Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν οι ταύροι έκαναν την εμφάνισή τους στην Wall Street, με τον S&P 500 να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ένα ράλι που δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.

Υποστηριζόμενος από τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης και την εκπληκτικά ανθεκτική οικονομία των ΗΠΑ, ο S&P 500 έχει κερδίσει περισσότερο από 60% τα τελευταία δύο χρόνια. Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ταύροι μπορεί να συνεχίσουν να τρέχουν… Εκτός από τυχόν απροσδόκητα σοκ, η πορεία προς τα πάνω φαίνεται να είναι ξεκάθαρη, με την αύξηση των κερδών να αναμένεται να συνεχίσει να επιταχύνεται και την οικονομία σε φαινομενικά σταθερή βάση καθώς η Federal Reserve μειώνει τα επιτόκια.

Τα εταιρικά αποτελέσματα οδηγός για τη Wall Street – Απειλείται το ράλι του S&P 500;

Όπως επισημαίνεται σε εκτενή αναφορά του Yahoo Finance, η ιστορία λέει ότι αυτή η ανοδική αγορά έχει ακόμα δρόμο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής της αγοράς του Ομίλου Carson, Ryan Detrick η μέση διάρκεια μίας αγοράς των ταύρων είναι 5,5 χρόνια, πολύ περισσότερο από τα 2 που είναι σήμερα, και η συνολική μέση απόδοση είναι 180%, από 60% που είναι μέχρι στιγμής το κέρδος.

Οι υψηλές αποτιμήσεις από μόνες τους δεν είναι ο λόγος για να ολοκληρωθεί μια ανοδική αγορά. Πρέπει να υπάρχει ένας καταλύτης

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί αναλυτές μετοχών της Wall Street υποστήριξαν ότι ο δείκτης αναφοράς θα αυξηθεί περαιτέρω τόσο στο τέλος του έτους όσο και στο 2025, με την υποστήριξη της επιτάχυνσης των κερδών για τον S&P 500.

«Συνεχίζουμε να μας εκπλήσσει η ισχύς των κερδών της αγοράς και αποφασίσαμε για άλλη μια φορά ότι είναι δικαιολογημένη κάτι περισσότερο από μια σταδιακή προσαρμογή», έγραψε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BMO Capital Markets, Brian Belski, σε σημείωμα του Σεπτεμβρίου όταν αύξησε την τιμή-στόχο  στον τον S&P 500 στο τέλος τους έτους στις 6.100 μονάδες, από προηγούμενο στόχο των 5.600.

Στις 4 Οκτωβρίου, η Goldman Sachs αύξησε τον στόχο για το τέλος του έτους στις 6.000 και ξεκίνησε έναν στόχο 12 μηνών στις 6.300. Ωστόσο, ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Goldman Sachs, David Kostin, σημείωσε ότι οι ήδη υψηλές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανοδική πορεία για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο δείκτης το 2025.

Οι κίνδυνοι για το ράλι της Wall Street

Οι αναλυτές στρατηγικής που μίλησαν με το Yahoo Finance συμφωνούν με τον Kostin ότι οι ήδη εκτεταμένες αποτιμήσεις αποτελούν πρόκληση για το πόσο υψηλότερα μπορούν να ανέβουν οι μετοχές. Ο ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός επενδυτής της Charles Schwab, Κέβιν Γκόρντον, σημείωσε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η μόνη φορά που οι αποτιμήσεις ήταν τόσο εκτεινόμενες σε αναλογία τιμής προς κέρδη 12 μηνών ήταν το 2021 και η φούσκα dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

«Αυτό θα σας έλεγε ότι ο ταύρος είναι πολύ μεγαλύτερος ή κάπως κοντά στο τέλος της ζωής του», είπε ο Γκόρντον.

Αλλά οι αναλυτές στρατηγικής συχνά προειδοποιούν ότι η ίδια η υψηλή αποτίμηση δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να χαρακτηριστεί το τέλος μιας ανοδικής αγοράς. Οι μετοχές μπορούν να διαπραγματεύονται σε τιμές που θεωρούνται ακριβές για περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό που λέει στους επενδυτές είναι ότι πολλά από τα καλά νέα που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις μετοχές υψηλότερα μπορεί ήδη να έχουν προεξοφληθεί.

«Αν κοιτάξετε τις εκπτώσεις της αγοράς αυτή τη στιγμή, θα λέγαμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό που τιμολογείται είναι ένα ήπιο συναίσθημα προσγείωσης», δήλωσε στο Yahoo Finance ο στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Citi, Scott Chronert.

Οι καταλύτες της πτώσης

Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Piper Sandler, Michael Kantrowitz, σημείωσε ότι οι υψηλές αποτιμήσεις από μόνες τους δεν είναι ο λόγος για να ολοκληρωθεί μια ανοδική αγορά. Πρέπει να υπάρχει ένας καταλύτης. Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο συνήθεις λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν πτώσεις στην αγορά: μια άνοδος των επιτοκίων ή μια αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται πολύ μακριά από την κορυφή του 2022 και την πρόσφατη αύξηση της ανεργίας να καθυστερεί , κανένας από τους δύο καθοδικούς καταλύτες δεν φαίνεται ξεκάθαρα.

Θα μπορούσε, φυσικά, να υπάρξει μια έκπληξη που κανείς δεν βλέπει να έρχεται. Αλλά «είναι λίγο πιο δύσκολο να δούμε από πού προέρχεται το σοκ», είπε ο Chronert.

«Εάν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται σταδιακά, οι επενδυτές μπορούν να χειριστούν μια μικρή αλλαγή [στο οικονομικό αφήγημα] εδώ, μια μικρή αλλαγή εκεί…».

Για τον Kantrowitz, οι επί του παρόντος ακριβές αποτιμήσεις δείχνουν ότι η ανοδική αγορά κινείται πιθανότατα από ένα μακροοικονομικό περιβάλλον, όπου παράγοντες όπως η πτώση του πληθωρισμού και άλλα σημάδια οικονομικής ανθεκτικότητας έχουν ωθήσει τις μετοχές υψηλότερα, σε ένα που βασίζεται περισσότερο στα θεμελιώδη μεγέθη.

«Για να συνεχίσει αυτή η αγορά να κινείται υψηλότερα, και ιδιαίτερα να καθορίσει ποιες ηγεσίες μετοχών, θα έχει να κάνει με τα κέρδη», εξήγησε ο Kantrowitz.

Ψηλά ο πήχης των κερδών

Ο πήχης για τα κέρδη παραμένει ψηλά. Η Consensus εκτιμά ότι τα κέρδη θα αυξηθούν σχεδόν κατά 10% το 2024 και σχεδόν 15% το 2025. Το κλειδί για τους επενδυτές παραμένει να βρουν ποιοι τομείς βλέπουν την αύξηση των κερδών να επιταχύνεται αντί απλώς να μένουν σταθεροί.

Και, σύμφωνα με τον Chronert, μέρος αυτής της ιστορίας θα μπορούσε να ανάγεται στα δύο γράμματα που καθόρισαν το πρώτο μέρος της ανοδικής αγοράς : AI.

Ο Chronert, ο οποίος είπε ότι η ομάδα του εξακολουθεί να είναι κάτοχος των «Magnificent Seven« , δεν αμφιβάλλει ότι το αφήγημα της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να εκδηλώνεται στην αγορά. Ωστόσο, μετά τα σημαντικά κέρδη που παρατηρήθηκαν σε αυτές τις μετοχές τεχνολογίας τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μεγάλης αύξησης κερδών, η εστίαση μπορεί να συνεχίσει να μετατοπίζεται στον διευρυνόμενο αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στις εταιρείες που δεν κατασκευάζουν τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης ή τους διακομιστές cloud που λειτουργούν τη νέα τεχνολογία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street