Σε νέο υψηλό εννέα εβδομάδων σκαρφάλωσε το δολάριο σε μια συνεδρίαση με ισχνές συναλλαγές, συνεχίζοντας την ανοδική του τάση των τελευταίων εβδομάδων, η οποία προκλήθηκε από τα οικονομικά στοιχεία που, αν και είχαν πτωτική τάση, παρέμειναν συνολικά σταθερά.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται  ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης πριν από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, θα προχωρήσεις με μέτριες μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον, μετά την επιθετική μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της.

Ομόλογα: Σε χαμηλό 10ετίας ο δείκτης κινδύνου στην Ευρώπη

Ο δείκτης του δολαρίου, που μετρά την αξία του δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, αυξήθηκε στο 103,26, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.

Τελευταία ήταν αυξημένος κατά 0,1% στα 103,18, με τα κέρδη να πραγματοποιούνται εις βάρος του ευρώ, το οποίο υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,0913 δολάρια , εν όψει της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του κινεζικού γουάν, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν απογοητευτικές τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Κίνα το Σαββατοκύριακο.

Οι εκτιμήσεις για την Fed

Ωστόσο, η προσοχή των συμμετεχόντων στην αγορά συναλλάγματος παρέμεινε στις προσδοκίες για το επιτόκιο της Fed. Η προθεσμιακή αγορά επιτοκίων των ΗΠΑ έχει τιμολογήσει μια πιθανότητα 87% ότι η Fed θα χαλαρώσει κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου και μια πιθανότητα 13% ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της LSEG.

Για το υπόλοιπο του έτους, η προθεσμιακή αγορά αναμένει περίπου 45 μονάδες βάσης σε μειώσεις και άλλες 98,5 μονάδες βάσης σε μειώσεις επιτοκίων για το 2025. Οι εκτιμήσεις είναι χαμηλότερες  από τις περίπου 200 μονάδες βάσης σε μειώσεις που προέβλεπε η αγορά πριν από τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο και την εντυπωσιακή έκθεση για τις προσλήψεις εκτός γεωργικού τομέα, η οποία επανέφερε τις προσδοκίες για χαλάρωση σε έναν πολύ πιο ρηχό κύκλο από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι προσδοκίες για μικρότερη μείωση των επιτοκίων έχουν στηρίξει το δολάριο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η προσαρμογή αυτή είναι πιθανότατα στα τελευταία της βήματα, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Τα πραγματικά ερωτήματα για τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή είναι: Έχει τελειώσει η προσαρμογή των επιτοκίων μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας; Πού βρισκόμαστε σε σχέση με αυτό; Υποψιάζομαι ότι έχει σχεδόν τελειώσει και επιστρέφουμε στην πτωτική τάση» εξηγεί στο Reuters ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Bannockburn Global Forex στη Νέα Υόρκη.

«Αλλά νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια αναπνοή: 1,09 δολάρια στο ευρώ ή 1,30 δολάρια στη στερλίνα. Αλλά κοιτάζω μπροστά και τα επόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ είναι περίπου 120.000. Θα είναι ένας αδύναμος αριθμός», πρόσθεσε.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Στην ευρωζώνη, το ευρώ υποχώρησε για 11η φορά σε 12 συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν προς την κατεύθυνση να τιμολογήσουν με σχεδόν βεβαιότητα μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία έδειχναν επιδείνωση της δραστηριότητας στην ευρωζώνη.

Οι τρέχοντες δείκτες υποδηλώνουν συνεχιζόμενη αδυναμία της γερμανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας στη μηνιαία έκθεσή του τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε την Παρασκευή τις προοπτικές της Γαλλίας σε «αρνητικές» από «σταθερές», επικαλούμενος αυξήσεις στη δημοσιονομική πολιτική και τους πολιτικούς κινδύνους.

Οι επιδόσεις των άλλων νομισμάτων

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,3047 δολάρια.

Έναντι του γεν , το δολάριο σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Αυγούστου στα 149,96 γεν σε ισχνές συναλλαγές, καθώς οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές λόγω τραπεζικής αργίας.

Οι συναλλαγές στην Ασία, εν τω μεταξύ, κυριαρχούνταν από τις ανακοινώσεις του Πεκίνου. Το υπεράκτιο γουάν της Κίνας υποχώρησε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε τελευταία στα 7,0906.

Το χερσαίο γουάν έχει υποχωρήσει σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου από τις 24 Σεπτεμβρίου, όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ξεκίνησε τα πιο επιθετικά μέτρα τόνωσης της Κίνας μετά την πανδημία.

Στα ψηφιακά νομίσματα, το bitcoin ανήλθε σε υψηλό δύο εβδομάδων στα 66.263 δολάρια, ενώ τελευταία σημείωνε άνοδο 4,6% στα 65.908 δολάρια. Το etherum σημείωσε άνοδο 6,6% στα 2.620 δολάρια αγγίζοντας επίσης ένα υψηλό δύο εβδομάδων νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές