές τροφίμων: Γιατί οι κορυφαίοι όμιλοι αναζητούν νέους δρόμους ανάπτυξης

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, αποδίδουν τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις του προϊόντος το τελευταίο διάστημα στα περιορισμένα αποθέματα και στην τάση της γαλακτοβιομηχανίας να διοχετεύει περισσότερο γάλα στην παραγωγή προϊόντων με μεγαλύτερο κέρδος, όπως το τυρί.

Το ευρωπαϊκό βούτυρο κινούνταν στις παγκόσμιες αγορές στα 8.706 δολάρια ανά μετρικό τόνο έως τις 29 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 83% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων έχουν καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε προμήθειες βουτύρου, πριν ξεκινήσουν να παράγουν χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, ο αντίκτυπος για τους μικρούς παραγωγούς θα είναι σημαντικός με αναπόφευκτη αύξηση των τιμών, δήλωσε ο Paul Boivin, διευθυντής της γαλλικής ομοσπονδίας αρτοποιών και ζαχαροπλαστικής FEB.

Η παραγωγή γάλακτος μειώθηκε πέρυσι στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας – τον μεγαλύτερο εξαγωγέα γάλακτος και βουτύρου στον κόσμο – καθώς οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος των ζωοτροφών αποθάρρυναν πολλούς γαλακτοπαραγωγούς.

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος ανέκαμψε ελαφρά το 2024, αλλά παρέμεινε περιορισμένη σε σύγκριση με την αυξανόμενη ζήτηση. Ετσι, οι παραγωγοί προτίμησαν να κατανείμουν το γάλα στα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα όπως το τυρί αντί για το βούτυρο, δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής γαλακτοκομικών προϊόντων της Rabobank, Michael Harvey

Ζωονόσοι

Η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 0,7%, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιουλίου 2024, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΕ. Την ίδια περίοδο η παραγωγή βουτύρου μειώθηκε 1,6% με τα αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η παραγωγή τυριού σημείωσε άνοδο 3,2%.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναβάθμισε αυτόν τον μήνα την πρόβλεψή του για τις τιμές του βουτύρου στις ΗΠΑ το 2024 στα 3 δολάρια ανά λίβρα, αυξημένες κατά 15% από πέρυσι, εν μέρει λόγω των λιγότερων γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων και του λιγότερου γάλακτος που παράγεται από κάθε ζώο.

«Οι μικρότερες προμήθειες γάλακτος και η σταθερή ζήτηση αναμένεται προοπτικά να οδηγήσουνσ ε ακόμα υψηλότερη τιμή το 2025», ανέφερε το USDA.

Τα έσοδα στην παγκόσμια αγορά βουτύρου πρόκειται να φτάσουν τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αυξημένα κατά περισσότερο από 8% από το 2022 και η αγορά αναμένεται να αυξάνεται ετησίως κατά 7% έως το 2029, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Statista.

Οι ευρωπαϊκές τιμές στο βούτυρο υποστηρίχθηκαν επίσης εν μέρει και από τους φόβους για περαιτέρω μείωση της προσφοράς γάλακτος λόγω εξάπλωσης ασθενειών στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου και της επιζωότιας αιμορραγικής νόσου (EHD), ανέφεραν αναλυτές.

Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να επηρεάσει το εθνικό επίπεδο παραγωγής γάλακτος, δήλωσε ο οικονομολόγος του USDA, Michael McConnell.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities